Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

Return to Castle Wolfenstein
 
Platforms
Xbox
 
Uitgever
Activision
 
Developer
id Software
 
Genre
Eerste persoons shooter
 
Release datum
Xbox
4e kwartaal 1999
 
Belangrijke Features

Online Multiplayer
 
Waardering
Geweldig
Geweldig


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Mirik Smit op 25 mei, 2003
Return to Castle Wolfenstein singleplayer

Het wordt tijd om terug te keren naar Castle Wolfenstein. Vele gamers deden dit eerder in het legendarische Wolfenstein 3D en wat recenter in de PC game Return to Castle Wolfenstein. Activision, dat de laatste tijd toch al bezig was haar line-up lekker uit te breiden, brengt nu de Wolfenstein mythe naar zowel de Xbox als Playstation 2, elk in een apart jasje.


Trouble!

De problemen beginnen op een vrij normale missie voor US Army Ranger BJ Blaskowicz in Egypte. Aldaar is het je taak om contact te zoeken met Agent One maar ondertussen blijkt dat de SS Paranormal Division van Himmler daar actief is met wat freaky zaken.

RtCW begint als een normale WOII shooter maar ontpopt zich als een groot surrealistisch spektakel vol met magie en toverkunsten. Naarmate je vordert in het spel krijg je meer te weten over Castle Wolfenstein (waar je terecht kom nadat je gevangen werd genomen in Egypte) én over de plannen van Himmler om de eeuwen oude, en reeds overleden, prins Heinrich te laten herrijzen om daar een enorme oorlogs-machine van te maken.

Klinkt vreemd en Tweede Wereld Oorlog ontrouw, en dat is het eigenlijk ook. Zo kom je al in je eerste ‘missie’ tientallen zombie’s en mummie’s tegen in een aantal tombes onder Egypte en is de toon gezet. Uiteraard lever je ook veel strijd tegen de SS zelf maar ligt de echte uitdaging in het verslaan van de verscheidene monsters die je tegen komt.

Hoewel, ik zelf kan me niet echt vinden in de vreemde stap die men heeft genomen om het spel een vrij grote surrealistische wending te geven en met mij zijn er velen die dat niet kunnen waarderen. Nu zal ik dit niet meenemen in de beoordeling, het is en blijft immers een kwestie van smaak, maar is wél iets waar je zelf rekening mee moet houden bij de aanschaf van dit spel.

Xbox is altijd beter, oder nicht?

Het eerste ‘verschil’ tussen de Xbox, Playstation en PC versie ligt in de Campaign mode. Zo hebben de console versie’s wat meer levels en missie’s die je voltooien moet. Het spel begint niet meteen in Castle Wolfenstein, zoals op de PC, maar je speelt dus eerst een kleine proloog in Egypte. Een kleine misleiding al zeg ik het zelf; Want heel veel verder in het spel kom je namelijk weinig tot geen nieuwe dingen tegen en dat is jammer.

Uiteraard is RtCW in een totaal nieuw jasje gestoken als je het vergelijkt met het oorspronkelijke Wolfenstein 3D maar toch zijn er een aantal dingen bewaard gebleven. Het is namelijk nog steeds mogelijk je US Army laars te gebruiken om de tegenstand te verslaan én vind je in elk level een aantal Secret Area’s en Treasures. Niet in zulke grote getalen maar toch blijft het een leuk detail dat je terug doet denken aan die goede oude tijd. Die Secret Area’s betreed je door bijvoorbeeld een Nazi-vlag aan flarden te trappen of een beeld omver te schoppen. Ook vind je door de levels heen notitie-blokken en andere documenten die meer informatie geven over de plek waar je je bevind. Nu kan je dat natuurlijk ook gewoon negeren en door gaan met het vernederen van de Duitse strijdkrachten maar het lezen van die teksten zorgt er wel voor dat je je wat meer betrokken voelt bij het verhaal.

Het verhaal gaat eigenlijk aan één stuk door en wordt verteld door een aantal cut-scene’s en de hierboven besproken notitie blokjes die je her en der tegen komt. Het zijn niet zo zeer missie’s die je moet voltooien maar een aantal ‘goals’ die je opgelegd krijgt en moet behalen om door te kunnen naar het volgende gedeelte. Er is eigenlijk ook maar één manier om het uit te spelen. Ook zijn er weinig keuzes die je maken moet of kan over hoe je het level wilt voltooien en zijn de levels nogal recht toe recht aan.

Wafens!

Het wapen-arsenaal sluit perfect aan bij het surrealistische verhaal. In het begin zal je vooral de Thomson en de MP40 hanteren maar verder in het spel krijg je ook de beschikking over immense rocket-launchers en vreemde schok-apparaten. Het is echter jammer, vooral in de multiplayer-mode, dat er geen echt goede balans bestaat. Zo kan je wel lekker ratelen met je Thomson of MP40 maar is er geen echt alternatief voor de midden-lange afstand behalve Mauser die constant herladen moet worden, maar daar kom ik morgen op terug in de Multiplayer review.

RtCW is zeer goed te spelen met de Xbox controller. Standaard maakt men gebruik van de bekende setting zoals ook gebruikt bij Halo; Kijken met de rechter- en lopen met de linker-thumbstick. Nu wordt die besturing wel vaker toegepast maar bij RtCW voelt het erg goed en vertrouwd aan. Het gebruiken van een wapen doe je met de rechter trigger en wisselen tussen je verschillende wapens (je kan er zoveel meenemen als je wilt) kan met A en B. Herladen gebeurd met de X knop en het trappen naar een tegenstander met Zwart. Met de Witte knop kan je nogmaals je instructie’s en wat andere aanwijzingen doorlezen. Springen doe je middels de linker trigger en bukken door de linker thumbstick in te drukken. Allemaal best wel basic en simpele stuff dus.

De actie in RtCW bestaat vooral uit knallen, knallen, herladen en doorknallen. Toch moet je zo nu en dan je hersens aan de gang zetten om wat simpele puzzeltjes op te lossen. Die bestaan vooral uit het omhalen van hendels of het activeren van wat machines. Uiteraard moet je je trigger-finger wel ietwat rust gunnen want anders gaat het grote alarm af en trekt de SS er met groot materieel op uit om je leven zuur te maken. Een aantal malen doet je de kans voor om heel sneaky een tegenstander, die bijvoorbeeld aan het patrouilleren is of wat machines bediend, uit te schakelen met je mes. Het is aan te raden om dan inderdaad je mes te trekken want niet alleen trek je dan geen aandacht maar meestal laat het slachtoffer dan ook nog wat leuke items vallen. Die items zijn behoorlijk belangrijk en bestaan vooral uit ammunitie of medikits. Beide moet je natuurljik altijd goed aanvullen en zijn rijkelijk aanwezig door de levels heen.

Ubersfeer, graphics en geluid

Aan sfeer ontbreekt het iniedergeval niet in Castle Wolfenstein. Mede door de grimmige en grauwe graphics en bijna irriterende muziek ben je altijd op je hoede voor plotseling opduikend gevaar. Misschien heeft men het wel wat over-done want de enige echte kleuren, naast honderden tinten grijs, die ik ben tegengekomen waren het rood van de Nazi-vlaggen en de vlammenwerpers.

De graphics opzich stellen niet teleur maar zijn ook niet van dermate kwaliteit dat kreten als “WOW” of “Jaw-dropping” van toepassing zijn. De textures zijn, vooral in de wat grimmegere ruimtes, ook niet echt om over naar huis te schrijven evenals de frame-rate die nog wel eens in wil zakken bij enorme gevechten. Vooral op de lange afstand wordt het beeld behoorlijk onduidelijk maar dat kan je natuurlijk altijd nog schuiven op de altijd-aanwezige ochtendmist .

 Pagina 1 van 3 >> 2 3Top ^ 


  • Gameplay zo soepel als de huid van je geliefde
  • Uitstekende Xbox Live implementatie


  • Geen gewone 'free for all' deathmatch
  • Graphics niet topje van de zalm

Geweldig
Geweldig
Het spel speelt werkelijk fantastisch, en de kleine problemen hebben eigenlijk alleen te maken met de eentonigheid van sommige levels. Verder heeft spel een mega-sfeer en is alles tip-top in orde. Een van de beste shooters ooit gemaakt. Na Halo natuurlijk!
0 lezer reviews voor deze titel

Radius zegt:
25/05/2003
Ik wil hem toch eerst zelf spelen voordat ik hem ook daadwerkelijk zelf gaa kopen.
Tco zegt:
25/05/2003
XBox live.

period.
Ruben zegt:
25/05/2003
Ik dacht zelf eigenlijk ook al dat je deze game beter echt alleen voor het Live! gedeelte zou moeten kopen.
Kijk zelf uit naar de online bespreking van rtcw van morgen.
XBOXLIVE! zegt:
25/05/2003
Ik ga hem denk ik niet kopen. Ik w8 nog wel ff op MM3!!:D
MR.MB zegt:
25/05/2003
erg leuk...
Machiel zegt:
25/05/2003
IS wel een leuk spel, vooral online, alleen jammer dat de verbinding niet echt helemaal top is... terwijl ik toch adsl advanced heb :S
Maar verder wel ok.... :D
boessie3 zegt:
25/05/2003
hij is ook xbconnect das beters nieuws
jaaps zegt:
25/05/2003
machiel, ik heb precies hetzelfde. terwijl bijvoorbeeld moto gp zonder lags speelt, heeft wolfenstein daar soms last van, ddat is echt verdomd jammer, want veel maps, zoals beach, moet je gewoon met 8 tegen 8 spelen. Ice is bijvoorbeeld ook met een minder aantal spelers prima te doen. aleen soms dus laggy.
Sneaker zegt:
25/05/2003
de lag is nog aan de xbox zelf te verwijten en ook niet aan de ontwikkelaars van het spel, maar wel aan slechte providers die na drie jaar nog altijd een veroudert systeem toepassen. hiermee bedoel niet alleen de snelheid, maar ook de belachelijk lage upstreamlimiet van cable-providers. klote stomme proviteurs. dat ze maar eerst iets aan hun service naar de klanten doen ipv zoveel moeite/acties om meer klanten te verkrijgen. :mad:
kaliet zegt:
26/05/2003
-veel lag
-framerate drops
-heeft het gewoon net niet
-loopt nog wel eens vast
-gewoon net geen topper
-tip: wacht op sof2 of raven shield

dit gaat over multiplay gedeelte en dit is mijn mening ;)
Daanos zegt:
26/05/2003
@ Een goed en solide spel die elke multiplayer of shooter fanaat tevreden zal stellen. Speelt heerlijk!

Multiplayer fanaat? Het is toch de SP review :{

En het is dat spel ipv die spel :p
nightwolf zegt:
26/05/2003
ik heb rtcw en hij is best wel fet :D
MegaHerz zegt:
26/05/2003
Eindelijk een review hij heeft een goed cijfer gekregen dus laat ik 'm maar halen
meteorf25 zegt:
26/05/2003
En het spel is knap donker, soms zie je nauwelijks iets om je heen. Maar het blijft een heel aardig spel, ik wacht echter geduldig op Brute Force.
26/05/2003
wanneer komt brute force nu eig uit? De ene zegt juni, de andere herfst 2003...
MR.MB zegt:
26/05/2003
ik zeg 2004
Sneltje zegt:
26/05/2003
Yes deze developer mag ik wel wij hebben co-op en systemlink en de rest niet
GOD I love the XBOX _O_ *)
Eminence zegt:
26/05/2003
Over Brute Force. Ik zag zo'n releaselijst bij Bart Smit (hoeft niet te kloppen ofzo) maar daar stond Juni of Juli dacht ik.
XaeroFuN zegt:
26/05/2003
Speelduur 8.5
Tja, hoe lang wil je Multiplayen? Lees on ons multiplayer gedeelte over de RtCW multiplayer.


lees on ons multiplayer?
is dit nu een nl website of stappe jullie over naar .com?;)

maargoed, Mij leek de game echt vette crap, nix aan gewoon..
TOTDAT ik de 36mb trailer zag:D
whoaa lijp man!
tao fan zegt:
26/05/2003
weet iemand of je als je gaat linken met meerderen op 1 xbox kan?
26/05/2003
dat is lan, ja dus
Orcrist zegt:
26/05/2003
tog maar besloten dat deze game te veel nadelen heeft op live..
GooDy zegt:
29/05/2003
Euh... ik ben het eens met het serverprobleem maar dat is vooral te wijten waar de servers zich bevinden. Zo'n beetje alle servers in de wereld staan in de lijst. Een ADSL verbinding mag dan misschien wel snel zijn in Nederland en misschien in Europa maar zodra je connect naar een Amerikaanse server waar de eis maximaal is kom je er niet doorgeen vanwege je hoge ping.

De eerste dagen had ik problemen met de juiste servers te vinden. Ik heb echter de personen die goeie servers draaien aan men Friendslist toegevoegd met het resultaat dat ik binnen enkele tellen een server op kan waarvan ik weet dat die goed draait.

Co-op is wel op te slaan. Althans... het spel bekijkt welke van de 2 spelers het verst is in single-player en neemt die vooruitgang als basis. Als ik bijvoorbeeld in leven 8 ben en mijn co-opper is net nieuw in het spel kunnen we in alle levels starten waar ik alreeds ben geweest. Dit is identiek aan Halo.
29/05/2003
Ik heb vaak last van het niet terug keren naar het menu na een match die gesloten is dooor host.
of het vaslopen bij t joinen, gelukkig kunnen we downen.
is er een patch op komst ?
Sen zegt:
29/05/2003
IK ga vrijdag dan die link cable even testen als ze de game in de videotheek hebben. Ben namelijk erg benieuwd, als idd alle opties van xbox live aanwezig zijn minus de lag dan wordt het super!
azzkickr zegt:
29/05/2003
Reactie gepost door Indivi_Duel op 29 mei 2003 00:50
--------------------------------------------------------------------------------
Ik heb vaak last van het niet terug keren naar het menu na een match die gesloten is dooor host.
of het vaslopen bij t joinen, gelukkig kunnen we downen.
is er een patch op komst ?

Heb ik ook ereg last van , vreemd w8 idd op een patch
Alwin zegt:
29/05/2003
_O_Ik heb hem en het is echt een aanrader!_O_

En die monster dat valt best wel mee!_O_

_O_En lekker spelen via Xbox Live en alles word bij gehouden of veel kils en zo! _O_
Seahawk zegt:
29/05/2003
Ik heb de game aangeschaft, omdat ie gewoon leuk is om te spelen, maar dat is ieder zijn eigen keus. Dat MP wat slecht verloopt soms dat neem ik op de koop toe, want dat maak je vaker mee. Maar om nu te zeggen dat dat de reden is waarom je een game niet koopt, en wel wacht op Raven Shield of SOF II, dat is wel lachen, want daar krijg je namelijk dezelfde problemen voorgeschoteld, het is nu eenmaal niet anders, het ligt hem vooral in de UL capaciteit van de diverse abbo's bij providers. Maar deze game is wat mij betreft een leuke bijkomer in het Shooters arsenaal!!!!
Tycho zegt:
29/05/2003
De game roelt zo erg! Echt een super game in MP en SP!
Snipersam zegt:
29/05/2003
Ik heb ook een gewone adsl en daar kan ik dus niet goed mee xbox liven??!! :'(:'(
azer zegt:
29/05/2003
Weet er iemand of er en walkthrough bestaat van RTCW Tides of war
Kheb het spel verleden week gekocht,en moet zeggen tis een vettig
spel
Wel een beetje langs de donkere kant maar het gaat wel
mr.ed zegt:
29/05/2003
waneer komen er nou eens goede dedicated 1mb servers. Als ik bij UC bij de statistics kijk zie ik daar allemaal xservers maar in de game krijg ik die nergens gevonden. Is dat USA only ofzo? ik vind dat ze die ook wel een stel in NL mogen opzetten. Die worden immers ook gebruikt voor pc online gaming en als de xbox echt mee wil concureren met PC online zullen ze toch zoiets moeten op zien te zetten vanwege de upload die de meeste gamers hebben die niet hoger komt dan gemiddeld 15kb
Tycho zegt:
29/05/2003
Iedereen zit te zeiken dat er monsters in die game zit. Ik vind het niet erg, die monster zijn nl. op een brilliante manier in de game gezet!
p1m zegt:
29/05/2003
Mirik je bent wat vergeten...

ARTILLERY STRIKE

ach ja..
tao fan zegt:
29/05/2003
wel kut dat je als je gaat linken niet met 4 splitscreen kan. maar met 1 per xbox
WouteR zegt:
30/05/2003
p1m; Het staat er gewoon in hoor :o
enzopablo zegt:
31/05/2003
RTCW is wel vet... maar niet geweldig ofzo ik vindt hem alleen op Live leuk, jammer alleen dat het er alleen wat grouw uit ziet. op de pc is hij veel mooier maar op Live is hij de shit 8)
Sostic zegt:
02/06/2003
het rare van die lage upstream is dat de kabels gewoon al gelegt zijn waarmee je 1mb verbinding mee kan krijgen. Er zijn zelfs plannen om in de toekomst een 1mb verbinding standaard aan te leggen aan dat huis... GIMME GIMME GIMME

Verder over het spel, ik heb hem gekocht en ik ben er zeker tevreden mee het is dus een aanrader, die sfeer is prachtig ik heb me al een paar x kapotgeschrokken van de boobytraps in de catacombes...

kopen die hap dus :D
tao fan zegt:
03/06/2003
ken je met linken ook met meer dan 1 speler per x-box wie wil dat uitleggen
XBOXLIVE! zegt:
03/06/2003
Ik vind een 8.1 wel een beetje aan de lage kant, want hij krijgt in alle game magazines een 8.5 of hoger!:D
06/06/2003
Wat een geweldige game, superspannend tot het eind, geweldige wapens en actie, verveelt geen moment.
De multiplayer is ook waanzinnig, heb helaas afentoe wel last van lag maar voor de rest gaat. Gister weer een gratis level gedownd, ik erg leuk.
Absoluut kopen deze game!!
:-)
Furies zegt:
09/06/2003
Egt zown vette game is dit... ik was aant spelen... krijg ik een sms'je.. alleen het 'piep' geluidje bezorgde me al zowat een hartaanval :p... En verslavend dat ie is :D
XTM zegt:
02/07/2003
Welke zou ik kiezen rtcw of sof2?
KaiNe zegt:
04/07/2003
ik ben voor sof2 gegaan !alleen heb nog niemand online gezien gisteravond/nacht.. vanavond nog maar eens een poging doen
Anbert zegt:
04/07/2003
Ik heb SOF2 & RTCW... Ik kan nooit kiezen welke ik ga doen. Singleplay van SOF2 is slecht, die van RTCW erg ok. Multiplayer is sof2 met een hoger FUN-gehalte. RTCW is wat tacktischer. Beide toppers. En vergeleken met MM3 wordt mij wel eens online gevraagd...? Appels / Peren = ???
Ninto zegt:
08/07/2003
Ik vind het cijfer, 8.1, wel een beetje aan de lage kant hoor. Jongens, de multiplayer is gewoon zo stoer!!!!!!! En dan vooral op Xbox LIVE. Deze vind ik toch zeker een 9.0 waard.
mai zegt:
02/09/2003
deze spel is gaar, ik vind een 5.0 waard
Defanatic zegt:
19/09/2003
ik had me verheugd op een 4 tegen 4 LAN maar dat KAN geeneens.
ZIGN277 zegt:
23/09/2003
LOL
MUIS zegt:
14/11/2003
Ik heb em gehuurd, hij verveelde al na 20 minuten.......
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True