Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara
 
Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara
 
Platforms
Xbox Live Arcade
 
Uitgever
Capcom
 
Developer
Iron Galaxy Studios
 
Genre
Beat 'm up
 
Release datum
Xbox Live Arcade
Reeds verschenen
 
Waardering
Geweldig
Geweldig


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Casper Egas op 11 juli, 2013
XBW Review: Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara

Dungeons & Dragons is niet het eerste, maar wel het meest bekende rollenspel dat ooit uitgegeven is. Het oorspronkelijke spel verscheen in de jaren 70 van de vorige eeuw, niet als computerspel, maar als rollenspel dat je samen met anderen rond de tafel speelt. Deze eerste vorm van Dungeons & Dragons speelde zich af in een fantasiewereld genaamd Mystara.

Dungeons & Dragons is nog altijd beschikbaar als traditioneel rollenspel (naast de vele computerspellen), maar over de jaren zijn alle regels erg veranderd en is ook de spelwereld dikwijls gewijzigd. Misschien dat campaign settings (spelwerelden) zoals Forgotten Realms, Eberron, Dragonlance of Ravenloft je wel iets zeggen.


Waarom deze uitgebreide informatie over Dungeons & Dragons vraag je jezelf misschien af. Nou, ik wil aangeven waarom dit spel, of eigenlijk deze spellen op Xbox Live Arcade voor mij bijzonder zijn. Deze collectie bestaat namelijk uit twee spellen, Tower of Doom en Shadow over Mystara. Vreemd genoeg gaat het hier om beat ‘em ups, in de stijl van Golden Axe, en niet om role playing games. Deze twee titels zijn oorspronkelijk arcade games en zijn in 1999 uitgegeven in Japan op de SEGA Saturn als Dungeons & Dragons Collection.

De naam zegt het al, de spellen spelen zich af in de oorspronkelijke campaign setting. Mystara heeft een bijzondere plek in mijn leven. Ik speel namelijk al sinds mijn tiende, maar liefst achttien jaar geleden, Dungeons & Dragons volgens de oorspronkelijke spelregels in deze wereld. Tower of Doom en Shadow over Mystara zijn twee van de weinige games die zich daadwerkelijk in deze spelwereld afspelen.

Afbeelding 7: D&D Screen 07

Golden Axe of Dungeons & Dragons?

In de jaren 90 was het beat ‘em up-genre zeer populair. Titels als Golden Axe, Final Fight, Turtles en Streets of Rage gingen als warme broodjes over de toonbank. Capcom had ook zijn eigen fantasy beat ‘em ups zoals Knights of the Round (o.a. op Super Nintendo) en veroverde de licentie om Dungeons & Dragons-spellen uit te geven rond 1993. Uit dit jaar komt het spel Tower of Doom.

Tower of Doom is, ondanks dat het geen role playing game is, heel trouw aan de regels van Dungeons & Dragons. Voor een fan zoals ik een dikke bonus, maar voor leken ook geen enkel probleem. Het spel is eigenlijk heel traditioneel. Je kiest één van de personages (elf, priester, dwerg of vechter) en slaat allerlei monsters dood terwijl je door levels loopt.
Natuurlijk heeft elk personage zijn eigen sterke en zwakke kanten. Zo is de elf kwetsbaar, maar heeft ze veel aanvallende spreuken tot haar beschikking. De priester heeft juist veel defensieve spreuken, de dwerg is taai en resistent en de vechter slaat het best om zich heen.

Het is vooral leuk om met anderen te spelen, om zodoende een mooie mix van personages te krijgen. Het spel kan offline of online (drop in, drop out), met maximaal vier spelers tegelijk gespeeld worden. Helaas is het niet mogelijk om offline en online multiplayer te combineren.

Afbeelding 9: D&D Screen 09

Stijlvolle slachtpartij

De besturing in Tower of Doom is niet ingewikkeld: je kunt naast verschillende aanvallende bewegingen ook springen, sprinten en afhankelijk van het personage ook wapens gooien, pijlen schieten en spreuken gebruiken. De afwisseling is groot genoeg (vaak een probleem in dit genre), zonder ooit te ingewikkeld te worden.

De personages zijn erg leuk vormgegeven. Dit geldt voor de spelers, maar zeker ook voor de vele tegenstanders. Is er een enorm aantal uitdagende tegenstanders, die zeer trouw gebaseerd zijn op de monsters uit Dungeons & Dragons, aanwezig. Het gaat hier bijvoorbeeld om kleine kobolden, gevaarlijke gnollen en hellehonden, maar ook om enorme draken. Alle tegenstanders zijn met een groot oog voor detail en met gave animaties ontworpen.

Ook de spelomgevingen zijn creatief en afwisselend. Je kunt dikwijls kiezen waar je heen gaat. Wil je bijvoorbeeld een fort bevrijden, of liever snel doorreizen naar een belangrijke stad om daar mensen te waarschuwen? Tussen levels krijg je ervaringspunten, waardoor jouw personage sterker wordt (meer trefpunten, meer spreuken). Ook kun je nieuwe pijlen, helende drankjes en te werpen wapens aanschaffen in schattige winkeltjes.

Het verhaal is simpel, maar zit vol leuke details. Ook hier wordt het spel nooit ingewikkeld, maar de keuzes maken het herspelen van het spel veel leuker. Met een slordige drie kwartier kun je Tower of Doom namelijk doorspelen.

De muziek is erg aanstekelijk en maken samen met de leuke stemmen van de personages het spel helemaal compleet. De spreuken zijn met name leuk; de naam van de spreuk wordt door het personage uitgesproken en er verschijnt een unieke animatie op het scherm. Vooral bijzonder is de spreuk ‘polymorph other’, waarmee je een tegenstander in een onschuldig diertje kunt veranderen. De kwaliteit van het spel is hier ook weer zichtbaar door de grote hoeveelheid verschillende dieren die kunnen verschijnen.

Ik had overigens wel het gevoel dat het geluid van een iets lagere kwaliteit is dan bij de overzetting naar de SEGA Saturn. Storend wordt het echter nooit.


 Pagina 1 van 2 >> 2Top ^ 


  • Twee volledige spellen
  • Prachtige stijl
  • Geweldige gameplay
  • Vrij goede overzetting


  • Oneindig aantal credits
  • Problemen met vier spelers


Geweldig
Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara bevat twee van de beste beat ‘em ups die ooit zijn verschenen. Voor fans van D&D in het bijzonder, maar ook voor alle anderen zijn de spellen meer dan de moeite waard. De twee spellen die je voor 1200 Microsoft Points krijgt zijn erg sterk, spelen geweldig en zitten vol leuke details. Let wel op de oneindige credits, want anders is de uitdaging en daarmee een deel van de houdbaarheid weg.
0 lezer reviews voor deze titel

Peter OtH zegt:
11/07/2013
Goede review, eerlijk gezegd wel een hogere score dan ik verwachtte. Waarmee ik niet bedoel dat het een slecht spel zou zijn, had alleen een waardering lager verwacht. Hoe dan ook, de demo gespeeld en hij is zeker tof, prijskaartje vind ik alleen zelf iets te hoog. Overigens die eindeloze credits is bij vrijwel elk spel wat voorheen een echte arcade game was, zeker bij de beat 'm ups.
En pen and paper D&D blijft het tofst ;)
Sen zegt:
11/07/2013
Dat het vrijwel overal is, maakt het nog niet goed. Dat was vroeger trouwens helemaal niet zo, dat is een recente ontwikkeling.
Peter OtH zegt:
12/07/2013
Wil ook daarmee niet zeggen dat het goed is. Het is alleen niet iets specifieks voor dit spel. Zelf vind ik het ook wel jammer.
12/07/2013
Jammer van de hoge prijs anders had ik deze pack direct aangeschaft.
23/08/2014
A web site to buy Celtic Thailand Soccer Jersey:http://www.gzsoccer.com/Celtic-Thai...sey-c-4_81.html
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True