Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

Sudeki
 
Sudeki
 
Platforms
Xbox
 
Website
 
Uitgever
Microsoft
 
Developer
Climax Entertainment
 
Genre
Real-time role-playing
 
Release datum
Xbox
Reeds verschenen
 
Waardering
Goed
Goed


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Mirik Smit op 07 september, 2004
Sudeki review

Het genre dat voorheen als onderbevolkt werd beschouwd op de Xbox, het role-playing genre, heeft nu, en in de komende maanden een grote sprint voorwaarts gedaan. Sudeki is inmiddels uit, en het langverwachte spel Fable is af en op weg naar de drukker om in oktober uit te komen. Uiteraard wordt het voor ons tijd eens kritisch te kijken naar Sudeki, de role-playing game van Climax. Met zijn aparte ontwerp en grafische schoon heeft het spel heel wat in zich. Komt het er ook uit? Dat is de vraag die we voor jullie gaan beantwoorden in deze Sudeki review.


De wereld van Sudeki is in een lang vervlogen verleden opgesplitst in twee delen. De kant van het licht, en de kant van het duister. Tetsu, de god van Sudeki heeft zijn duistere broeder kunnen verbannen, maar op Sudeki is het nog lang geen koek en ei. In het lichte Illumina vallen regelmatig Aklorians binnen, die tijdens hun aanvallen de hemel verduisteren en aan het slachten gaan. Zo begint het verhaal dan ook. Jij speelt Tal, de zoon van de legercommandant en een uitstekende zwaardvechter. Je vader stuurt je na een korte les al meteen de hort op om het platte land te beschermen tegen de Aklorians. Al snel blijkt dat de prinses van Illumina, Ailish zich hier in de problemen heeft gewerkt, en het is je taak om haar terug te escorteren naar het kasteel. Onderweg gebeuren natuurlijk allerlei nare dingen en komen de prinses en Tal de krijger door het reizen in verschillende overschaduwde delen van Sudeki achter de duistere waarheid. Wie is nou eigenlijk de echte slechterik? Niets is wat het lijkt.

Afbeelding 246Afbeelding 247Afbeelding 248

Intrige

Spelers moeten zich niet al te veel in het hoofd laten praten door het label role-playing game. Hoofdzakelijk zijn role-playing games (RPGs) actietitels waarin de karakters ervaringspunten opdoen in hun taak om de wereld te redden. Sudeki is niet anders, maar een grote nadruk ligt op het actie gedeelte. De interactie met computergestuurde karakters is zeker aanwezig, zoals het een RPG betaamd, maar de echte speelbaarheid komt uit een aardig vechtsysteem. In de wereld van Sudeki zijn vele nederzettingen te vinden die de speler moet aandoen. In de loop van het spel zullen meer helden zich bij de groep die de speler bestuurd aansluiten, om uiteindelijk een vierkoppige machine van venijn te vormen die van vrijwel alle vijanden korte metten maakt

In deze groep van uiteenlopende karakters zitten de al eerder genoemde Tal, een simple krijger die denkt dat alles op te lossen is met het zwaard. Ailish, een deftige en ietwat arrogante prinses die het een en ander weet van magie. Buki, een afgezand van de half-mensen en bijzonder overtuigd van haar fysieke kracht en als laatste Elco, de wetenschapper die vele wonderlijke wapens ter beschikking heeft en er een verdacht Nederlands accent op na houdt. Het is de bedoeling dat minstens een van deze vier karakters de speler aanspreekt. Uiteraard is dat bij ons de bevallige, doch krachtige Buki. Die met haar volle, uhm overredingskracht en aardse kennis ons oog trok. De twee kont schoppende hand-messen hielpen ook. Maar geen nood, de speler kan tijdens het spel met een druk op de witte of zwarte knop kiezen tussen de karakters. Echter niet altijd. Het is namelijk zo dat Sudeki een beetje het slachtoffer is van de tijd. Het spel is al een kleine vijf jaar in ontwikkeling en het roer is al meerdere malen omgegooid. De parallel met Brute Force is snel gemaakt, en misschien lijden de twee spellen een klein beetje aan de zelfde kwalen. Omdat de titel zo lang in ontwikkeling is, maar meerdere malen van directie is veranderd. Begon de tijd toch te dringen aan het einde van de ontwikkeltijd die Microsoft als deadline had gesteld. Het spel kon of uitkomen, maar dan zouden de nodige features geschrapt moeten worden. Of het project zou misschien in zijn geheel geschrapt worden, om misschien nooit uit te komen. Vaker dan wij beseffen staan ontwikkelaars voor deze keuze. Spellen maken kost nou eenmaal een godsvermogen en uitgevers zijn steeds minder bereid voor een lange ontwikkeltijd te betalen. Het moet immers wel terug verdiend worden in de verkopen.

Afbeelding 243Afbeelding 245Afbeelding 244

Hierin zit een gevaarlijke vicieuze cirkel. Breng je het spel te snel uit, dan loop je het risico een slechte afgeraffelde titel uit te brengen, zie Driv3r. Ontwikkel je door en investeer je meer geld, dan wordt het spel beter, maar moet het ook meer verkopen. Zo kun je door blijven ontwikkelen tot je een ons weegt (3DRealms met Duke Nuke Em Forever) maar als je de ontwikkeling van de titel niet zelf kunt betalen, ben je afhankelijk van de beslissing die de uitgever maakt. Dit is een beetje de loop van de ontwikkeling met Sudeki. Helaas? Eigenlijk wel. Hoewel het nog steeds een heel erg aadige game is, waar Climax zich absoluut niet voor hoeft te schamen, had het toch iets meer kunnen zijn geworden dan het nu is. Dat weet Climax, en met alles nu duidelijk op een rijtje zijn ze in ieder geval al hard bezig aan een vervolg.

 Pagina 1 van 3 >> 2 3Top ^ 


  • Verslavendende gameplay
  • Prachtige wereld en effecten
  • Babes en Nederlanders!


  • Te kort voor een RPG
  • Onbevredigend einde
  • Weinig interessante queesten

Goed
Goed
Sudeki is een verslavende actie role-playing titel die de toon zet voor een nieuwe franchise. Alles bij elkaar opgeteld een goede titel, die een klein beetje teleurstelt door het slechte einde en de ietwat korte lengte. Zeker iets wat ze in het vervolg kunnen aanpassen.
0 lezer reviews voor deze titel

07/09/2004
Ja het is wel een goeie game maar wel erg kort ja.
ScorpiuS zegt:
07/09/2004
gewoon lekker 1 maandje wachten op FABLE!!!_o_
Vinnie 78 zegt:
07/09/2004
Het is een leuk spel met een goeie sfeer en erg mooie graphics.
zegt:
07/09/2004
Ik koop hem iig (binnenkort) niet.
gtaer zegt:
07/09/2004
ik koop geen sudeki maar gewoon FABLE!!!
Exige zegt:
07/09/2004
Leuk om 1x uit te spelen, maar niet voor een 2e keer. Jammer, want er had meer ingezeten.

Prima review. Ik sluit me erbij aan (heb het spel al sinds de release).
07/09/2004
Ik wacht ook wel op Fable. Sudeki koop ik dan later eens tweedehands.
nusti zegt:
07/09/2004
spel laatst gespeeld. het ziet er idd fantasties uit en de gameplay is vrij goed...het grootste nadeel en waarom ik het heb weggelegd is dat het zo lineair is, dat het enorm saai is, de gevechten ook elke keer hetzelfde enz...maar misschien had ik er te veel van verwacht
FeaR zegt:
07/09/2004
wat een schande, zoveel hype om nix ...
07/09/2004
maakt nix uit we hebben nog altijd Fable
Ja Fable, Fable goed, Fable fijn, ja _O_
mcjeroen zegt:
07/09/2004
Toch jammer van een game waarvan de verwachtingen hoog waren. Fable scoort erg hoog in bepaalde reviews die al op internet staan. Dus ik wacht nog effe denk ik..
07/09/2004
keb heel veel van dit spel verwacht Heel kut dat die nu zo tegevalt.
Ik hoop niet dat halo 2 ook gaat tegenvallen zal wel niet maar toch....
logi_andy zegt:
07/09/2004
Hype is nooit goed..
Half-life 2 gaat ook niks worden vrees ik!
Gewoon weer een goede shooter maar voor de rest ?????????:+
07/09/2004
Ik vind het spel heel gaaf, ondanks de korte duur. Ik vind de werelden en dorpjes prachtig!
Dit komt mede omdat ik geen verwachtingen had.
07/09/2004
Lijkt me vet ik ga hem nog wel halen!
07/09/2004
k brand em wel ff ... lijkt me ok ..heb m al s gezien.
Sp0oKy zegt:
07/09/2004
logi_andy zegt: 07/09/2004
Hype is nooit goed..
Half-life 2 gaat ook niks worden vrees ik!
Gewoon weer een goede shooter maar voor de rest ?????????

ja noem maar half life 2...je zult halo2 wel bedoelen die is nog veel meer gehyped!
07/09/2004
logi_andy zegt: 07/09/2004
Hype is nooit goed..
Half-life 2 gaat ook niks worden vrees ik!
Gewoon weer een goede shooter maar voor de rest ?????????

hou je bek man...halflife 2 heb k gespeeld in et japans en je wil niet weten hoe ie is :d das gruwelijke shit betr dan halo 2 vrees k:D
07/09/2004
...:d
FabianNL zegt:
07/09/2004
ja noem maar half life 2...je zult halo2 wel bedoelen die is nog veel meer gehyped!

uh? duidelijk een xbox fan boy of iets want half life 2 is dus echt wel veel en veel meer gehyped

en wacht, zoals vele, ook wel ff lekker op Fable, dit leek me ook een geweldig spel maar blijkt toch tegen te vallen, hopenlijk doen de andere toppertjes dat niet
07/09/2004
inderdaad Fabian NL het valt wel tegen omdat een aantal unieke dingen uit Fable zijn gehaald die wel zijn beloofd.
maar toch is het een vresenlijk leuke RPG.
djlaulau zegt:
07/09/2004
Elco, de wetenschapper die vele wonderlijke wapens ter beschikking heeft en er een verdacht Nederlands accent op na houdt.

Elco is ook gebasseerd op een nederlandse medewerker, dus vandaar
johan007 zegt:
07/09/2004
Fable gaat OOK niet voldoen aan de beloftes die zijn gemaakt.:'( Verekte jammer, dit was namelijk wel de game waarvoor ik mn xbox 2,5 jaar gelden heb gekocht. Niet dat ik spijt heb van de aankoop ofzo, maar toch jammer. Hier een aantal features die schijnen te ontbreken.
- Het schijnt zelfs dat de kinderen in het verhaal, niet in meer dezelfde haarstijl, kleding, ect gaan rondlopen als hun idool. Ik weet niet hoe het met de volwassenen in de game zit, maar dat lijkt me dus ook niet het geval.
- Verder schijnt de gameplay lengte tegen te vallen. Het haalt bij lange na niet de 100+ uren die beloofd waren.
- Je acties hebben veel minder invloed op de wereld dan verwacht.
- Je kunt trouwen, maar GEEN kinderen krijgen. Damn dus geen Johan Jr in de game :'( .
- en nog veel meer vrees ik
Advies: lees de review op gamespot.com maar eens door. Ik werd in iedergeval flink door uit de droom geholpen. Jammer. :'|
Niet dat ik de game niet ga kopen ofzo, maar baal er wel van.

Kortom: IK HAAT HYPES.:( :'| :'(

ITNL3 zegt:
07/09/2004
jonge, lul niet zo. Fable is nog steeds een erg sterke game. Jij doet net of er helemaal niks meer aan is. Het is nog steeds een game om een xbox voor aan te schaffen maar niet helemaal de hype waargemaakt, so what?

Sudeki is trouwens erg briljant. Die gfx zijn echt te goed en de gameplay is erg verslavend.
07/09/2004
DIT SPEL SUCK ZEMOETEN MEER SHOOTERS HEBBEN ZOALS
HALO 2 of Half life 2_o_okal lijkt fabel cool
Camillo zegt:
07/09/2004
Sudeki is top ik heb nog nooit zo'n leuke en verslavende RPG gespeeld, vooral de bloederigheid spreekt me aan :)
Fable mist een paar beloofde features maar dat zijn (lijkt me) bijzaken Who cares of je kinderen kan krijgen, of kinderen jouw kapsel gaan overnemen, dit zijn dingen die je 2x leuk vind en waar je verder geen aandacht meer aan besteed als je de in-game filmpjes op www.teamxbox.nl bekijkt denk ik dat je wel een andere mening krijgt..
Camillo zegt:
07/09/2004
foutje teamxbox.com is het |:-
cydroid zegt:
07/09/2004
ik ivnd sudeki idd erg verslafend en zo mooi gemaakt, jammer dat ie niet wat langer is en je niet gewoon tot level 99 kan komen ofzo net zoals bij ff spellen daar ging ik altijd uren ronddwalen om hoog level te krijgen en heel snel te lvlen :)
Vengo zegt:
07/09/2004
F*cked up spelletje dus? Nee dus, hoogstens redelijk, maar ook niet lager.
Berrie zegt:
07/09/2004
Sudeki=Vaag
gehummel zegt:
07/09/2004
een rpg moet per definitie lang zijn. (zie morrowind en kotor, nog altijd de enige chte rpg's) Als dit niet het geval is breekt dit al af. Met een rpg moet je echt lang zoet zijn en de quests spelen ongeveer de grootste rol. Deze lijkt eerder op een combat game. Ik moet zeggen dat ik em nog niet gespeeld heb maar ik ga hem toch zeker huren. de screens zagen er geweldig uit
07/09/2004
ik wacht gewoon lkkr op fable :) tis bale dat er veel features uit zijn, maar het is dan nog steeds een superleuke game *)
07/09/2004
@ITNL3: Ja, want jij hebt natuurlijk de exclusieve mogelijkheid gehad om het te spelen?
ITNL3 zegt:
07/09/2004
Nee, mijn mening is net zo goed gissen als de mening dat het helemaal niks meer zou zijn. Maarja, het spel krijgt gemiddeld een 9 dus ik denk wel zo dat het toch best een goed spel is (lees geweldig).
cydroid zegt:
07/09/2004
of je koopt hem nu bij freerecordshop mag je hem na een maand nog ruilen het spel :D in ieder geval voorzover ik weet want heb ik nu al zo vaak gedaan :P ik ruil hem wel in voor fable volgende maand denk ik... met je id kaart van freerecordshop is het zelfs 3 maanden zei die gast dus dta gai k testen :P
07/09/2004
ik heb de demo van sudeki nou het zag er mooie uit maar daar gaa ik egt geen 60 eurotjes voor uitgeven
halflife2 en halo2 zijn de best_o_o_o_o_
07/09/2004
stelletje heilige
07/09/2004
ik persoonlijk vond Sudeki helemaal niet aan de verwachtingen voldoen.....maar het heeft dan ook meer wat weg van een verkapt soort platformer :)

is wel mijn persoonlijke smaak natuurlijk
07/09/2004
maar toch moet ik zeggen, jullie toch weer je best gedaan, ik zie hier tot mijn grote verbazing serieus commentaar en niet alleen maar dat heilige nichte gelul van 'ik kan niet wachten_O_'...
jonges ik ben trots op jullie

07/09/2004

armageddon, goed gedaan jonge! VANAF nu schrijf iedereen zo zijn commentaar, neem een voorbeeld aan dit voorbeeldige commentaar
07/09/2004
ik ruik sarcasme...
07/09/2004
ik vind alleen die vergelijking met halo 2 en hl 2 van sommigen niet zo gepast...
ik vind dat iedereen een beetje te negatief doet over sudeki, hij is mischien een beetje tegen gevallen, maar het is nog steeds een goed spel. ik zie bij sommige slechtere spellen positivere reacties. ach zal wel aan die hoge verwachtingen liggen, moet je ook nooit in trappen.
juiby zegt:
07/09/2004
ik weet niet wat jullie allemaal zeuren:( ik vind het een tof spel met mooie graphics en het einde is geweldig. Maar ik moet jullie toegeeven ik vond hem wel een beetje kort ja:'|

_0/ groeten juiby
07/09/2004
Ik zeg dus nog...he is mijn eigen smaak. Echt heel tof als je hem leuk vind, ik wens je er veel plezier mee. Jou geld is dan wel goed besteed. Ik ben meer een fan van Morrowind-achtige rpgs en dat is Sudeki duidelijk niet.
swoosh zegt:
07/09/2004
even een waarschuwing voor iedereen die fable verheerlijkt: lees de reviews op gamespot, ign en teamxbox eens voor de grap....fable is niet wat iedereen hoopte dat het zou worden.

on topic: sudeki is inderdaad geen topper maar heeft wel een mooie grafische sfeer
08/09/2004
laat mij de situatie verduidelijken voor de heer armageddon. U rook sarcasme, maar ik kan u verzekeren; dat was ten zeersten
niet. Speciaal voor U vermeld ik vanaf nu of het sarcasme of niet betreft, vriendelijke groet
Humorke zegt:
08/09/2004
Hype is niet echt zo goed voor een game, inderdaad, lees in PU bv. De man belkaagd het zich dat hij zoveel over Fable heeft losgelaten zo vroeg.

Halo 2 is inderdaad enorm gehyped, maar ik heb er vertrouwen in, waarom?
Omdat Bungie de fout vast niet zal maken te veel los te laten. Ok we weten nu al vrij veel, dat is waar, maar ze kunnen veel leuke dingen weglaten dat de game beter maken, zodat het wel aan de verachtingen zal voldoen.

Sudeki was ik van plan te kopen, maar mijn budget is te klein, daarom word het Fable (die ik zowiezo, altijd al als prioriteit boven Sudeki had) en Halo 2. Maar ik wil het spel wel, daarom zal ik later wel eens kijken of ik hem 2de hands kan krijgen
08/09/2004
Sudeki is vooral vetter, als je hem op de kosten van Microsoft mag halen 8)
johan007 zegt:
09/09/2004
Ik doe helemaal niet alsof die game niks meer voorstelt.Ik zeg alleen dat de game niet zo goed is geworden als er gezegd werd. Lees de reviews op de amerikaanse sites maar eens.

Mij lijkt het dus nog steeds een zeer goed game, maar dus niet wat ik er van gehoopt had.

apoc123 zegt:
10/09/2004
Half-life2 word zo ongelooflijk vet die trailers AUWWW!!!, om eerlijk te zijn denk ik egt dat hij beter word als halo 2 (srry mensuh) ik ga ze tog alletwee hale :D
Vinnie 78 zegt:
10/09/2004
Voor mensen die weinig of geen ervaring hebben met RPG, zoals ik, is dit een perfect spel om te leren wat bepaalde dingen inhouden en wat bepaalde dingen betekenen, wat essentieel is voor een RPG.
Tempest zegt:
10/09/2004
Ik vond Sudeki leuk (heb em al vanaf de release) en ben er nog steeds niet mee klaar (ik speel niet vaak xbox). Zelfs m'n broer die echt nooit een Xbox spel aanraakt (met uitzondering op Doa3, DoaX en Soul Calibur 2) vind het spel leuk! Ik ga Fable wel halen, maar Halo2 laat ik liggen aangezien ik aan deel1 al geen moer aan vond. Ik verheug me eigenlijk meer op de games van Rare :)
Teunster zegt:
10/09/2004
Sudeki is zeker 1 van de mooiste games die ik gezien heb, maaaaaaaaaaar ik vind alles te veel van het zelfde lijken, jammer.....
Ik verwacht dat Fable wel aan de verwachtingen gaan doen, want als dat niet het geval is dan heb ik al die tijd in een illusie geleeft! Dus ik hoop niet dat Fable het zelfde als Sudeki wordt--> dingen beloven die ze niet na komen!

Groetjes THA TEUNSTER
Metal X zegt:
14/09/2004
Ik denk inderdaad dat Fable meer met zich zal meebrengen
dan sudeki.
het spel ziet er leuk uti maar geen van de characters spreken mij echt aan. ze hebben ook geen uitstraling ofzo.
15/09/2004
sudeki is cool voor hoe lang het duurd
XTENDER zegt:
16/09/2004
Jullie lijken wel een stelletje zeikwijven,,

of zitten hier alleen maar wijfies ? :{
18/09/2004
fable word vast bter
19/09/2004
Komt half life 2 dan toch op xbox ofwat?
Plz tell me its true 8)
sukkel zegt:
27/09/2004
maandje wachten op fable echt niet al bijna uitgespeeld en doe hem zeker nog eens
Robbie NL zegt:
01/10/2004
T lijkt me wel een cool spel *) maar eerst maar ff fable kopen en msischien dat ik m toch nog koop naar dat ik Halo 2 heb. :)
timos nl zegt:
01/10/2004
sudeki valt tegen,
en voor fable geld hetzelfde.
Ryland zegt:
02/10/2004
Fable valt echt niet tegen hoor!:~
Het is echt een masterlijk spel..k koopt t zodra t uitkomt(nog een weekje)
05/10/2004
sudeki sucks :{
Hypno zegt:
07/10/2004
ik verwcht niet te veel van games meer tgenwoordig.
dus kan het nooit tegenvallen.

ojah , las ergens dat Fable niet helemaal de vrijheid bied wat het eerst belooft heeft. :(
Hypno zegt:
11/10/2004
20 a 25 uur is ie af ... en dan hep ik bijna alles gedaan.
maarjah de evil side is er ook nog ...
NX_GaMeR zegt:
08/12/2004
kvind dit echt en super vet spel.....:D
10/01/2005
ja beter dan fable
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True