Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws


Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Peter Paardekooper op 26 oktober, 2013

Rockstar. Er is geen gamer die de New Yorkse developer en uitgever niet kent. Ondertussen zo’n 15 jaar oud, en verantwoordelijk voor megaknallers als Bully, Red Dead Redemption, Manhunt, en L.A. Noire. Wat, vergeet ik er eentje? Nee, volgens mij niet hoor…


Een klein geschiedenislesje

Rockstar North (we hebben het hier over de ontwikkelaar, niet de uitgever) is opgericht in 1988 onder de naam DMA Design. Ze brachten een paar games uit voor onder andere de Commodore 64, Amiga en MS DOS. Hun eerste echte doorbraak kwam met Lemmings, dat tot de dag van vandaag 20 miljoen keer is verkocht op 21 verschillende systemen.

In 1997 kwam DMA met een nieuwe IP; Grand Theft Auto. Dit eerste deel in de miljardenserie kwam met niet al teveel rumoer op de markt. Het succes van de game was vooral te danken aan mond op mond reclame en de controverse over het geweld dat je kon plegen in de game, een marketingstrategie waar Rockstar tot op de dag van vandaag nog gretig gebruik van maakt. Ook al lijkt de eerste GTA in eerste instantie niet op wat we nu van de serie kennen, er zijn veel aspecten al in dit eerste deel terug te vinden.

Zo is daar de totale vrijheid (GTA wordt ook wel de grondlegger van de sandboxgames genoemd), het opwerken in het criminele circuit, en GTA speelde zich zelfs al af in Liberty City, Vice City, en San Andreas. Twee jaar later, in 1999, kwam DMA met het vervolg op Grand Theft Auto, GTA2. Dit deel werd net zo gemengd ontvangen als deel 1, de echte klapper kwam pas met GTA III voor de Playstation 2. GTA III was DMA’s meest succesvolle game, maar ook meteen de laatste; in 2002, een jaar na de release van GTA III, werd DMA overgenomen door Rockstar die de naam veranderde naar Rockstar North.


GTA V

Als we nu een sprong naar het heden maken is GTA V net een maandje uit (wat eigenlijk het vijftiende deel in de serie is, maar ontwikkelaars schijnen wel vaker moeite te hebben met tellen), en zijn alle records weer gebroken. Het is de duurste game ooit gemaakt, het snelst verkopende entertainmentproduct ooit, en de game met de hoogste opbrengst in 24 uur. Hoe doet Rockstar dat toch steeds? Kabouters? Magie?

Ten eerste is daar hun imago. Rockstar is niet zomaar een bedrijf dat af en toe een spelletje uitpoept, gemaakt door mensen die elke dag van 9 tot 5 met een zure kop naar hun werk gaan. Hoe ik dat weet? Niet, maar dat is precies wat ik bedoel. Werken bij Rockstar is niet zomaar wat, je bent deel van een team dat nieuwe standaarden in videogames neerzet. In mijn ogen zijn de mensen die deze games maken grotere celebrities dan de Snooki’s en Kardashians van deze wereld.

Rockstars grootste strategie is hun mond houden en de community het werk laten doen. Gooi één screenshot online van de nieuwe GTA en het hele internet wordt gek. Binnen twee minuten staat het op meer dan honderd sites. De meeste ontwikkelaars hebben trailers om aandacht naar hun games te trekken, Rockstar heeft aankondigingen van releasedata voor trailers. Trailers die 5 seconden nadat ze vrijgegeven zijn alle servers platgooien.

Verder heeft Rockstar iets mysterieus over zich. Interviews met developers zie je weinig, en aanwezig op grote beurzen als de E3 en Gamescom zijn ze nog minder. De meeste bedrijven zijn graag op zoveel mogelijk plaatsen aanwezig en schreeuwen zo hard mogelijk hun naam van de daken. Hoe anders is dat bij Rockstar, dat het liefst kleinschalig maar toch aanwezig is. Pagina 1 van 2 >> 2Top ^ 

Sloober zegt:
26/10/2013
Hoi Peter,

Je schept wel een erg romantisch beeld over Rockstar Games hoor. De reden dat je weinig interviews met developers ziet is omdat ze niet altijd even positief over hun baas zijn. Gedwongen werkweken van 6 dagen per week en 12 uur per dag, slechte manegement die hun als kleine kinderen behandelen.. http://multiplayerblog.mtv.com/2010/01/12/former-rockstar-games-nyc-staffer-confirms-rockstar-san-diego-statements/ http://www.gamasutra.com/blogs/RockstarSpouse/20100107/4032/Wives_of_Rockstar_San_Diego_employees_have_collected_themselves.php
Deze mensen met celebrities vergelijken gaat totaal niet op in het geval van Rockstar dus. Iets meer research in het ware verhaal achter Rockstar games was beter geweest.
xboxlol zegt:
26/10/2013
@Sloober,

Je vergeet dat Rockstar een verzameling van gamestudio's + een uitgever is. San Diego is de ontwikkelaar van onder andere Red Dead en Midnight club.

We hebben het hier over Rockstar NORTH. De gamestudio in Edinburgh, Verenigd koninkrijk. Dat het bij San Diego slechter gaat was al langer bekend.

EDIT: misschien was het beter geweest als de titel Rockstar North erin vermeldde.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True