Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

Fahrenheit
 
Fahrenheit
 
Platforms
Xbox
 
Uitgever
Atari
 
Developer
Quantic Dream
 
Genre
Avonturenspel
 
Release datum
Xbox
Reeds verschenen
 
Waardering
Uitstekend
Uitstekend


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Jordi Bauw op 16 augustus, 2005
XBW Review: Fahrenheit

We leven tegenwoordig in een wereld waarin de meeste spellen het moeten hebben van de pure actie en het gewelddadige schietwerk. Vroeger, toen we daar allemaal nog niet bij stilstonden, hadden we spellen waarin het avontuur voorop stond. Spellen als Monkey Island, Day of the Tentacle en Broken Sword draaide puur om het avontuur en het ontdekken. Deze laatste titel is zoals sommige wellicht zullen weten al in een nieuw jasje gestoken voor de Xbox en we waren er zeker niet ontevreden over. Al helemaal niet omdat het in het heden nog maar zelden gebeurt dat er in een spel niet meer geschoten hoeft te worden en dat het avontuur en de ontdekkingen van het hoofdpersonage op de eerste plaats staan. Ontwikkelaar Quantic Dream wilde daar een einde aan maken en samen met uitgever Atari brengen ze ons begin september de avonturenthriller Fahrenheit. XBW speelde Fahrenheit en hieronder kun je lezen of het terecht is dat het genre bijna dood is, of dat we meer van zulke titels kunnen gebruiken.


Ik was het niet!

Stel je voor, je bent lekker aan het avondeten in een eethuis, en ineens krijg je een toeval waardoor je buitenbewustzijn raakt. Vervolgens wordt je wakker op het toilet van het zelfde eethuis en volgt hoe je eigen lichaam, onder invloed van een duistere kracht, uit het toilet strompelt en met een mes een man die zijn handen wast drie keer neersteekt. Dan ineens ben je weer terug bij bewustzijn, zittend op het lijk met bloed overal en met een bloederig mes in je handen. Niet echt de meest geruststellende situatie waarin je kunt verkeren, wat moet je doen? Je bent onschuldig, maar je lichaam heeft de moord wel gepleegd. Het gebeurt de 31 jarige in New York wonende Lucas Kane. In een bloedstollend verhaal vol met intriges en plotwendingen zal Lucas moeten ontsnappen aan de politie en voor zichzelf en de politie zijn onschuld moeten bewijzen. Want heeft hij nou werkelijk een moord gepleegd? Of zijn er wellicht andere krachten aan het werk?

Fahrenheit de interactieve film

Volgens Quantic Dream is Fahrenheit een interactieve speelfilm en je zult meteen doorhebben waarom. Direct nadat Lucas’ lichaam de moord in het toilet heeft gepleegd, kun jij bepalen wat er allemaal moet gebeuren. Je kunt de moord proberen te verhullen om zo tijd te rekken en je eten in het eethuis nog even nuttigen, maar je kunt er ook voor kiezen om meteen het hazenpad te kiezen en minder tactvol gelijk de achterdeur uit te rennen voordat iemand doorheeft wat er is gebeurt. Dit lijkt op het eerste gezicht natuurlijk niet iets wat specifiek is weggelegd voor een film maar tijdens deze gebeurtenissen zul je middels een gedeeld scherm vaak kunnen zien wat er op andere locaties gebeurt. Net als een regisseur bijvoorbeeld kan kiezen welke shot hij voor de volgende scène neemt zie jij als speler iemand in een andere kamer opstaan om polshoogte te nemen of zie je een interessant voorwerp in een shot zodat je weet waar je naar moet zoeken. Deze manier van meerdere dingen tegelijk weergeven op je beeld is nog niet zo vaak eerder in spellen gebruikt en is enkel te vergelijken met sommige de stijl van het stripboekspel XIII of de televisieserie ‘24’ waarin soms ook situaties tegelijkertijd in meerdere delen van het scherm te zien zijn.

Afbeelding 20Afbeelding 21Afbeelding 22

Urineren met de rechterstick

De gameplay van het spel doet verder denken aan Broken Sword, Project Zero en Silent Hill. Je loopt met je personage door een, vaak duister, gebied en moet daar dingen ontdekken of doen. Elke keer als er iets te doen of te zien is in de directe omgeving zie je bovenaan het scherm een icoontje wat een handeling op de rechterstick moet voorstellen. Door deze uit te voeren zal het karakter de bijbehorende actie uitvoeren. Zo open je bijvoorbeeld kastjes en deuren door de rechterstick naar je toe te trekken en moet je om iets op te pakken naar boven of beneden drukken. De handelingen die je kunt verrichten verschillen erg en het ligt sterk aan de situatie en je eigen inzicht om echt al het mogelijke te doen in en hoofdstuk. Urineren, douchen en jezelf aankleden behoren namelijk ook tot de mogelijkheden. Je zult bijvoorbeeld al snel kleine dingen vergeten te doen, welke dan later het spel of de verhaallijn zullen beïnvloeden. Zoals je ziet zijn je acties wat beperkt maar dit zal je in het spel nauwelijks storen door de grote hoeveelheid van objectgevoelige handelingen. Deze geven je namelijk de indruk dat je meer kan dan ooit eerder in een spel.

 Pagina 1 van 3 >> 2 3Top ^ 


  • Voor elke actie ook echt reactie
  • Veel invloed op het verhaal
  • Goede stemacteurs
  • Spectaculaire actiescènes


  • Soms lastige besturing
  • Niet alles uit de Xbox gehaalt

Uitstekend
Uitstekend
Hoewel het jammer is dat de camera en de besturing soms niet meewerken zijn het makkelijk te vergeven foutjes wanneer je echt in het verhaal van Fahrenheit zit. Het verhaal en alles eromheen zijn tot in de puntjes uitgewerkt, inclusief goede stemacteurs en matrix-achtige actiescènes. Als je waarde hecht aan een sublieme en spannende single-player ervaring mag je Fahrenheit niet missen.
0 lezer reviews voor deze titel

Eellie zegt:
16/08/2005
Lijkt me wel een leuk spel, eindelijk weer een spel waar een beetje doordacht verhaal in zit. Maar ik heb nu geen geld over om spellen te kopen.
Fardo zegt:
16/08/2005
Deze game ligt als het goed is vandaag op mijn deur mat :)
16/08/2005
nein, deze game is voor mij echt 0 fahrenheit. Ik speel liever de Degrees verzie
Bartho zegt:
16/08/2005
Dit spel is echt veels te vet heb het gister avond ff gespeeld, je kan er echt mee lache alsje er meer mense naar kijken.jammer genoeg gaat het maar om 1 verhaal(waarje wel vele richtingen mee kan volgens mij.

maar wel jammer dat het maar om 1 verjhaal gaat.
16/08/2005
netjes op tijd en het lijkt mij een leuke game weer eens wat anders dan wat er nu op de xbox te krijgen is
boss zegt:
16/08/2005
Coole revieuw, lijkt me een heel leuk en speciaal spel...maarja de xbox 360 komt eraan...:)
Hvc. zegt:
16/08/2005
wtf ik dacht dat deze game niet veel inzich had.
Ruttyx zegt:
16/08/2005
Hele vette game, voor de mensen die de game nog niet kennen, download de demo is (op bijv. www.gamershell.com). Dan zie je hoe origineel het spel is. Ik wel de echte versie graag hebben iig. :)
Willem zegt:
16/08/2005
Ik had niks anders verwacht van deze game!
16/08/2005
Beetje tegenvallende graphics :{ , voor de rest een top game!! :D
FrankB14 zegt:
16/08/2005
Soms heb je het nou eenmaal dat als je een speler gekocht heb dat blijkt dat die zich niet kan aanpassen en zich daardoor niet thuisvoelt en daardoor de optimale prestaties niet kan halen. maar kop op er zijn genoeg andere spelers niet dat niveau wel kunnen halen, het is alleen zaak die spelers te vinden.
Jradman zegt:
16/08/2005
speler? :|
Mir zegt:
17/08/2005
_O_
17/08/2005
eindelijk niet eens pief pief pang pang
maar pang verhaal opties pief pang
17/08/2005
lijkt me echt een vet spel maar 8 tot 10 uur vind ik wel erg kort.
Conqueror zegt:
18/08/2005
lijkt me een vet spel joh, had er eerlijk gezegd weinig van verw8.
Maar jordi je conclusie klopt niet met je waardering imo, volgens je conclusie krijgt het spel hoger dan 'slechts' uitstekend... maargoed meningen he. verder goeie review :p:p
Snipersam zegt:
19/08/2005
Ik keek al uit naar deze game. Lijkt me fantastisch!
StAeL zegt:
19/08/2005
ziet er lekkr uit:Dbehalve de graphics mochten wa beter:{
Lancher zegt:
20/08/2005
ik keek al 3 jaar ofoz uit naar deze game:):9. Eindelijk en zie de reviews:).

EN wie zeggen dat er geen nieuwe games zijn:P:D
20/08/2005
Ik heb hier zeker zin in, maar hoe kan het dat jullie het al gespeeld hebben ( sommigen van de reacties hieronder bedoel ik dus hè, niet de gasten van xbw :9 ) het spel komt toch pas 2 sept uit?!?!?!
exilim zegt:
21/08/2005
Misschien hebben ze demo gedownload, of hebben ze een illegale versie... Maar iig goede review, lijkt mij wel vette game:)
Dodgie zegt:
21/08/2005
Lijkt me echt een toffe game, eens een keer wat anders :)
HazardNL zegt:
21/08/2005
Sommige games komen in de handen van groepen zoals Hoodlum, Fairlight etc. door middel van mensen die 'm eerder krijgen ivm reviews. Mensen zoals bij xbw of andere magazines. Bloodrayne II komt ook pas over ong. een week uit maar je kan 'm al downen. Fahrenheit heb ik nog niet gezien.

op Nforce.nl kun je alle illegale releases zien, maar niet downloaden.
Pimmy zegt:
21/08/2005
Fahrenheit is nog niet te downloaden, Fardo heeft een review copy gekregen en de rest praat over een demo lijkt me.
21/08/2005
Demo heb ik ook gespeeld, heel kort, maar geeft een goed beeld over het spel en ik was zeer onder de indruk. Dit spel moet ik zeker hebben als hij uitkomt. PC demo kan je trouwens ook downloaden.
28/08/2005
lijkt me wel een cool spel
marten zegt:
02/09/2005
dope game!! ik ga hem vandaag ff scoren!!
Tjop21 zegt:
02/09/2005
Waar wil je hem gaan halen/ of waar heb je hem gehaald. Want volgens mij komt ie pas de 9e uit :(
Shammo zegt:
03/09/2005
ik lees ook dat Fahrenheit de 9e uit zal komen.

Heb de demo ook gespeeld en ik ben zeer tevreden over dit spel :)
05/09/2005
ik kwam mooi ff tot de conclusie dat ie de 9de uitkomt!! GODVERDOMME!!!! en op deze kleresite staat dat hij nu de zesiende uitkomt!! GRR....!!
Don Juan zegt:
10/09/2005
Kan het kloppen dat dit spel in Amerika indigo prohecy heet???
Tjop21 zegt:
12/09/2005
Ja dat klopt
16/09/2005
Dit spel is de perfectie zelf !!!

Ik hoop dat veel developers een lesje gaan leren van wat ATARI & Quantic Dream hier hebben laten zien :)
Ik heb het spel gekocht, ben gaan spelen, en heb hem met een tussenstop van een uur in 1 keer uitgespeeld. Deze game MOET je gewoon in je collectie hebben !!!
_O_ QUANTIC DREAM IS VANAF NU MIJN NUMMER 1 DEVELOPER _O_

Enne Jordi: Het spel bevat veel bloederige scenes, ik weet niet wat voor bugversie jij onder handen hebt gehad, maar de game puilt uit van blood, gore en bovennatuurlijke dingen. Beter je huiswerk doen hé :9 }:]
Tjop21 zegt:
17/09/2005
Ik ben het helemaal eens met de reactie boven mij. Het spel is zo vettt! het zuigt je echt op in het verhaal. (+ er zijn inderdaad wel subtitles) Complimenten voor de makers.

Ik hoop echt nu al op een Fahrenheit 2 over een aantal jaar op de xbox360
Snipersam zegt:
20/09/2005
Deze game is absoluut niet de perfectie zelf, je zegt het zelf je hebt het met een tussenstop van 1 uur helemaal uitgespeeld. Ook is de besturing en de camera vaak frustrerend.

Maar met deze minder goeie punten is het nog steeds een heel vet spel. Fantastisch verhaal, en spanning ten top.
22/09/2005
Dat ik de game met een tussenstop van 1 uur heb uitgespeeld wil niet zeggen dat deze game niet de perfectie zelf is....

Ik ben een filmfanaat, vooral op het gebied van psygologische thrillers en het genre waar de game om draait. Ik heb de game ondertussen al 3 keer uitgespeeld met 2 verschillende eindfilmpjes. Dit spel zuigt je helemaal op :) ik ben van plan hem nog wel een keer of 3 te gaan uitspelen ;)
Annoppie zegt:
22/09/2005
kheb het spel gekocht EN HET IS WAANZINNIG GOED
alleen al als je begint en helemaal stressed omdat je je troep op meot ruimen geweldig je zit meteen in de game
en dat heb je niet bij veel games het spel is redelijk deurtje in deurtje uit maartog geeft het spel je een bepaald gevoel van vijheid egt geweldig. PUNT
Genassix zegt:
28/09/2005
Ik heb em :). Echt een gaaf spel. Nog een leuk ding eraan is dat ik mijn zusje aan het gamen heb gekregen via dit spel. Ze vind het een te gek spel, terwijl ze anders nooit spellen speelt behalve The Sims. Echt geinig. Nu mn vriendin nog ;).
10/10/2005
Dat zal mooi zijn ja...speelt het nog een beetje goed zo zonder je vriendin.
mzzl
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True