Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

Mass Effect
 
Mass Effect
 
Platforms
Xbox 360
 
Uitgever
Microsoft
 
Developer
BioWare
 
Genre
Actie role-playing
 
Release datum
Xbox 360
Reeds verschenen
 
Belangrijke Features
Content Download
Online marktplaats
Xbox Exclusief
 
Waardering
Legendarisch
Legendarisch


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Patrick Kenawy op 04 februari, 2014
XBW Terugblik: Mass Effect
Let op! Bevat mogelijk spoilers over Mass Effect en Mass Effect 2


Als we terugkijken naar de laatste generatie zien we dat er gelukkig veel nieuw franchises zijn verschenen. De meeste daarvan zijn zelfs al zo ver gekomen dat ze zijn omgetoverd tot een trilogie. Zonder twijfel is in mijn ogen Mass Effect dan ook de grootste en meest bijzondere trilogie. Vanaf het begin was het allang duidelijk dat we ons mochten opmaken voor drie games, maar dat de games met stip op nummer één staan in mijn geschiedenis van games had ik niet verwacht.


We beginnen onze terugblik op de franchise natuurlijk met het eerste deel. Microsoft Studios was samen met ontwikkelaar BioWare aan de slag gegaan en dat betekende dus destijds een exclusieve game voor de Xbox 360. Na trailers vol informatie over het verhaal, de vrijheid en het conversatiesysteem was het in november 2007 tijd dat we aan de slag mochten met Mass Effect. In de game speel je met John Shepard, tenminste als jij dat wilt. De vrijheid die je hebt zie je dan ook terug in je personage, je kunt namelijk ook het geslacht, gezicht en achtergrondverhaal van Shepard aanpassen.

Genoeg over Shepard, Mass Effect is een reis die je niet snel gaat vergeten. We volgen het verhaal waarin we al snel Saren moeten achtervolgen. Aan het begin van de game is een menselijke kolonie aangevallen en is het aan Shepard om dat te onderzoeken. Je komt er al snel achter dat Saren hier achter zit en dus is het de bedoeling om de Turian op te pakken. Na de council te hebben overtuigd dat Saren niet is wie ze denken, benoemen ze Shepard tot Spectre, de eerste Spectre voor de mensheid. Aan de andere kant wordt Saren’s status als Spectre afgenomen en neem je de missie aan om Saren te vinden. Na het verzamelen van je crew dat bestaat uit personages van verschillende rassen is de tijd aangebroken om het heelal in te gaan op zoek naar Saren en de waarheid achter zijn doelen.

Afbeelding 90


Saren staat er niet alleen voor, want de grootste vijand kom je pas later tegen. Sovereign, een gigantisch schip, is nog maar een topje van de ijsberg van wat er later gaat komen in de franchise. Kippenvel krijgen in de franchise is heel normaal, iets wat elke gamer ongetwijfeld heeft gehad bij het gesprek met Sovereign. Een enorm kil gesprek waarin duidelijk is dat we te maken hebben met een levensgevaarlijke vijand. Na het gesprek ontspoort de game gigantisch en volgt de ene epische scene na de andere. Niet dat het eerste gedeelte niet boeiend is, maar vanaf dat moment is het een reis tegen de klok. Emoties en spanning zie je niet alleen terug bij de personages in de game, maar ook bij jezelf.

Uiteindelijk begint Sovereign samen met de Geth de aanval tegen de Citadel en volgen we een allesbeslissende finale van de game. Terwijl de ene geweldige cutscene na de andere langskomt neemt Shepard het in de Citadel zelf op tegen Saren en zijn handlangers. Star Wars of Star Trek is er niks bij, Mass Effect is de nieuwe koning op het gebied van sciencefiction. We volgen nog een keer een bijzonder gesprek tussen Shepard en Saren waarin je als gamer gigantisch veel invloed kan hebben. Zorg je ervoor dat je Saren kan overtuigen dat hij al die tijd fout bezig is geweest?

Mass Effect was voor zijn tijd dan ook een pracht van een game. Een gigantisch universum vol met verschillende wezens, planeten en geschiedenis. Alles heeft een verhaal, van de rassen vol met hun eigen geschiedenis tot en met de bezochte planeten. Dat maakt de franchise dan ook zo groot, je crew bestaat uit echte personages met emotie en een verhaal. Een leven vol gebeurtenissen dat ze met je delen en een toekomst waar jij als speler een rol in wilt hebben. Dat je als gamer door het conversatiesysteem dan ook nog eens je verschillende keuzes kunt maken, maakt de game tot een ervaring die al snel aanvoelt als je eigen ding. Jij bent Shepard, het zijn je eigen keuzes en de toekomst hangt nu al af van wat jij gaat doen.

Afbeelding 134


 Pagina 1 van 3 >> 2 3Top ^ 

Arabar NL zegt:
09/02/2014
Briljante serie, episch vooral. Na dit stuk gelezen te hebben krijg ik spontaan weer zin om de reeks nogmaals te gaan spelen. Hulde aan Mass Effect imho :).
Abe zegt:
09/02/2014
Binnenkort maar weer eens de trilogie opnieuw aanslingeren.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True