Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

Doom III
 
Doom III
 
Platforms
Xbox
 
Website
 
Uitgever
Activision
 
Developer
id Software
 
Genre
Eerste persoons shooter
 
Release datum
Xbox
Reeds verschenen
 
Belangrijke Features
Content Download

Online Multiplayer
 
Waardering
Uitstekend
Uitstekend


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Mirik Smit op 12 april, 2005
Doom III review

Ah, die goede oude tijd. Vroeger was alles beter. De gamers die zich nog hun eerste ontmoeting met Wolfenstein of Doom herinneren zijn bevoorrecht. Dit zijn de voorvaderen van de eerste persoons shooter van hedendag. Je zou kunnen zeggen dat zij de aapachtige mensachtige zijn, waaruit de XBW crew, knap en perfect als we zijn, voorgekomen is. De ultieme evolutie van de mens. Zo is het ook met Doom en de shooters van hedendag. De naam brengt nog steeds een aura van respect met zich mee, logisch dan ook dat Id Software en Activision een jaar geleden een nieuwe PC titel met de naam Doom III uitbrachten. Deze Doom was meer een remake, dan een echt vervolg op Doom, zodat de nieuwe generatie de sfeer in het klassieke spel nog eens kon ervaren. Ruim een jaar later is daar ook de Xboxversie van Doom III en laten wij die nou net gaan bespreken in deze review.


Het verhaal van Doom III is niet letterlijk overgenomen uit de eerste incarnatie van de franchise. Deze kwam uit in een tijd dat verhaal niet het belangrijkste was en had eigenlijk weinig diepgang. Doom III bevat echter wel een uitgedachte verhaallijn die, hoewel niet bijster origineel, toch stevig in elkaar zit. We bevinden ons ver in de toekomst, een grote megacorporatie genaamd de UAC (Union Aerospace Corporation) heeft zich gevormd. Deze corporatie hield zich voornamelijk bezig met wapenontwikkeling en defensie, maar heeft zijn takken in de laatste jaren uitgebreid naar ruimtevluchten en andere technologieën. Als grootste corporatie ter wereld kan UAC zich heel wat maken en met de ongelimiteerde bronnen van geld kan het bedrijf zich buiten het zich van de overgebleven overheden bezig houden met het ontwikkelen van de meest geavanceerde technologieën zonder zich zorgen te maken over morele tegenstand van buitenstaanders.

Één van deze onderzoekscentra bevind zich op Mars, waar jij, als anonieme marinier, naartoe gestuurd wordt omdat er gekke dingen gebeuren. In de loop van het spel vind je uit wat er aan de hand is. Een zekere Dokter Betruger heeft met het onderzoek naar teleportatie een portaal naar de hel geopend en is bezeten geraakt van de macht die en duister hels object hem schenkt. Jij bent de enige die tussen de legers uit de hel en de vloot van UAC ruimteschepen staat. Deze schepen heeft Betruger nodig voor zijn meesterplan, omdat hij hiermee zijn helse leger naar de aarde kan vervoeren, na het afslachten van alle inzittenden natuurlijk.

Doom III heeft een heel aardig verloop. In het begin van het spel zul je, net als in Half-Life, een beetje rond moeten lopen en je orders halen uit het marine hoofdkwartier. Ondertussen zul je meer leren over de mysterieuze gebeurtenissen op de vervallen en met een gespannen sfeer beladen Marsbasis. Al snel merk je dat het echt niet pluis is en beginnen er overal demonen te verschijnen en lijkt het of iedereen in de marsbasis dood is, of iets tussen dood en levend in. Nog later in het spel zul je zelf moeten reizen door het geopende hellenportaal en uit eerste hand aanschouwen hoe hel er van binnen uitziet. (Van buiten weten we allemaal, een blik op het XBW kantoor en je weet genoeg). De speler zal overigens door de commandant van de mariniers geleid worden en zo de nodige informatie of nieuwe doelen tot zich krijgen. Ook zal de speler, mits geïnteresseerd, de achtergronden van het verhaal en de vele karakters die hij dood, of levend, aantreft kunnen vinden in de vele datapads die deze mensen laten slingeren.

Afbeelding 2Afbeelding 5Afbeelding 6

Simplistische shooter

Tot nu toe klinkt het allemaal als een vrij diepgaand sciencefiction verhaal en in onze ervaring is het dat ook. Als je het spel de eerste maal doorspeelt is het geweldig alle verhaallijnen te volgen in de datapads, of via de verhalen van de karakters die je tegenkomt. Maar je moet je niet laten bedotten, de gameplay van het spel is bijzonder simplistisch en berust op een paar uiterst simplistische maar effectieve gameplay keuzes. Zo zul je in de meeste levels van de solocampagne het bezit hebben over een zaklamp. Deze zaklamp is (blijkbaar) behoorlijk zwaar en het is niet mogelijk om naast je zaklamp een wapen vast te hebben. Dit geeft het spel een zekere tactiek en zonder twijfel een flinke dosis spanning mee. Logisch is het misschien niet, maar effectief wel. Zo zul je, na het vinden van een vijand in één van de duistere levels direct moeten schakelen naar een effectief wapen. Dit maakte sommige ontmoetingen met de angstaanjagende vijanden uitermate hectisch. Deze zaklamp is je beste vriend, want in sommige plekken is geen hand voor ogen te zien. De gehele Doom III engine is zo opgebouwd dat schaduwen vrijwel altijd pikzwart zijn, behalve als de kamer goed verlicht is. Dit laatste zul je vrijwel niet tegenkomen. Niet in de Marsbasis en al helemaal niet in de hel zelf, waar je overigens niet eens de beschikking hebt over een zaklamp om je pad te verlichten.

 Pagina 1 van 3 >> 2 3Top ^ 


  • Angstaanjagende sfeer
  • Geweldige coöperatieve speelmodi over Xbox Live
  • Prachtige graphics en heerlijk geluid
  • Onverwachts diepe verhaallijn


  • Repetitieve gameplay
  • Iets meer variatie in levels en monsters was mooi geweest
  • De normale multiplayer modi zijn waardeloos

Uitstekend
Uitstekend
Doom III is een uitstekende titel die in alle opzichten, behalve op zijn matige multiplayer modi voor vier spelers, hoog scoort. De coöperatieve modus is uiteraard het lichtende middelpunt voor Xbox Live gamers op zoek naar een nieuwe ervaring en de solocampagne is bijzonder knap in elkaar gezet. Vergeet niet voor het spelen een paar schone onderbroeken klaar te leggen, je gaat ze nodig hebben.
6 lezer reviews voor deze titel


Xenion zegt:
12/04/2005
Goeie Review haha k hep t spel ook maar me xbox is kapot :(
exilim zegt:
12/04/2005
Goede review! Ik heb hem zelf voor de PC en de Xbox en er zit niet erg veel verschil in.... De co-op is zekers vet.:) Voor de rest is de singe player voor 1x leuk...
12/04/2005
Ik vind dit wel weer een goede review en dat mag ook gezegt worden. Heb zelf het spel ook en vind de coöperatieve online modus geweldig..jammer dat meer spellen dat niet hebben!
riez zegt:
12/04/2005
ik heb em ook en hij is echt meesterlijk :) soms schrik ik me echt kapot :P echt vette game en goede review
12/04/2005
Zeer goede review! Echt 100% met deze review eens. Eén van de beste shooters op de Xbox!
12/04/2005
Goeie review en zeer goeie game!
12/04/2005
zoooo k heb het spel ook, en op sommige plekken is het echt zooo fucking schrikken geblazen, vooral als de kamer rood wordt weet je al dat het fout zit. K raad ouwe mensen dit spel af want die hebben denk ik een grote kans op hartverlaming:p. echt gruwlijk enge, mooie, grofe beelden.
Jradman zegt:
12/04/2005
als je wat verder in het spel komt raak je gewend aan de te voorspellen zombies en ims enz. die je op je pad tegenkomt
maar het is ondanks dat een hele toffe game
InfoLord zegt:
12/04/2005
Dit spel was zeg maar best wel saai...
B-Tripper zegt:
13/04/2005
Persoonlijk vind ik dit echt een van de beste spellen voor de Xbox van dit moment. Ik heb hem dan wel nooit op de pc gespeeld, misschien dat daardoor mijn mening anders had kunnen zijn. Maar de game is echt super vet op de Xbox ongeloofelijk gewoon, vooral ook voor de mensen die ook nog een 5.1 setje op hun xbox hebben aangesloten is dit echt een meesterwerkje, het geluid is echt angstaanjagend...
13/04/2005
kheb geen zin om te lezen! omdat het toch een kut spel is! hahaha.. tenminste op de pc dan. hier ook denk ik. tralalala...
Hazuki zegt:
13/04/2005
Ah Metal gay, dan was jij één van die vijf miljard mensen die de originele doom niet goed vond. :p
Nu ff serieus, ik heb al genoten van 't spel, heb ook die limited edition, die originele dooms zijn toch nog verslavend, ik raad iedereen aan de speciala editie te kopen voor doom.
Vond je de originele doom goed, niet twijfelen, kopeuh, tenminste als je xbox niet ontploft is. ;)
13/04/2005
zucht... dit spel is kut.
13/04/2005
repititieve gameplay:~
Fusion zegt:
13/04/2005
Wat is er fout aan deze zin? :
"Dan was jij één van die vijf miljard mensen die de originele doom niet goed vond"
:P

Ik denk dat ik 'em op de pc haal, aangezien hij nu €24 is of zo. Maar durf niet alleen te spelen :D
13/04/2005
jonge hij supporte mijn mening hahahaha
BigB zegt:
13/04/2005
Dit spel hoort op de pc thuis:)
Is daar ook goedkoper.
pike zegt:
13/04/2005
Heerlijk spel maar zoals de review al zegt een tour de force van id door te laten zien wat ons xdoosje kan, ik hoop dat de engine voor meer goede games zal zorgen.
X Heer zegt:
13/04/2005
Mijn pc kan Doom 3 niet aan, dus wordt het maar de Xbox versie.
Volgens mij speelt de pc versie toch lekkerder.
El de Mit zegt:
13/04/2005
graphics over gameplay,das wel duideluk,ook jammer dat je alleen coöp over live kan en niet splitscreen
13/04/2005
_o_
13/04/2005
is wel gaaf spelletje
soolmaan zegt:
13/04/2005
hebbum besteld, vandaag verzonden... zal mij benieuwen, wilde deze titel aanvankelijk laten liggen... maar ja met doom 1 en 2 erbij (die ik ook nog nooit gespeeld heb) wilde ik wel een kansje wagen, deze review doet mij deugt :)
OniRyo zegt:
13/04/2005
Doom³ Had ik een tijdje geleden ook voor de PC Uitgespeeld maar heb nooit de Multiplayer gedaan...
ook al zou ik deze spel willen maar ik heb vele andere games te kopen en andere sheet :)
13/04/2005
gweldig spel kheb het eindelijk maar wordt wel afgezaagd altijd binnen en die kleine smalle gangetjes en die 2 levels buite ge bent direct terug binnen maja blijft wel cool spel :)
13/04/2005
ik heb het spel nog niet gespeelt maar aan de beelden te zien is het geweldig
payne007 zegt:
13/04/2005
lijkt een leuk spel ;)
DS gamer zegt:
13/04/2005
vetspel
KIRA zegt:
14/04/2005
een goed spel met bangelijke sfeer en geweldige graphics
een nadeel echter is het gedoe met de zaklamp
voor mij draagt dit niet bij tot de sfeer maar is eerder irriterend
Generator zegt:
16/04/2005
Dit is zekers een van de beste spellen die ik ken op de Xbox.. Je schrikt je soms egt zo kapot dat de controller uit je hand valt enzo =P , verder is de Coöp-Modus ook nog eens geweldig.. Geweldig spel en goede review!
ViperMike zegt:
17/04/2005
fanta spel
Catspawn zegt:
18/04/2005
Dit spel moet ik hebben!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeroensky zegt:
18/04/2005
Doom 1 & 2 ken ik nog wel van de pc. Vet verslavend, vet knallen, hehe. Daarom was Doom 3 voor mij hèt excuus om de xbox aan te schaffen. Nu heb ik eindelijk de nieuwe versie en petje af hoor! Subliem!! Jammer dat het feest nu al is afgelopen. De allerlaatste eindbaas was pittig (tipje: gebruik de soulcube).
Cookie zegt:
18/04/2005
kheb de limited en doom 1 en 2 op de xbox spelen is egt zo masterlijk en herrinert je weer aan die wolfenstein 3d spellen, maark vind het een gruwelijk goede game, en die zaklamp is idd irri maar voor de rest, pr8ig spel, leuke sp, goede gameplay, kgeef het een 9.4 zo'n beetje ;)
18/04/2005
net als de chronicels of riddick een singelplayer waar je snel naar uitgekeken hebt. Maar wel een singelpayer die heel erg goed speelbaar is, en bovendien er erg mooi uitziet.

dus kijken maar of dit het aankopen waard is.
al moet ik wel zeggen dat de special edition van doom 3 erg mooi vormgegeven is(met goede inhoud)..

Vette game dus, gruwelijk gewoon;)
MiGilleS zegt:
19/04/2005
OOwh ik wil echt die game winnen (ik wil trouwens alle games want ik ben denk ik all around gamer ik vind bijna alle nieuwe games geweldig :D ) alleen deze wil ik heeeeel graag :D kan ook ook lekker met vrienden online en xbox link :D Lekker zou dat wezen :D (krijg nu al weer adrealine :D)
wimpie zegt:
20/04/2005
8)
Coltdrake zegt:
24/04/2005
vett cool :D
Coltdrake zegt:
24/04/2005
vett cool :D
4sake zegt:
30/04/2005
moet k het ook nog een x seggen?

vett cool :D
4sake zegt:
30/04/2005
moet k het ook nog een x seggen?

vett cool :D
arneuh zegt:
30/04/2005
lekkerr spel!!! maar online ist nieks => al die campers man
Cookie zegt:
01/05/2005
ik vind het wel 1 van de beste sp games diek heb, ckers te wete ;)
ViperMike zegt:
21/05/2005
geef mij maar quake 4 voor de 360
Ryan says zegt:
22/05/2005
vette game alleen ik ga voor FORZA MOTORSPORT!!!
NL leon zegt:
30/05/2005
ik heb doom3 ook en ik schrik me soms kapot en in de co-op is heel vet vooral met een vriend waar mee je een beetje samen kan spelen.
en FORZA MOTORSPORT is cker vet:)
matsol zegt:
01/06/2005
je schrikt zeker ook wanneer je co op maat ineens voor je staat ofzow haha... :D
dat komt gewoon door de enge shit. dan schrik je overal van heh!!
wat een kut woord eigenlijk:... SCHRIK... het schrijft ook niet leuk.
01/06/2005
als doomIII backward compatible word zal deze gigantisch veel mods en map-packs krijgen:P
Mouse zegt:
04/06/2005
heb hem net en ik moet zeggen hij rocked met name de Limited versie.
21/11/2006
wat een mooie spel _O_
Shagrath zegt:
01/01/2007
Dit is zeker dé shooter op de xbox, qua graphics kan het gewoon niet beter en ook de gameplay is zéér goed te noemen.
Alle xbox bezitters moeten dit spel een keer gespeeld hebben!!!!!!
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True