Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

Condemned: Criminal Origins
 
Condemned: Criminal Origins
 
Platforms
Xbox 360
 
Uitgever
SEGA
 
Developer
Monolith Productions
 
Genre
Overlevings/horrorspel
 
Release datum
Xbox 360
Reeds verschenen
 
Waardering
Geweldig
Geweldig


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Mirik Smit op 17 december, 2005

Gelukkig voor de fans van vuurwapens is Condemned niet helemaal zonder schietijzers. Op selectieve plekken kun je kluizen vinden, te openen met breekijzers, die vuurwapens prijs geven. Ook helpt het de omgeving af te zoeken, omdat er nog wel eens wapens verborgen liggen. Deze pistolen, revolvers, jachtgeweren en machinegeweren hebben echter maar een bijzonder beperkt aantal kogels en zijn meestal alleen te gebruiken voor het afschieten van een paar vijanden. Hierna kun je ze wel gebruiken om vijanden mee neer te slaan, maar daar zijn ze minder effectief in dan de andere wapens in het spel. Met de kolf van je pistool doe je weinig schade, maar met het uiteinde van een zware stoombuis wel!

Afbeelding 65Afbeelding 66Afbeelding 67

Spelverloop en horror

In Condemned zijn een tiental levels te vinden, waarvan de meeste een hele redelijke lengte hebben. Een enkel level is kort, maar de meeste levels zijn bijzonder lang. Gelukkig wordt er alleen geladen tussen levels door en kun je ongestoord een level uitspelen. Het opslagsysteem werkt met checkpoints, die het spel onthoud en waar je, mocht je sterven, naar teruggezet wordt. Dit werkt goed en zorgt er voor dat de spelen niet gefrustreerd wordt door levels overnieuw te moeten beginnen.

Het spel is overigens behoorlijk grafisch en bevat veel bloed en geweld. Sterker nog, we willen adviseren dat kinderen onder de 16 dit spel niet spelen. Kans is groot dat ze op televisie of internet engere beelden gezien hebben, maar als een (lichamelijk) volwassen reviewer het allemaal al behoorlijk extreem vindt, dan betekend dat ongetwijfeld iets. Houd je van deze gewelddadige actie, dan ga je smullen van dit spel. Zo zul je als je vijanden goed raakt tanden en bloedsletters uit hun monden zien spuiten, krijgen de vijanden op de plek waar je ze raakt wonden en kun je zelfs vijanden wreed executeren. Dit laatste gebeurd als vijanden zo veel schade opgelopen hebben dat ze net niet dood zijn. Dan kruipen ze op hun knieën en krijgt de speler vier opties om ze af te maken, buiten de mogelijkheid om natuurlijk een klets met het wapen in de hand te geven. Zo kun je ze een kopstoot geven, tegen een muur rossen, in de tanden jetsen, of een knietje geven in de kanis, allemaal even gruwelijk. Zo zul je bij de kopstoot, ook nog eens vrolijk inzoomen op het hoofd van de, meestal gruwelijk verminkte, vijanden.

Deze vijanden zijn namelijk normale mensen, maar staan onder de invloed van…iets. Deze duistere kracht zorgt er uiteraard voor de dat mensen agressief en dierlijke gedrag gaan vertonen, maar ook dat hun huid van hun lichaam rot en ze er langzaam maar zeker verschrikkelijker uit gaan zien. In de loop van het spel worden de vijanden dan ook steeds meer luguber en zullen ze uiteindelijk ogen alsof ze vers uit het slachthuis komen. Ook zullen regelmatig je speciale instincten worden geactiveerd, die vervolgens in het zwart wit scènes zullen tonen die zich voorheen op de plek waar de speler zich bevindt hebben afgespeeld. Bijzonder enge scènes, menig maal en absoluut niet bevorderlijk voor je nachtrust.

Extra’s

Om het spel, dat je toch na een tiental uren wel uit hebt, wat herspeelbaarheid te geven zijn er wat geheimen verstopt in de levels. Zo zijn er in elk level zes dode vogels te vinden, evenals drie metalen platen met inscripties van duistere aard. Eveneens zijn er een aantal verborgen TV’s met Xbox 360’s te vinden in vijf van de tien levels. Verzamel je deze dan ontgrendel je concept tekeningen, video’s etc. in het ‘achievements’ menu. Ook zul je hiermee gamerpoints krijgen voor je gamerscore op Xbox Live. En zoals iedereen dat weet, is dat bijzonder motiverend.

Conclusie

Condemned is een titel die niet geschikt is voor de jongere gamers, maar de wat oudere speler bijzonder zal bekoren. Niet alleen door de uitdagende en prachtig (maar gruwelijk) in beeld gebrachte gevechten, maar ook door de bijzonder mooie en realistische omgevingen waar je in verkeerd. Het onderzoekselement, waar je als een ware ‘CSI’ op sporenjacht gaat, is eveneens bijzonder goed uitgevoerd en prachtig in het spel gepast. Het voelt niet aan alsof het overbodig is of geen nut heeft, het is een integraal onderdeel van de spelervaring en leidt tot enkele gedenkwaardige schrikmomenten.

Afbeelding 69Afbeelding 77Afbeelding 95

Grafisch zit het spel sterk in elkaar. Zo wordt er anti-aliasing toegepast, zodat het er op je normale televisie al spectaculair uit ziet. Met mooie licht-en schaduweffecten wordt een bijzonder benauwde en beangstigende sfeer opgewekt die absoluut bij het spel past. Menig aantal speciale effecten geven het allemaal een gelikte presentatie, die misschien niet je ogen uit je oogkassen laten rollen, maar absoluut de realistische omgevingen in stijl weergeven. Om nog maar te zwijgen van de meer dan gruwelijke vijanden die je tegen zult komen. Condemned is een prachtspel dat avontuur, gruwelijke gevechten en een flinke dosis spanning en angst levert. Absoluut één van de toptitels, misschien wel detoptitel van de Xbox 360 launch.

 1 << Pagina 2 van 2Top ^ 


  • Eng!!!
  • Stoer verhaal
  • Goed uitgewerkte gameplay


  • Iets te gruwelijk...?

Geweldig
Geweldig
Condemned is een prachtspel dat avontuur, gruwelijke gevechten en een flinke dosis spanning en angst levert. Het is echter niet voor de jonge gamer. Absoluut één van de toptitels, misschien wel de toptitel van de Xbox 360 launch.
1 lezer review voor deze titel


Wessiej zegt:
17/12/2005
Te gruwelijk? Nee, gewoon weg geweldig spel _O_.
Speelt goed, eng is het ook zeker ;).
Mooie review.
bennie zegt:
17/12/2005
Lijkt me wel een zeer vet spel, wel jammer dat ie niet op xbox uitkomt|:-
fl0wrush zegt:
17/12/2005
Sorry maar ik zie 'te gruwelijk' echt niet als een nadeel. Het was juist waar ik een lange tijd op heb gewacht. Het is ook zoooo realistisch! _O_
17/12/2005
héhé xboxworld is het tenminste wel volledig met me eens!
zegt:
17/12/2005
Ik vind het zo raar dat games van de 360 soms zo vaag eruit zien. Een soort van 'blur' lijkt eroverheen te hangen, alsof je een laag stof van af moet vegen. Dan denk ik eerst aan NFSU MW en daarna aan deze titel(wat mindere mate).

Niet dat ik veel andere 360 titels heb gezien hoor!
mars15 zegt:
17/12/2005
deze gespeeld op de pu gameplay en ga als ik me 360 haal in jan/feb/mrt zeker dit spel halen
17/12/2005
mij niet gezien dat ik dit spel koop ik vind het veel te engO-) ik krijg er nachtmerries van man zo eng:+.
shinobi zegt:
17/12/2005
ik heb hen sinds vandaag en ben het helemaal eens meet de review, maar me schone onderbroeken raken op. _O_
17/12/2005
Condamned
17/12/2005
gruwelijk eng? ja, te eng? nee.
ik vraag me af of je ook een gat in z'n hoofd ziet als je met plank en spijker op z'n kop ragt.
WeeGee zegt:
17/12/2005
Heb hem uitgespeeld is echt super !!!
Misschien af en toe wel wat te scary,vooral in bepaalde delen.Zoals het warenhuis bijvoorbeeld :)
Condemned RULES!!!!
Celius zegt:
17/12/2005
Jammer dat ik hem niet heb, ik heb namelijk voor andere games gekozen ;)
High 5 zegt:
18/12/2005
Op de homepage:
"Stel je voor dat iedereen gek geworden is en een seriemoordenaar de stad terroriseeert."

Aha! Een reality-game dus...
C H i L zegt:
18/12/2005
"te kort" is een nadeel.
18/12/2005
idd Mirik :) misschien wel DE launchtitel van de 360 :)

Toppie review :)
X-Junk zegt:
18/12/2005
de launchtitel betwijfel ik , wel mooi spel
mr. E zegt:
18/12/2005
hij moest toch IETS als nadeel opschrijven? 8)
anders staat dat zo raar
18/12/2005
Na de review en de Schreenshots gelezen en beken te
hebben ben ik wel heel erg benieuwd naar dit spel geworden...
Alleen zit met 1 probleempje welke zal ik nou kiezen kwa game Kingkong of Condemned??:~
Hazuki zegt:
18/12/2005
ik denk dat ge beter condemned koopt, de 360 versie van kingkong is naar 't schijnt beetje te donker, of je moet de gewone xbox versie kopen. Spijtig dat het een beetje kort is wel deze condemned, maar wel goed zo te zien.
Kelovitz zegt:
18/12/2005
Helemaal mijn game...
18/12/2005
dit is dus egt een te eng,cool spel.:D
xenon zegt:
18/12/2005
dit spel moet je niet al te laat in je eentje spelen...of toch wel*).

nou ik heb em en af en toe schrik je je echt et leplazerus...
in een woord SUPERSPEL, kopen dus
Conqueror zegt:
18/12/2005
zou ook voor condemned gaan, king kong is wel een super spel maar heb je na 5/6 uurtjes wel uitgespeeld. Ga deze zeker een keer halen :p:p
Armed Jim zegt:
18/12/2005
I love this game....die sfeer is echt zo ontzettend gaaf.Please give me Condemned 2.
xbox720 zegt:
18/12/2005
dit spel ga ik zeker halen ik vind hem zo kankergruwelijk
Nol zegt:
18/12/2005
Lijkt mij zeker een goed spel, maar kan mij voorstellen dat het op den duur misschien iets eentonig gaat worden.

Xbox720 wat moet het wordt " kanker " toevoegen, vind het een beetje ongepast:'|
18/12/2005
At: Hazuki en Conqueror dankjewel voor jullie keuze jullie hebben me weten te overtuigen en ik ga voor Condemned.
Hvc. zegt:
18/12/2005
vette review
en deze game is zoooow eng!
18/12/2005
super gaaf spel ik heb m meteen gehaald en ik vindt
m onwijs lekker junkies naar de klote helpen is echt
zwaar relaxt ;)
18/12/2005
Ziet er echt geweldig uit ja, ik wil een xbox 360.... maja dat wordt eerst sparen he? :P
Nol zegt:
18/12/2005
Gelukkig ben ik al geen sparen op het moment dat de release van de 360 bekend werd, zit je tenminste niet met een doos met achterhaalde beelden:p
19/12/2005
Ik heb meerder Xbox 360 spellen en vond deze de mooiste! Wat een spel zeg! Ik wil condemned 2
sanderr zegt:
19/12/2005
Heej heb deze game ook en is echt super eng je schrikt je soms echt dood ja!! beeld is ook super mooi heb nog nooit een zo mooi grafisch spel gezien. Vooral de level waar brand uit breekt en je met een brandend stuk houd in je handen in gevecht gaat.. (lees alle reacties eens heb nog nooit zoveel positieve reacties op een spel gezien van gamers) wat brengt xbox 360 ons nog meer.. hoop zeker ook condemned 2.. en natuurlijk vele andere mooie games _0/
willow zegt:
20/12/2005
heb de game gisteravond bij mm gehaald en daarna 2.5 uur gespeeld, maar hijs grafisch en speltechnisch egt fantastisch!!!

aanradertje!
FrankB14 zegt:
20/12/2005
sommige boyaz vinden deze gamoe kk boem, ik vind deze gamoe boem kaka
sanderr zegt:
20/12/2005
ik vind het kaka kaka boem boem boem :D
xbox720 zegt:
21/12/2005
he Nol je moet je bek houde jah ga me niet commanderen vieze kanker hoer
sanderr zegt:
21/12/2005
spelen er ook al pubers op de 360 dat wist ik niet :D
BAERTJE C zegt:
22/12/2005
hey 720 hoow je fokken bek over kanker
xbox720 zegt:
22/12/2005
bek houwe baertje c ............... vieze KANKER hoer ga leren praten met je fokken bek egt dat is iets voor mongolen die stinken naar kanker oftewel een gebraden tumor van jouw oma hihihihihihhui kanker lijer rot op die facking nol /SNOL is gewoon je homovriendje die je na school dwingt om bij jou te gaan gamen (niet dat ie dat kan want hij heeft reuma) en als je dat dan niet doet pakt ie jouw en je vader/ezel zwaar anaal poeh ik kan nog wel effe doorgaan maar eh ik heb wel wat beters doen KANKERHOERENEUKER met je zware tumor
22/12/2005
Doe is ff normaal joh...
Huricos zegt:
22/12/2005
Ach, pubertijd doet gekke dingen met mensen...
xbox720 zegt:
22/12/2005
zie je weer 2 van die hoerenkinderen die commentaar hebben , hou gewoon je bek dicht dan is er niks aan de hand ... ik zei alleen zo van dit is een kankergruwelijk spel ... nou is dat zo erg shit eh egt een stelletje zeikers zijn er hier
xbox720 zegt:
22/12/2005
Nog wat te zegge
xbox720 zegt:
22/12/2005
mooi zo
22/12/2005
Beste xbox720,
Houd gewoon je mond met dat gespot met kanker.
Ben jij gek geworden ofzo?
Weet jij niet wat het betekent?
Er sterfen vele mensen aan die ziekte dus houd gewoon even je mond met dat gespot
Thank you very much:)
22/12/2005
hij had het over dat spel man.toch niet over mensen, jezus dit gaat wel heel ver strax ken je helemaal nix meer zeggen
22/12/2005
Nou en, al gaat er over dat spel het is gewoon geen beschaafd woord.
sanderr zegt:
23/12/2005
xbox720 heeft xtc gebruikt. zijn hersens zijn voor de helft afgestorven
sanderr zegt:
23/12/2005
maar verdomme!!!! het gaat hier over CONDEMNED stelletje pubers!!!!!!! whahahahahaaa :D:D:D OJA trouwens condemned moet je 18 jaar en ouder voor zijn kijk maar ff op de kaft hahahahaha... dussss onder de 18 heb je hier niks te typen over condemned
xbox720 zegt:
23/12/2005
he sanderr wat doe je nou weer stoer egt een mongooltje o ja en ik zal wel niet meer met k spotten k hoerekind
xbox720 zegt:
23/12/2005
hij had het over dat spel man.toch niet over mensen, jezus dit gaat wel heel ver strax ken je helemaal nix meer zeggen



je hebt helemaal gelijk en halllooooow jij zegt het tenminste ook nog een beetje normaal
xbox720 zegt:
23/12/2005
dit spel ga ik zeker halen ik vind hem zo kankergruwelijk



wat is hier dan zo erg aan
23/12/2005
Hmm, dat valt mischien nog wel mee (wat toch eigenlijk ook niet kan).
Maar op iemand er echt helemaal op uit te schelden met kanker dat vind ik toch niet te doen.
Maarja nu even over het spel,
Ik heb hem nog niet gespeeld dus ja dan kan ik er ook weinig over zeggen, maar het LIJKT mij een heel tof spel:)
sickhead zegt:
24/12/2005
net als quake4 loopt condemned niet optimaal vloeiend op m,n 360. hebben meer mensen hier last van? cod@ loopt wel vloeiend dus t zal niet aan m,n console liggen.
Ryan says zegt:
25/12/2005
AAaaaaaaaaaaahh dit is meer mijn Game, ALvast een voorproefje voor mij op de RESIDENT EVIL 360!!!!
leonnoel zegt:
25/12/2005
Ik had er eigenlijk veel meer van verwacht, jammer dat je dit spel zo hebt uitgespeeld.
tasso zegt:
27/12/2005
Hij loopt bij mij wel soepel.
Alleen soms hoor je dat de drive even wat minder hard gaat draaien.
En dan weet je dat er iets gaat gebeuren, en ja hoor daar komen ze weer.
Maar dit gebeurd maar heel af en toe.
Voor de rest een geweldig spel
sickhead zegt:
27/12/2005
hey tasso, heb jij je beeld instelling op pal-60 of pal-50?

mik3 zegt:
29/12/2005
Doowd raar..:~
ik heb thuis dit spel ook en ut is veel mooier dan deze screens hier boven..:~
maja is wel een kapot hard spel..:D
en doowd eng...:o
whehe..
sickhead zegt:
06/01/2006
ik heb hem uitgespeeld en ik ben er uit.... Condemned is de beste release van de 360 tot nu toe! met een papiersnijder of een verkeersbord junkies aan gort slaan echt heerlijk!!! Je kan er wel traumas aan overhouden natuurlijk, dus lees voor gebruik de bijsluiter op gebied van gezondheidsmaatregelen.
Roy0212 zegt:
09/01/2006
ik heb het spel en ben hem druk aan het spelen.
en het is inderdaad echt een bizar eng spel maar wel gaaf.
om zoiets teverzinnen als dit spel moet er toch iets in je bovenkamer niet goed zijn8)
SeNtReX zegt:
20/01/2006
Zeer goed spel met een verhaal dat je erin houdt. Ik heb het in m'n uppie in het donker en met m'n z5500 setje gespeeld. Je moet geen hart problemen hebben want dan kost het je leven. Niets om alleen moet spelen :) Ik hoop dat er een vervolg op komt !!! Aanrader deze game!
wezside zegt:
07/02/2006
kerel ik speel em altijd met me mooie dolby shit aan.. als der so'n mongool in je nek staat te hakken en dan egt et geluid agter je horen is egt wel creepy.. wed maar dat je omkijk:P.. voordat ej zelf so'n ding in je nek heb haha.. mah egt dope spel.. zekr aanrader
10/02/2006
koopen dus sillent hill i love silllent billy games
28/10/2006
xbox720:krijg je thuis te weinig aandacht? of ben je zo'n vieze, dikke en bepukkelde puber die op school gepest wordt en thuis op de forums helemaal los gaat...
hoe dan ook je bent een zielig ventje, en ik hoop dat als iemand in je familie of jezelf die ziekte krijgt er spijt van zal hebben dat je dit OOIT gezegd hebt!!

ik heb geeneens zin meer om mn toetsen vuil te maken over jouw puberale opmerkingen...

ff over de game: ik heb m gisteren gekocht voor 12,50:D en ik ga m helemaal kapot spelen:D:P(buiten:saints row, dead rising, splintercel double agent, pdz om dan:P)
21/11/2006
wat een bruut spel lekker hard
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True