Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

The Suffering
 
The Suffering
 
Platforms
Xbox
 
Website
 
Uitgever
Midway
 
Developer
Surreal Software
 
Genre
Overlevings/horrorspel
 
Release datum
Xbox
Reeds verschenen
 
Waardering
Geweldig
Geweldig


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Jordi Bauw op 20 juni, 2004
Als je Silent Hill en Resident Evil noemt weet iedereen waar je het over hebt. Het zijn ook deze games die het horror/thriller genre op de console hebben gedefinieerd tot wat het nu is. Toch zie je bij die titels dat ze, naar mate er meer van werden gemaakt, de nieuwheid er vanaf is. Resident Evil 0, 2 en 3 hebben bijvoorbeeld veel minder lof gekregen dan het eerste deel. Het was gewoon allemaal niet zo nieuw meer. Hetzelfde geld voor Silent Hill. Van beide spellen komt er dit jaar een vierde deel, waarvan de Silent Hill titel ook op de Xbox komt. Maar of het echt iets nieuws brengt moeten we nog afwachten. In deze stilte voor de storm komt Midway met haar eigen horrortitel genaamd The Suffering. Het spel is gemaakt door Surreal Software, de makers van de matige actie role-playing game The Fellowship of the Ring. Is The Suffering een goede titel of kan deze ons net als Surreal’s andere titel warm noch koud maken?


Ontmoet de antiheld

In The Suffering maken we kennis met de ter dood veroordeelde gevangene Torque (nee geen speler in de gelijknamige zeer slechte speelfilm). Hij is verdacht van moord op zijn vrouw en zoontje, en Torque wordt opgesloten in de Abbott gevangenis, de meest beruchte gevangenis die er bestaat in de fantasiewereld van The Suffering. Gelegen op het eiland Carnate ver voor de kust is Abbott een uitstekende plek om levensgevaarlijke criminelen op te bergen en er zeker van te zijn dat ze nooit meer ontsnappen. Hier wordt Torque heengebracht om in de dodencel te wachten tot het zijn beurt is om een dodelijke injectie te krijgen. Als hij immers een paar seconden achter de tralies zit breekt de hel los, letterlijk en figuurlijk. Vreemde lugubere wezens vermoorden alle bewakers en gevangenen in de omgeving en op een mysterieuze wijze wordt zijn celdeur geopend. Vanaf nu mag jij met Torque uitzoeken wat er aan de hand is en hoe je van Carnate afkomt zonder zelf het loodje te leggen.

Het kind van Steven Seagall en Van Damme

Torque lijkt qua uiterlijk meer op een kind van Van Damme en Steven Seagall, konden de heren bij elkaar een kind verwekken. Een echte bikkel, en zoals het een echte bikkel betaamd is Torque geen man van veel woorden. De ter dood veroordeelde gedetineerde zal nooit praten en ook nooit emotie tonen. Een beetje freaky, maar dit geeft jou wel helemaal de mogelijkheid om Torque een eigen persoonlijkheid te geven, en daar draait het in The Suffering allemaal om. Dit is namelijk niet zomaar een spel waarvan er al een dozijn bestaan waarin we met de held talloze monsters om moeten leggen. Het moet wel gebeuren, maar The Suffering is van binnen veel dieper dan het uiterlijk doet vermoeden. Het lijkt namelijk gewoon op een derde persoons shooter waarin je een gevangenis moet schoonvegen van al het kwaad. In werkelijkheid kun je van The Suffering maken wat je zelf wilt, je kunt er een derde persoon shooter van maken, een survival horror of een eerste persoons shooter. Laat me uitleggen hoe dit allemaal werkt.

Afbeelding 1Afbeelding 2Afbeelding 3

Speel op je eigen tempo

Je begint het spel vanuit de derde persoon maar je kunt ieder gewenst moment schakelen naar de eerste persoon. Vanuit de eerste persoon is het spel ook prima te spelen, maar geeft het je wel een heel andere ervaring dan wanneer je vanuit de derde persoon speelt. Ieder heeft zijn voorkeur, al is het spel duidelijk gemaakt voor een derde persoons speelpunt. De survival/horror sfeer komt enerzijds voort uit de lugubere setting waarin het spel zich afspeelt en anderzijds door de mogelijkheid om zo diep te gaan in het verhaal als je wilt. Je hoeft namelijk niet als een wildeman door het level te stampen, je kunt ook rustig aan elke kamers zorgvuldig onderzoeken en zo extra stukken verhaal en zelfs geheime kamers vinden die je anders wellicht nooit gezien had. Het is maar net hoe diep jij wilt gaan met het spel.

Maak je eigen keuzes

Een andere keuze die je hebt is om je karakter zo te laten zijn zoals je wilt. Al spelend bepaal jij hoe Torque’s persoonlijkheid is en wat zijn toekomst brengt. Je weet namelijk als speler niet of Torque echt een crimineel is, de bewakers zeggen van wel, maar zelf is Torque alles vergeten. Door je acties in het spel bepaal je zelf wat voor persoonlijkheid Torque heeft. Help je onderweg veel mensen van de monsters en doe je dingen om de medemens te helpen, dan zal Torque aardiger worden en gaat hij zelf steeds meer geloven in zijn onschuld. Speel je daarentegen als een bikkel en knal je iedereen die je ziet overhoop, dan zal Torque de gedachten hebben dat hij weldegelijk zijn familie op gruwelijke wijze om het leven heeft gebracht. Tijdens het spel worden deze keuzes je voorgelegd doormiddel van je ‘geweten’. Net als in tekenfilms heb je een engeltje en een duiveltje in je hoofd die je tips geven van wat je nu moet doen. Kom je bijvoorbeeld een gevangene in nood tegen, dan zal het duiveltje tegen je schreeuwen dat je hem moet doodmaken, terwijl het engeltje je adviseert om eerst eens te kijken wat de gevangene voor je kan betekenen. Jij bepaald naar welke van de twee je luistert en je wordt niet gestraft voor de keuzes die je maakt. In tegendeel, voor elk wordt je op een eigen manier beloond. Doe je goede dingen dan zullen de mensen die je red je soms bijstaan en helpen met vechten tegen de monsters. Schiet je iedereen dood dan zul je meer munitie hebben, of andere voordelen tegen het lijf lopen. Verwacht echter niet heel veel van de hulp van de computer bestuurde karakters, want echt zichzelf beschermen kunnen ze niet. Dit kan later iets frustrerend worden als ze bijna dood zijn door hun eigen fouten en jij ze koste wat kost moet beschermen (om goed te zijn uiteraard).

Afbeelding 4Afbeelding 5Afbeelding 6

 Pagina 1 van 2 >> 2Top ^ 


  • Hele goede sfeer
  • Vrijheid en veel keuzes
  • Speelt lekker


  • Raar eindstuk
  • NPC's doen vaak dom

Geweldig
Geweldig
The Suffering is een erg vermakelijk spel dat barst van de spanning en actie. Het spel is zeker weten drie keer opnieuw speelbaar om gewoon de nieuwe situaties en eindes te zien. Hou je van dit type spellen dan is The Suffering echt een titel die niet mag ontbreken.
0 lezer reviews voor deze titel

Egamer zegt:
20/06/2004
1e reactie, goede review! Maar ik koop hem niet, is m'n type niet.
Genassix zegt:
20/06/2004
Je hebt em niet gelezen gok ik zo. Ik ook niet, want dit spel vind ik maar brak. :) Geweldig?.. Vind de waardering maar klote, dit spel is zo niet even goed als ninja gaiden die dezelfde "waardering" heeft gekregen.
20/06/2004
Dit lijkt me echt een wannabee Resident Evil. Maar toch van de andere kant weer origineel. Weet niet precies wat ik ervan moet vinden :D
ITNL3 zegt:
20/06/2004
deze haal ik echt wel een keer
jensss zegt:
20/06/2004
Heb nog never nooit een horror-spel gespeelt... Dus dit wordt de 1ste keer:)
Shcaap zegt:
20/06/2004
Damn wat is dit een heerlijk psychopatisch spel!
jammer alleen dat die vage beesten het te veel fantasie maken, ze hadden het puur op de flashbacks en psycho flitsen moeten houden
Mirik zegt:
20/06/2004
gemassis, dit is een ander spel, wat lul je nou heeft niks met ninja gaiden te maken

je zegt toch ook niet dat project gotham met ninja geden te vergelijken zijn ook al zijn ze beide geweldig:??
20/06/2004
Geweldig|:-Amateurs.......
20/06/2004
Geweldig|:-Amateurs.......
nielzo zegt:
21/06/2004
welk cijfer is gewelidig
DorunZ zegt:
21/06/2004
@ Duo Maxwell: je hebt het vast niet gespeeld, beetje dom zulke opmerkingen, getuigt niet van veel wijsheid.

Ikzelf heb het spel helemaal doorgespeeld, er zit echt een geweldige sfeer in en je schrikt je meerdere malen echt de tyfus! De graphics hadden misschien wat beter gekunt maarja wat wil je voor een multiplatform spel.
Loserkid zegt:
21/06/2004
GEWELDIG? nou ben khet totaal niet mee eens, vind het maar een kutgameplay hebben, maja meningen mogen verschillen he :D.
21/06/2004
Sorry hoor, maar dit spel is geweldig. Supercoole sfeer, gameplay is ook strak.... voor fans van het horrorgenre is dit een must have!!! Torque rulez!!
Therocker zegt:
21/06/2004
uhhhhh
Aremas zegt:
21/06/2004
Ow vald me echt mee nu ik het zo lees :)
Ik dacht dat dit niet zo' toppertje was. Moet tog maar eens ff checken dan :)
21/06/2004
ik ehb hemw el gespeelt....

En vond het echt een slap[ aftreksel....
Peter OtH zegt:
21/06/2004
slap aftreksel? waarvan dan?

Zelf heb ik hem ook en ik vind het een goed spel, goede sfeer, goede gameplay en een aardige replay factor vanwege de verschillende eindes.
Ik had in ieder geval veel minder van deze titel verwacht maar hij is mij enorm meegevallen.
bersenka zegt:
21/06/2004
ik koop eigenlijk alleen maar de topspellen
Loserkid zegt:
21/06/2004
Meningen zijn dus nogal verschilt, maar dat mag :) tis iig geen slap aftreksel daar ben k het mee eens. maar vond het nogal tegenvallen, slechte graphics en geen lekkere gameplay maja das mijn mening, voor iedereen die heb goed vind, prima tog hebbie weer een lekker spelletje ;)
21/06/2004
ze moeten punten geven
Vengo zegt:
21/06/2004
Dit is helaas niet mijn spel. Bah. Jammer, is wel een goede game... Maar ja het blijft niet mijn type spel. Toch een goede review! ;)
21/06/2004
wat een vet spel ik kan niet stoppen met spellen je schrikt je af en toe zowat dood
04/07/2004
lijkt me niks aan. :P
08/07/2004
Deze lijkt mij echt super, Psycho spellen zijn zo ranzig dat het gewoon gaaf is *gniffel* 8)
16/07/2004
Mhuahahaha deze ga k zeker hale Psycho spelle ruleere cker alleen valt Manhunt n beetje erg tege mar is volges mij ook geen Psycho spel zonder headset 8)
Caladan7 zegt:
22/07/2004
Ok, deze moet ik duidelijk zelf maar ff checken, blijkbaar heeft iedereenn hier een mening over zonder ook maar enig id te hebben waar ze over spreken.

Owjah voor die knakker die vind dat je dit spel niet dezelfde waardering mag gevenals Ninja Gaiden. Ik geloof dat de score 5 gradaties kent dus zullen meer spellen dezelfde score krijgen en ik geloof niet dat jij te bepalen hebt of dat iemand anders bij een bepaalde beleving van een spel een daaruit een daaruit afleidende score niet mag geven enkelt omdat jij een stijve plasser krijgt van Tecmo.

Daarom moeten fanboys geen reviews schrijven en liever er ook niet op reageren.
Culemborg zegt:
22/07/2004
lijk me een mooi spel denk wel dat ik hem ga kopen
chr0nix zegt:
22/07/2004
ik heb ninja gaiden en the suffering, tegenover the suffering is ninja gaiden een gemakkelijk spelletje
debeagle zegt:
25/07/2004
tja het spelletje is wel bloederig....:p
15/08/2004
ach....
zadar zegt:
14/12/2004
10 euro ? zal het wat wesen ? ... hmmm lijkt me niet :+
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True