Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

Knights of the Old Republic 2: Sith Lords
 
Knights of the Old Republic 2: Sith Lords
 
Platforms
Xbox
 
Uitgever
Lucasarts
 
Developer
Obsidian Entertainment
 
Genre
Turn-based role playing
 
Release datum
Xbox
Reeds verschenen
 
Waardering
Goed
Goed


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Mirik Smit op 17 februari, 2005
Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords review

Het is al weer een tijdje geleden dat de eerste Star Wars: Knights of the Old Republic titel uit kwam. In die tijd was het nog behoorlijk nieuw zo’n role-playing titel op de Xbox. Inmiddels hebben we ook Fable en Deus Ex voor de kiezen gehad en is er zowel op fantasy als sciencefiction gebied redelijk wat te krijgen. Dit stopt Lucasarts echter niet om een tweede Knights of the Old Republic titel te maken en dat is maar goed ook want de serie is een geweldige franchise. Wij namen de taak op ons om Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords zo snel mogelijk uit te spelen voor jullie en deze review te schrijven. Onverwachts duurde het allemaal wat langer dan verwacht, niet omdat we niet genoeg speelde, maar omdat het spel simpelweg een stuk langer is dan zijn voorganger. Of dat het enige pluspunt aan de nieuwe Star Wars role-playing titel is, lees dat in de review.


Onder role-playing verstaan veel mensen de Japanse definitie van het begrip. Hier worden veel spellen gemaakt die gaan over het verzamelen van voorwerpen, het verslaan van monsters en vervolgens sterker worden van je karakter en is de speler zijn interactie met het verhaal niet optimaal. In de Westerse role-playing titels is dit steeds vaker een grotere factor in het spel. Zo kun je in spellen als Fable en Knights of the Old Republic meer doen dan alleen toekijken als het verhaal zich ontvouwt. Jij bent het verhaal, jouw keuzes, jouw participatie is van groot belang voor de gebeurtenissen die in het spel plaats vinden. Hoewel we met de technische beperkingen van vandaag uiteraard nog lang niet bij het de echte zogenaamde vrije keuze beland zijn en bijna altijd afhankelijk zijn van de teksten en het script verzonnen door de spelontwerpers, is dit wel een streven dat bijvoorbeeld in het Massive Multiplayer Online genre steeds belangrijker wordt.

Maar, nu over het spel zelf

Maar, genoeg over role-playing in het algemeen, laten we ons voor nu richten op de titel die we voor handen hebben; The Sith Lords. In de eerste Knights of the Old Republic, die zich zo’n slordige 4000 jaar voor de ons aller welbekende films afspeelt, werd het karakter geconfronteerd met de Mandalorian Oorlog en de daaropvolgende burgeroorlog in de Republiek geleid door de duistere Sith heersers Revan en Malak. Deze twee ex-Jedi waren de helden van de Mandalorian Oorlog. Terwijl de meeste Jedi Knights toekeken en debatteerde wat te doen, stortte Revan, Malak en andere Jedi’s zich vol op het verdedigen van de Republiek en daarbij horende planeten. Revan werd de leider die de Mandalorians, een trots volk van kundige strijders die de gehele Republiek wilde overheersen, uiteindelijk versloeg en daardoor de Republiek redde van de ondergang. Hierna verdween Revan, maar keerde jaren later terug met een duister en onwaarschijnlijk groot ruimteleger om onder het vaandel van de duistere Sith de Republiek die hij eerder nog verdedigde te verwerpen.

Revan greep de interne conflicten in de Republiek aan en rekruteerde iedereen die voor hem wou vechten en hem na zijn overwinning op de Mandalorians overal zouden volgen. Revan verdween echter wederom, er werd vermoed dat hij vermoordt of gevangen genomen was door de Jedi. Zijn handlanger Malak nam de heerschappij over het onmetelijke leger gevormd in de mysterieuze ‘Star Force’ over. De Jedi’s konden deze nieuwe dreiging niet over het hoofd zien en uiteindelijk versloeg de speler in de eerste Knights of the Old Republic de de duistere heerser Malak en keerde de rust in de Republiek terug. Althans, zo is het verhaal aan het begin van dit tweede deel. Het einde van het eerste deel wordt overigens niet specifiek genoemd en het blijft redelijk open welk einde de speler toen gekozen heeft.

Vijf jaar na dato is er een nieuwe dreiging, nog duisterder, nog mysterieuzer dan ooit te voren en krijgt de speler de besturing over een gevallen Jedi die als Generaal tijdens de gevechten tegen de Mandalorians zijn beheersing over ‘The Force’, de mystieke kracht in het Star Wars universum, kwijt geraakt. Ondanks dit, lijkt het er op dat jij de enige Jedi bent die over is gebleven na de bloederige oorlogen met de Sith, waarin alle Jedi werden vermoord of overgehaald naar de ‘Duistere Zijde’. Hoe zit dit precies? Waarom wordt je plotseling achtervolgd door de duistere Darth Sion? Wie is de mysterieuze vrouw die je al vroeg in het spel leert kennen en je op typische wijze probeert te gidsen door het aanstaande avontuur? Je vind het allemaal uit als je het spel gaat spelen.

Afbeelding 10Afbeelding 11Afbeelding 12

KotOR 1, maar dan meer?

Zoals je merkt willen we niet te veel uit de doeken doen van het overigens uitstekende verhaal. Het is een diepgaand, spannend en verassend drama dat zich voor de speler ontvouwd, waarin meerdere cruciale beslissingen van de speler de uitkomst kunnen veranderen. Dit was in kleine mate ook het geval in de eerste Knights of the Old Republic, maar is in honderdvoud te vinden in dit tweede deel. Zo is vooral de nieuwe karakterontwikkeling van het hoofdpersoon en de vele andere speelbare karakters die je zult vinden indrukwekkend. Zo zul je merken dat elk karakter zijn eigen diepgaande verhaal heeft dat naadloos op het hoofdplot en enkele zijplots inspeelt. Ook ontwikkelen deze karakters zichzelf tijdens de loop van het verhaal zoals je dat zou verwachten van jouw eigen karakter. Hoewel dit knap is gedaan, zul je zeker niet in een keer alle subplots volledig kunnen oplossen.

 Pagina 1 van 4 >> 2 3 4Top ^ 


  • Prachtige diepgaande verhaallijn
  • Goede karakterontwikkeling
  • Speelduur van 30+ uur en goed herspeelbaar


  • De laadtijden zijn verschrikelijk
  • Veelste veel bugs en technische fouten
  • Zwaar verouderde grafische engine

Goed
Goed
De gameplay in Knights of the Old Republic was nieuw en verrassend, de gameplay in het vervolg al iets minder, maar niet minder leuk. Helaas wordt het spel geplaagd door een verouderde grafische engine, abnormaal veel en lange laadtijden plus talloze stomme bugs en technische fouten. Het prachtige diepgaande verhaal met een goede karakterontwikkeling en een speelduur waar je U tegen zegt maken dat toch nog goed. Voor de fans van de serie, of mensen die een in goede role-playing titel zoeken is het zeker verplichte kost.
1 lezer review voor deze titel


Mirik zegt:
17/02/2005
Ben je het niet met de review eens? Schrijf een Lezer Review en laat je mening gelden! :)
17/02/2005
misschien dat ik deze toch maar voor de pc haal ivm de graphics/laadtijden.....:(
Shammo zegt:
17/02/2005
ik vind het een VET spel :D
en ik vind dat deze review het spel een beetje afkraakt:(
Vengo zegt:
17/02/2005
Voor pc ook buggy, heb ik gehoord. Zelfs daar zitten nog gramedrops in e.d. maar wel wát minder dan op de xbox. Op de xbox is het voor mij toch leuker, vanwege het gebruik van de controller. Dat vind ik beter dan bij de pc. De rumble...

Ontopic. Lijkt me toch zeker een fantastisch spel! De laatste uren mogen dan wel matig zijn, maar toch komt het einde samen. Maar eerst de PTA-week...
Vengo zegt:
17/02/2005
Goede review Mirik! ;)
Lancher zegt:
17/02/2005
Had iets hoger mogen scoren vind ik, maar voor de rest super game, en tja die moet ik hebben!!:D....
Lancher zegt:
17/02/2005
Ik heb trouwens nergens gelezen dat je de savegame als je'm uit heb gespeeld weer opnieuw kan gebruiken, oftwel opnieuw kan beginnen met je personage die je aan het eind van de game had.... kan dat?
LaVey zegt:
17/02/2005
Teveel nadruk op de minpunten. Bugs zijn zo erg nog niet, laadtijden vallen best mee (grotere gebieden dan in KOTOR 1) en dat het grafisch "zwaar verouderd" is, slaat als een tang op een varken. KOTOR 2 is niet top of the bill qua graphics, maar valt zeker niet uit de toon in negatieve zin.
LaVey zegt:
17/02/2005
@Lancher
Ja, dat kan.
cydroid zegt:
17/02/2005
er is idd nadruk op negatieve puntjes, maar dat komt omdat de reviewer waarschijnlijk had verw8 dat ze kotor 1 gewoon 100 x verbetert hadden want daar zaten ook nog wellus domme bugs in en dan krijg je kotor 2 voor de kiezen met gewoon meer bugs dan zn vooganger en dat is gewoon zonde
17/02/2005
Ik vindt t een TOP game hij is idd niet mooier geworden, + de laadtijden zijn idd weer zow langzaam maar verder qua gameplay en verhaallijn maakt ie t weer helemaal goed want het is idd een hele gave game die je zeker 2x moet uitspelen!!!!!
TheProf82 zegt:
17/02/2005
Grafisch zeer verouderd vind ik te sterk uitgedrukt. Net zoals LaVey zegt, is het spel beter dan wordt gezegd. RPG's gaan zoiezo niet echt om de graphics. Je legt er teveel nadruk op. Laadtijden waren in deel 1 ook al, dus dat je dat nog verrast vind ik ook gek. En verschrikkelijk, bullshit!
FeaR zegt:
17/02/2005
k ben van plan de 1e deel te gaan halen voor 30 euro, dan kijk ik of ik deze ga halen

swordman zegt:
17/02/2005
Hij lijkt me erg vet ja maar ik moet ff kieze tusse KOTOR II, SplinterCell III en RainbowSix 4
AvanGarde zegt:
17/02/2005
k zoek een coole rpg' maarh er moeten wel veel gevechten in zitten ,hack & slash style zegh maarh en minder gedoe met npc praten enz,is dit dan een goede keus..?
RizlaPlus zegt:
17/02/2005
Ik vond het ook frustrerend met dat heen en weer lopen en dan die laadtijden , plus ik mste toch de vrijheid om rond te lopen want die was wel erg beperkt.Als je een planeet had gehad kwam je ook niet meer trug...Maarja zowel meer
MaNiAc E zegt:
17/02/2005
zwaar veroudere grafische engine kom op laat me niet lachen.

laadtijden endergelijke dingen geef ik je gelijk in maar grafisch onder de maat lol echt niet
KIRA zegt:
17/02/2005
ietwat mindere graphics .... en dan ?
Hier is het de sfeer die telt en die zit 100% goed
lange laadtijden ..... valt al bij al mee
ben hem nu een drietal uur aan het spelen en ik ben nog geen bugs tegengekomen
Gamermone zegt:
17/02/2005
lijkt mij een vet spel, wil hem cker kope als ik geld heb
ik heb deel 1 ook al tig keer uitgespeeld en die vond ik fantastisch, dus deel 2 lijkt me nog beter
JDH zegt:
17/02/2005
Ik heb hem al voor de xbox. Hij is vet, deel 1 was vetter maar deel 2 is zeker de moeite waard.
KIRA zegt:
17/02/2005
Aan avangarde
Als je meer hack en slash wil dan veel praten ben je
misschien beter af met sudeki
AvanGarde zegt:
17/02/2005
hmm yup dat d8 ik ook al,,k ben toch niet zo voor puzzeltjes en langdradigheid ,maarh toch bedankt !!!

( btw,ninja gaiden is zeer wreed ,k kan Alma acht nie verslaan )
AvanGarde zegt:
17/02/2005
Mensuhh k wil heel graag live maarh m'n internet verbinding staat dat niet toe! k heb @home budget (kabelverbinding)!als ik @ home basis pakket neem kan k dan wel op live ,,>dit zijn de specificaties..
Download tot 768 kbit/s
Upload tot 128 kbit/s
24 uur per dag online
5 e-mailadressen
Webspace 50 Mb
Geen downloadlimiet

€ 29,95 per maand


????????????????????????????????????????????? kan et hiermey of niet..?
rpguser zegt:
17/02/2005
mij lijkt hem wel cool maar de shooteren de actiegames doen bij mij het nog het best maaar ik ga hem zeker kopen
Of WINNEN NATUURLIJK;)
17/02/2005
De bugs zitten vooral in de pc versie:+.En de Laadtijden vallen ook wel mee als je gewoon geduld hebt want de levels zijn wel immens groot.Ik zou hem zeker hoger geven als GOEDO-)
Vengo zegt:
17/02/2005
Maar waarom zitten de bugs vooral in de pc-versie?? :~
Iliares zegt:
17/02/2005
" Aangezien de laadtijden heel goed mogelijk het zwakste punt waren van de eerste Knights of the Old Republic..... "

Pardon? De laadtijden van KOTOR 1 vielen reuze mee...Ik heb er tenminste nooit last van gehad.

En waarom noemen jullie Fable niet (een schitterend spel weliswaar)? Dat spel heeft echt de k*tste en langste laadtijden...je moet eens weten hoe vaak ik me daarover hebt geergerd...

Humorke zegt:
17/02/2005
mijn lezer review komt binnen een maandje ;)
Berrie zegt:
17/02/2005
Helemaal niks voor mij. Hou er niet zo van.
Victor zegt:
17/02/2005
Ikzelf vind dit een review waar ik het helemaal mee eens ben._O_
17/02/2005
Had hoger gemogen Classic ofzo :+ ga hem deze Zaterdag halen *kwijl*:9

Iliares ik ben het met je eens over de laadtijden ze vallen wel mee maar ik heb me nooit aan laadtijden geErgerd en ook niet bij Fable wat ik trouwens heb dat je het weet
17/02/2005
Ergens vroeger in deze review zag ik iemand zeggen: Over het gebruik van een oude save-game,ik heb gehoord dat je je save-game van Kotor 1 kan gebruiken als je die hebt ( Lucky me :+ )
Lancher zegt:
17/02/2005
@avengarde, ja dat kan goed, ik heb zelf ook @home basis, en ik krijg een 10 voor onlinegaming via een test,.... alleen moet nog een creditcard hebebn:@, moet je trouwens ook een creditcard hebben als je een xboxlive starterskid aanschaft?)
18/02/2005
dit spel had gewoon een "legendarisch" moeten krijgen :P is een veeeel te vet spel voor een "goed" rating. die bugs waar ze het over hebben, zijn niet echt vervelend t.o.v wat je ervoor terugkrijgt, en ze zaten ook al in het eerste deel, dus who cares?? daarnaast maakt de engine ook geen fuck uit, want het gaat erom dat de game verslavend is, en geloof me, dat is die zeker!! _O_ _O_ _O_
18/02/2005
schijt dat het spel zoveel op zijn voorganger lijkt nieuwe meeslepende verhaallijjn toch en het vorige deel was game of the year ik zou er ook nie veel van afwijzen
19/02/2005
voor amel te ingewikkeld en langdurig mar ut spel is goed
20/02/2005
ik vond deel 1 van star wars al goed dus dan zal deze ook wel bij mijn collectie komen
Malak zegt:
21/02/2005
sterk spel! heel sterk! nu alweer verslaafd! laadtijden no problemo, bugs ook nog niet gezien...(toch al een tijdje op weg...) nu alleen nog uitzoeken hoe ik me oude laadgame van KOTOR 1 kan uploaden in dit spel...(dan ben ik echt meesterlijk Dark! muhahaha }:] )...

toch minstens een classic..._O_
Mickster zegt:
23/02/2005
Ik was het niet eens met de review dus schreef ik maar een korte lezersreview die wel duidelijk maakt waarom ik het er niet mee eens ben:)
23/02/2005
dit is gewoon1 van de beste starwars spele di er is en je kan he m2x uit spele want als dark ben ku nje he mde volgende keer in de licht side uit spele dus het duurt wel ff voor je er op uit gekeke ben_0_
ViperMike zegt:
26/02/2005
saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaai
SKOM zegt:
27/02/2005
Citaat: Lt Lemmens:
"" Ik vindt t een TOP game hij is idd niet mooier geworden, + de laadtijden zijn idd weer zow langzaam maar verder qua gameplay en verhaallijn maakt ie t weer helemaal goed want het is idd een hele gave game die je zeker 2x moet uitspelen!!!!! ""

Minstens... afijn over die laadtijden en vrijheid... als je egt met het verhaal bezig bent en je dat ook erg boeit merk je dat niet eens meer .. en tussen haakjes ( ik speelde deel 1, 4 keer uit)
PS: maar dat kwam omdat ik nog geen andere games had :P evengoed een chill spel
01/03/2005
ik weet niet wat jullie zo leuk vinden aan dit spel. deel 1 was zeer langdradig en vond ik eigenlijk helemaal niet zo'n goeie rpg. ik heb het wel een tijdje gespeeld.(tot ik op m'n maximum lvl was.. iets van lvl 20 of zow.. zucht..) maar het heeft me nooit echt geboeid. ga ik wel een ff spelen of zow.
10/03/2005
''niet veel verandering ten opzichte van deel een''
Zo beginnen ze nou altijd. Het is nooit goed.
Als je fan bent van deel een, koop je net als mij dit spel natuurlijk ook.
Een een veelgebruikte tip is:
Koop eerst KOTOR I voor je xbox.
Kijk en speel het:9. en je zult zien, het is een lekkere game die je niet zo snel meer loslaat......................
Als je het hebt uitgespeeld koop je deel twee weer voor een goedkopere bedrag (als je deel een goed vind he)

PS: MIJN EERSTE NAAM WAS HARRYYO...nu niet meer
\MAZZEL;)
the sith zegt:
09/05/2005
wat is eigenlijki turnbased en wat is realtime
matsol zegt:
06/06/2005
moet wel een wonder zijn als je hier nog op kijkt maar:
turn = dat alles stilstaat terwijl jij je aanval keuze maakt
real = dat jij je aanvals keuze moet maken terwijl het gevecht gewoon doorgaat. geef mij maar realtime... wat meer actie.
the sith zegt:
09/06/2005
benc met je eens maar dan is real time dus presies het zelfde aks een actie rpg
24/06/2005
Okay het is Dus Officieel Xboxworld Haat Starwars :(

Battlefront krijg ook al heel Laag :(
En ik heb Die en vind het een zeer goed spel

ten tweede The Sith lords Een Kei goed Spel ( Heb deel 1 ook) Maar ik had toch wel een veel Hogere Review verwacht
Phate zegt:
24/10/2005
Ah, het is gewoon een meesterlijk spel, net als kotor 1, ook al heeft het spel zijn minpuntjes.
09/11/2005
man t is echt een keiwreedspel man ik hoop dat er nog een 3e uitkoms :D
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True