Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

Guitar Hero Warriors of Rock
 
Guitar Hero Warriors of Rock
 
Platforms
Xbox 360
 
Uitgever
Activision
 
Developer
Neversoft Entertainment
 
Genre
Muziekspel
 
Release datum
Xbox 360
Reeds verschenen
 
Waardering
Goed
Goed


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Leoni Santbergen op 25 augustus, 2014
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie

In 2005 werd de console game industrie overrompeld door een nieuw genre: muziekritme. De release van Guitar Hero toentertijd was hier de aanstichter van. Hoewel het eerste spel in de serie enkel voor de PlayStation 2 beschikbaar was, werden de daaropvolgende delen ook op de Xbox 360 en Wii uitgebracht.


Iedere gamer met een beetje gevoel voor muziek zal op een bepaald moment wel een Guitar Hero controller om de nek hebben gehad, zelf gekocht of bij vrienden. Mocht gitaarmuziek niet echt jouw ding zijn geweest, dan was er altijd nog DJ Hero voor de party animals of Band Hero voor de popmuziekliefhebbers.

Rood rood geel rood blauw groen rood

Het idee van het spel was als volgt: je kocht het samen met een controller in de vorm van een gitaar met vijf gekleurde knoppen op het fretboard en een langvormige hendel in het midden. Het spel kreeg je een rij met kleuren die je moest volgen met de gekleurde knoppen, terwijl je op het juiste moment de hendel (als snaar) aansloeg. Meerdere correcte aanslagen achter elkaar gaven je ‘Star Power’, wat je activeerde door de hals van de gitaar omhoog te gooien. Je ontving dan extra punten voor alle correcte aanslagen binnen een korte tijd.

Dit was de core gameplay van het spel en ook echt de enige gameplay. De variatie zat in de muziek die je speelde. Ieder Guitar Hero spel bevatte een derde bekende klassiekers, een derde populaire moderne nummers en een derde vrij onbekende muziek. Guitar Hero: World Tour nam deze laatste categorie iets te nauw met een handjevol nummers in het Spaans en Italiaans, wat het een ramp maakte voor degene die op dat moment de microfoon moest vasthouden.

Afbeelding 26

Wie gaat er zingen?

Guitar Hero 1 en 2 draaiden volledig om de gitaar. Deel twee had een co-op mogelijkheid waarin een tweede speler de ritmegitaar mocht bedienen. Guitar Hero III: Legends of Rock was het eerste spel in de serie dat de weg in sloeg waar de serie uiteindelijk op verdwaald is nadat Harmonix de franchise had verlaten. Je kon bij ieder nummer kiezen of je de gitaar of basgitaar wilde spelen en er werden voor het eerst bekende muzikanten het spel in gebracht. Slash en Tom Morello waren de sterren van het spel. Vrij kort hierna werd de eerste Guitar Hero uitgebracht die geheel draaide om één band: Aerosmith. Later kreeg ook Metallica deze eer.

Guitar Hero: World Tour was het eerste spel dat gebruik maakte van een hele band: met twee gitaren, een drumstel en een microfoon was je met vier man tegelijk bezig een liedje goed uit te spelen. Dit resulteerde direct in een probleem: de microfoon was niet bepaald populair onder de spelers. Blijkbaar had Activision niet ingecalculeerd dat mensen zich niet graag met vals zingen voor joker willen zetten bij hun vrienden.

Afbeelding 8

Na World Tour was het hek van de dam: Activision had het goud gevonden dat in dit genre zat. Met de release van DJ Hero mochten dance-liefhebbers vrijwillig RSI oplopen door het krampachtig draaien aan een plastic draaischijf. Hele families konden zich avonden bezighouden met Band Hero waar je enkel vrolijke popmuziek kon spelen. Iedere cent die er verdiend kon worden aan muziekliefhebbers probeerde Activision er uit te persen met aanvullende liedjes die je los kon kopen.

De val van de gitaarheld

Het leek er op dat de gierigheid die de spellen uitstraalde op een bepaald punt ook het einde van de franchise heeft betekend. Guitar Hero 5 was het eerste spel in de serie dat minder goed verkocht dan zijn voorgangers. Inmiddels had Harmonix, de studio die de eerste twee spellen in de serie verzorgd heeft, hun eigen franchise opgezet: Rock Band. Hoewel deze spellen in Europa nooit echt hebben aangeslagen, was Rock Band in de VS als snel populairder dan de versie van Activision. Dit had voornamelijk te maken met de hardware, aangezien de controllers van Rock Band vele malen steviger waren dan die van Guitar Hero.

De laatste adem van Guitar Hero werd uitgeblazen met Warriors of Rock, een poging om terug te gaan naar de kern van het spel: stevige rockmuziek. Helaas mocht dit niet meer baten en besloot Activision in 2011 de stekker er uit te trekken.

Afbeelding 17

Conclusie

Vijf jaar en in totaal 17 muziekspellen heeft het gekost om de markt te verzadigen van dit genre. Rock Band is momenteel nog wel ondersteund met downloadable content, maar de gloriedagen van de ritmische muziekspellen zijn inmiddels al lang voorbij.


25/08/2014
Waren toch wel vette games, tokkel zo nu en dan nog wel wat nummertjes weg... :)
heuft zegt:
26/08/2014
ja waren vette games. jammer dat ze gestopt zijn.
Matrix zegt:
27/08/2014
Ik heb zó veel plezier beleefd aan GH3. Uitdagend en een lekkere tracklist. Bij latere delen was de soundtrack gewoon niet even goed en dus kwam ik altijd terug bij deel 3. Maar goed, op gegeven moment is de hype gewoon voorbij.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True