Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

Black
 
Black
 
Platforms
Xbox
 
Uitgever
Electronic Arts
 
Developer
Criterion Games
 
Genre
Eerste persoons shooter
 
Release datum
Xbox
Reeds verschenen
 
Waardering
Goed
Goed


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Mirik Smit op 13 januari, 2006
Black hands-on preview

Electronic Arts, de grootste spellenuitgever in de wereld heeft ongeveer een jaar geleden Criterion overgenomen. Deze ontwikkelaar, bekend van de Burnout serie, had nog een nieuwe franchise in ontwikkeling, genaamd Black. Deze titel zou volgens Criterion voor het shooter genre doen wat Burnout voor het racegenre deed. Dat wekte de nodige interesse op en al snel was iedereen lyrisch over Black. Inmiddels is er meer bekend over het spel en hebben we één enkel level van de titel grondig kunnen spelen. Wat is er nou precies zo revolutionair aan het spel, of is het gebakken lucht? Lees het in de hands-on preview van Black.


Het eerste persoons shootergenre is momenteel het genre ‘suprème’. Uitgevers geven graag deze titels uit omdat ze vrijwel zeker gegarandeerd goed verkopen. Titels zoals Halo, Call of Duty, Half-Life 2, Quake, Doom, allemaal titels in het genre die samen voor vele miljarden aan omzet hebben gezorgd. Criterion weet dit uiteraard, maar hoopt met Black niet alleen het gunstigste genre van het moment aan te boren, maar ook het nodige te veranderen, althans, dat zeggen ze.

Black is een eerste persoons shooter in de puurste vorm. Tactische gameplay zal in het spel nauwelijks voorkomen en het draait enkel en alleen om het brullend houden van je wapens en de vele vijanden die je scherm in rennen kapot te schieten. Dat klinkt misschien een beetje suf, waar zijn ten slotte al die claims van Criterion over de revolutionaire eigenschappen van het spel op gebaseerd? Eigenlijk nergens op...of wel? Simpel gezegd is er vooralsnog niets ‘echt’ revolutionairs aan Black. Maar begrijp ons niet verkeerd, het spel heeft wel degelijk iets in zich dat er voor zal zorgen dat gamers het zullen kopen; audiovisueel geweld in de beste zin van het woord.

Wat betekend dat nou eigenlijk? Het betekend dat Criterion in Black zo veel mogelijk aandacht geschonken heeft aan hoe het geweld in je scherm op zowel grafisch, als geluidsniveau op de meest spectaculaire manier wordt weergegeven. Dit resulteert in een shooter die niet alleen echt het geluid van een ratelende AK47 op flink volume door je speakers laat schallen, maar ook het vernietigende resultaat van de kogelregen zonder poespas in je verbijsterde gezicht smijt.

Verhaal, neem jij maar een ommetje

Om deze manier van spelen te verantwoorden speel je in Black een supergeheime Amerikaanse overheidssoldaat die geen enkele richtlijn heeft om zich tegenover te verantwoorden. Jij speelt onderdeel van de ‘Black’ eenheid, de meest geheime veldcommando’s die er bestaan en je zult overal ter wereld problemen moet oplossen die een bedreiging kunnen zijn voor de Verenigde Staten. In Black is deze dreiging te vinden in het Oosten van Europa en jij wordt dan ook met een eenheid van deze geheime commando’s naar de plaats des onheil gestuurd om de verantwoordelijke terroristen uit te schakelen en de veiligheid voor Amerika te waarborgen.

Afbeelding 13Afbeelding 14Afbeelding 15

Flinterdun verhaal? Wij dachten het wel, maar het perfecte excuus voor een aantal gewelddadige scenario’s zonder gesluip of gehannes, waarin de gameplay van Black kan schitteren.

De scenario’s die je tegen zult komen in Black verschillen tussen het infiltreren en vernietigen van een vijandelijke basis in een bosgebied, het uitschakelen van vijandelijke troepen in een door oorlog vernietigde stad, het overnemen van een brug in vijandelijke handen en leegruimen van een pakhuis vol met schorem. We weten niet welke andere situaties je tegen zult komen, maar het doel is altijd duidelijk. Zet een zo interessant mogelijk omgeving neer om vernietiging en geweld in plaats te laten vinden. Wel dient gezegd te worden dat elk scenario een interessante nieuwe twist met zich mee brengt, vanaf de claustrofobische omgevingen van de stad, tot de spookachtige bossen, elk zullen ze de speler op een andere manier confronteren met de vijanden en de verschillende gameplay elementen uit het spel.


 Pagina 1 van 2 >> 2Top ^ 

Black lijkt vooralsnog alles behalve een revolutionaire shooter te worden als het gaat om de gameplay, maar op het gebied van presentatie zullen vele titels wat van het spel kunnen gaan leren. Het machtige geluid en de (selectief) vernietigbare omgevingen geven het 'geweld' van vuurgevechten op leven en dood op indrukwekkende manier weer. Eentje om ieder geval in de gaten te houden!
Wessiej zegt:
13/01/2006
Dit is zeker nog de enige Xbox 1 game waar ik naar uit kijk, lijkt mij iig geweldig.
Rem zegt:
13/01/2006
Heb hem bij game kings gezien, zag er zeker leuk uit!!!
Echt alles kan kapot hier
FrankB14 zegt:
13/01/2006
this is totally wicked
Mirik zegt:
13/01/2006
@Rem: absoluut niet alles, lees de hands-on preview maar. :) danku!
Xenion zegt:
13/01/2006
ja ziet er coowl uit. Ik denk niet dat de formule net zo goed gaat werken als bij burnout maar we zullen zien.
Jammer dat het van EA is
fl0wrush zegt:
13/01/2006
Goeie preview...top....

Ik vind het jammer dat er weinig gedaan is aan het verhaal aangezien ik dat altijd één van de belangrijkste dingen vind in een spel.

Aan de andere kant is dit zoals jullie zeggen het perfecte excuus voor een aantal gewelddadige scenario’s zonder gesluip of gehannes, waarin de gameplay van Black kan schitteren.

Ik hoop dat jullie gelijk hebben want aangezien ik al een 360 heb wil ik deze toch nog ff scoren. (weet niet zeker of er een speciale versie voor 360 komt ?)
Mirik zegt:
13/01/2006
@V-loop: wij hebben van mensen bij EA gehoord dat hij wel naar de Xbox 360 komt in de toekomst, maar goed, je weet nooit of dat veranderd of wanneer dat dan eventueel is. Het zal in ieder geval na de release van de Xbox versie zijn als het al gebeurd... :)

Van de zelfde ontwikkelaar komt Burnout: Revenge zoals je weet ook naar de Xbox 360, maar wel ruim een half jaar of meer later...
n.e.r.d zegt:
13/01/2006
hoe komen jullie aan die informatie?
hebben jullie een demo ofzo?
want dat hadden ze bij gamekings ook en daar waren ze wel heel enthousiast over de omgeving die kapot is en dat er echt veel kapot ging
dus tjah wat moet ik geloven
als het niet zo goed zou zijn geweest hadden ze dat bij gamekings ook vast wel duidelijk gezegd
Mirik zegt:
13/01/2006
@n.e.r.d: wij hebben gewoon dezelfde build van het spel als Gamekings hoor. Misschien heb ik meer research gedaan of iets aandachtiger gespeeld, weet ik toch niet? Ik heb accuraat weergegeven wat er kapot kan en wat niet, ik ben verder toch hardstikke enthousiast?

Ik kan niet oordelen over Gameking's preview, sinds ik die niet gezien heb. Maar zoals je het hier leest is het een feitelijke weergave, waar mogelijk. Niet alles kan kapot, punt uit. Als het logisch is dat het kapot gaat (omdat je er achter schuilt ofzo, of naast een explosieve ton staat), dan wel. :)
qusSiaGod zegt:
13/01/2006
Op EA world zag ie er top uit!
13/01/2006
k had hem ook op gamekings gezien, zag er zeker gruwelijk uit. Ben zeker van plan om deze aan te schaffen:P
ubisoft zegt:
13/01/2006
de beste shooter oeit!!! voor al als ie nog naar de 360 komt
13/01/2006
IK ZIE GEEN ZWART VOOR OGEN!
13/01/2006
Dit is gewoon een must-have ;)
MM90 zegt:
14/01/2006
Meepratertjes.
max X zegt:
15/01/2006
waneer komt black uit op xbox 360 ?

ubisoft zegt:
15/01/2006
dat weten ze nog niet???max x
oemfoefoe zegt:
15/01/2006
@Nerd: je zegt zelf dat er VEEL kapot kan... veel is niet alles ;)

En de GameKings 'losers' (d'r is maar 1 v/d gasten een beetje relaxed) lieten feitelijk ook niets zien... ze stonden voor een raam een beetje in het ronde te raggen... d'r ging van alles kapot... meer zag je niet van het spel... alleen dat ze met een harde op de bank zaten... of dat nou door het spel kwam of !?
Twiztid zegt:
15/01/2006
gamekings zeiden dat ze nu al wisten wat de shooter van 2006 word ...... Black!
50cal zegt:
15/01/2006
ziet er goed uit
15/01/2006
hmm wel weer stom dat je niet ken springen :s vond ik bij Killzone ook zo vaag. ben je een super soldier, maar je ken niet springen over een muurtje van 30cm(bijv.)
SyKeS1 zegt:
16/01/2006
allemaal titels die voor vele MILJARDEN?! hebbn gezorgd??? Lijkt me niet heh ;)
yanny zegt:
16/01/2006
@SyKeS1: er staat die samen voor vele miljarden aan omzet hebben gezorgd.

Dit lijkt mij echt een geweldig spel
16/01/2006
Het wordt een Trilogy!! _O_ :D
Maar de volgende delen zullen wel op de next-gen consoles uitkomen... :9
eikel zegt:
16/01/2006
het lijkt mij niet zo'n mooi spel
het ziet er allemaal mooi uit en het geluid geloof ik ook wel
maar voor langere termijn is dit waarschijnlijk een slechte game
en daar ga ik geen 60 € voor betalen
mischien leuk voor in de budget bakken :)
noppie99 zegt:
16/01/2006
dit spel is echt zoooo vet gaaf spannend
loek.B zegt:
17/01/2006
het lijkt mij egt een kaskraker..:)
noppie99 zegt:
17/01/2006
jammer dat ie niet op de pc komt anders had ik hem ckr gekocht dan maar de nieuwe xbox kopen
18/01/2006
Samen met Farcry de shooter die ik wil hebben en ga kopen.
Ik wacht op de game af en hoop een positieve review te gemoed te komen.

world360.tk
noppie99 zegt:
18/01/2006
het lijkt me leuk alleen jammer dat het zo donker is
mik3 zegt:
19/01/2006
damn..
waarom komt ie pas later op de x360:(..
dan nog maar verder met cod2, nfsmw and pdz
SeNtReX zegt:
20/01/2006
Dit word zeker weten een van de beste shooters op de X360. Ik verheug me erop
20/01/2006
mooi of niet mooi, ik denk dat het zeker een titel is die we hoe dan ook allemaal even moeten checken. Want eerlijk is eerlijk, In Red FAction 1 & 2 kon je ook alleen maar selectief levels slopen, maar tof was de game wel destijds ! :8
Mirik zegt:
21/01/2006
ik heb het spel uitgespeeld, mag nog geen review schrijven, maar het wordt niet de shooter van 2006, dat is duidelijk :)
TNT NL zegt:
24/01/2006
@kobold neh helemaal gelijk black zal wel vet zijn, maar gaat snel vervelen als maar iets kapot schieten. :P
Generals zegt:
24/01/2006
k
24/01/2006
lijkt me wel een dope spel maar ik vraag me af of hij beter is dan halo 2 :p
MM90 zegt:
26/01/2006
Hebben jullie btw al gehoord dat deze "super" FPS geen multi-player heeft. HAHAHA...
Flix zegt:
31/01/2006
whaha owned
zo super issie dan ineens niet meer:p
en waarom moeten bijna alle FPSen vergeleken worden met halo 2... terwijl die single player egt crappy was|:-
gizmox zegt:
01/02/2006
yo, lulhen (kobold), hoe kun je nu in hemelsnaam black hebben uitgespeeld als ie nog niet eens uit is?? of was het een bijne voltooide proefexemplaar of iets...

maar ehm, black ziet er wel cool uit, alleen als ze een echte goede shooter willen moeten ze meer dan alleen grafische hoogstandjes invoegen, kijk maar naar halo 2 (en zeg nou niet die zuigt, want het is een van de beste verkochte games uit 2004!!!)
gizmox zegt:
01/02/2006
Sorry Kobold, ik zie nu dat je een beheerder van deze site bent en dat je waarschijnlijk een proefexemplaar hebt. Maar als hetn een normale gamer was die zegt dat hij/zij het spel black heeft uitgespeeld dan zal ik dat niet geloven.

Mjn welgemeende excuses hiervoor.

Nog een vraagje, ik kan de filmpjes op deze site niet afspelen, dan komt er te staan.... er is een time-out error opgetreden of zoiets dergelijks, als iemand mij hiermee kan helpen dan stel ik dat erg op prijs.

gamertag= toontjexx (voeg mij maar toe op xbox 360 live)
06/02/2006
k heb hem al besteld voor de halve prijs hahaah...voor 30 euries dus...:P
michel
06/02/2006
leuk hea
06/02/2006
zoooooow ben ik de enigste die hier wah zegd???????:~

latrz...
07/02/2006
ahaaa...nog steeds heeft er niemand wat te zeggen jammur:~ puuh etten-leur the best!!! BOERE
07/02/2006
Michel doe ff serieus,, er szyn hierr meer menseee heaa
07/02/2006
thomasheeren is een jongentje uit etten-leru van de kse het is een rotjong, hij stinkt naar koeie poep. hij is een boer... hij is niej slim...! en als hij naar de wc is geweest stinkt die!!!
07/02/2006
black is wreeddd,, kyk al uit naar de game 'White':9
07/02/2006
uhhh,, michell,, zo wor je dur nog es uitgekicktt nn dan szegg ick lkkr foorr juhh
07/02/2006
kzeg al nix mir
10/02/2006
heeeft zin om te spele
12/02/2006
HEeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej weet iemand hiero of black ook multiplayer kan??? zo ja met hoeveel personen kan je het doen (niet online)..bedankt
Draguex zegt:
14/02/2006
Dit spel RoX, het zijn lekkere moderne wapens en is multiplayer. Call of Duty heeft van die oude wapens, Black lijkt me wel een spel dat het gaat halen.
14/02/2006
heeej Draguex hoe weet je dat het multiplayer is??? is het voor 4 of is het voor 2 personen...kheb heb niet als je het op xbox life speelt eej...? alvast bedankt
mazzel
14/02/2006
black is volgens http://games.teamxbox.com/xbox/1297/BLACK/ niet multiplayer offline. waarschijnlijk zal het wel live hebben..
fpsfreak zegt:
15/02/2006
Ik vind het egt zonde als jullie deze game zoude bestempele als een 'alles kan kaputspel ,en dat is het '
neej, hoor
achter dit spel zit veel meer dan iedreen had zou durve denken.Er zit n strak verhaal in ,
een kunst mat. intellegentie(AI)k zeg niet dat dit spel de topper word van 06
dat zkr niet .maar toch n rg vermakelijke shooter zonder een multiplayer ,co op of dergelijke ...jmmr?
vind k niet , dan kunne ze t verhaal in orde bernge.
16/02/2006
shit man dit is echt een goede game ik heb hem net gespeeld echt super grapichs physischs alles is perfect
16/02/2006
o-)
17/02/2006
BLACK = 8 dagen W8888 :P
17/02/2006
@michelvdorst:

laat ik maar nix zeggen :)
w88 jullie maar :P
17/02/2006
kvat uhm nije or berendhaan, mag wel blond zijn ofzo..mrr k vat hem nie
18/02/2006
IK HEB HEM AL :) :) :)
18/02/2006
ajaaa wat dan??
18/02/2006
t lijkt me wel een vet spel maar jammer dat het niet op live kan en niet komt voor de 360
18/02/2006
de verhaallijn vind ik niet zo bijzonder en cker niet origineellll. Maar het verhaal heb je gelukkig niet zo nodig, waardoor het spel wel leuk iss
Draguex zegt:
18/02/2006
Aaah, ga Black kope als hij in de winkel ligt _O_ :P. En volgens mij is het ook online alleen multiplayer, kwam er vandaag pas achter dat call of duty 2 dat ook heeft :S
18/02/2006
tis wel jammer dat de game kort is je kunt hem makelijk binnen 4 uur uitspelen.
18/02/2006
en berendhaan hoe weet jij dat:O??
19/02/2006
omdat ik de game al heb *)
tis wel jammer dat er geen multiplayer in zit :'(

19/02/2006
ah... en hoe moet jij hem dan hebben.... of je moet ergens bij werken;)
19/02/2006
je vraagt toch ook niet hoe een hond aan vlooien komt?

als je me niet geloofd joh hier wat:

Als je het spel op normal uit speeld unlock je Silver weapons waarmee je unlimited ammo hebt op Easy en Normal als je hard hebt uitgespeeld unlock je Dark-ops mode om gold weapons te unlocken.
19/02/2006
en waar benn jy all?:p
19/02/2006
Jaaa, wat hij vroeg...
19/02/2006
uit gespeeld :)
ben bezig op hard nu is best wel rot zonder health packs want die heb je niet op hard :'(
19/02/2006
dus als tie op 'hard' staat is het veel moeilijker, zijn der dan ook meer mannekes om af te knallen:P??
19/02/2006
neej volgens mij nie eigenlijk niet opgelet :) ze zijn ook niet sterker ofzo
19/02/2006
oow je hebt dus alleen health packs diej op de grond liggen en betere wapens..:) zooww:P kweet steeds meer over het Spel!!! kga hem ook kopen..maarjaa wie wist da tnog niet:P??
19/02/2006
maarja 60 euro is best duur voor zo'n korte game
maar hijs wel wreeed _o_
19/02/2006
maarja ik kan heb voor de halve prijs krijge;) en als je 1 land per dag doet ofzoo... dan ben je miss sneller klaar...k weet niet hoeveel landen er ongeveer zijn???
het duurt wel 2 weken maar dan heb ik hem voor de halve prijs;)dus 30 euro kan ik de volgende x ook weer een spel kopen;) dus nog even w88 voor my:)
19/02/2006
hij kan trouwens wel kort zijn maar als het egt zon TOPPER is komt er waarschijnlijk wel een nieuwe uit meej veel meer missies...:):P
19/02/2006
laten we het hopen want de game had wel een erg open eind |:-
19/02/2006
Jaaa, maar dat is bij veel spellen een laatste opdracht voltooid en je bent klaar. Bij battlefield 2 (één van de weinige spellen die ik heb), is ook erg open eind.. laatste missie en je bent klaar... maar ik vin dat niet zo heel erug...

mr berendhaan hoeveel landen/missies zijn er bij black:O??

:9
19/02/2006
er zijn in totaal 8 missies :)

maar voor de rest w8 maar tot je de game hebt :P
ik vertel nix meer anders is er strax nix meer aan

k weet trouwens wel meer van de game dan de XBW crew :)
19/02/2006
8 is niej erug veel nee:P paar dagen en klaar is kees:)..
mrjaa... k ben miss niej zow goed:P ;)
19/02/2006
w8 kwil trouwens nog 1 ding maken het hoesje hoe ziet dat er uit? is daj zwart mej dah wapen en BLACK, of meej al diej kogels erop. Want overal staat het anders... Meej dah zwart denk ik:P ...
19/02/2006
ow..kweejniej waarom ik in de eerste zin maken heb getypt..maken moet weten zijn ;)
19/02/2006
sorry da weet ik nie want ik heb namelijk geen doosje er bij :)
19/02/2006
haha:P jammur:P k ben best benieuwd daarnaa:P
19/02/2006
tja daar zul je ff op moeten w88 ;)
19/02/2006
ja das ook weer waar;) of iemand anders moet het weten:P??
19/02/2006
ja das waar :P
19/02/2006
njaaa maar bijna niemand reageert hiero...al1 thomasje:P reageert wel is dus zal moete blijve w888!!!!! :* mrjaa afw88te;)
19/02/2006
tja der zit nix anders op he :P
20/02/2006
__๑۩۞۩๑__ஆ|:-ஆ__๑۩۞۩๑__
20/02/2006
IK HEB UM AL:D:9
20/02/2006
haha en hoe kom jij eraan als ik vragen mag:P???....
21/02/2006
yesss
realease datum vervroeg(d of t) :D:D:D:D
21/02/2006
21/02/2006
--> michelvdorst gedownload van internet...3) Ik kijk verder dan m'n neus lang is
21/02/2006
enne berendhaan....lul niet dat je het binnen 4 uur hebt uitgespeeld. het 2e level (de grensovergang) is al 3 kwartier en het 3e level op het kerkhof meer dan een uur...OHJAH!
22/02/2006
AAAaaaaaH :P okeee hoew lang duurt het dan om het uit te spele??? vitocorleone???.... heb je dan omgebouwde xbox afwahte???:~
22/02/2006
jepzz...dikke harde schijf d'rin...xbmc d'rop en nu kan k games ftpe naar mn xbox...sjiekiej sjiekiej
22/02/2006
en hoe lang ben jij al bezig meej spele???
22/02/2006
uurtje of 4 nu...
ben nog niet klaar
22/02/2006
aaah... ooow... hoewveelste missie ben je dan.. maar het is ook verschillend per persoon de andere doet het sneller dan de andere... k zal wel ee slome zijn...een 4-uur gameplay is ook wel heel erug kort vin ik.. dus je kan best gelijk hebben;) hoeveel uur geef jij er dan voor??...
23/02/2006
ik ben nu bij 6, heb de haven net gehad. Dat was een redelijk kort level, maar de levels zijn soms zow groot dat je die niet sneller of langzamer kan doen. k weet niet hoe groot de laatste 2 zijn, maar 6-7 zeker op normal. dan begint de uitdaging pas om ze ook op hard en black ops (oofzowiets) uit te spelen
23/02/2006
hoe lang is het denk spelen voor dat hij over is??
24/02/2006
WOOOOOOW...k zag hem net in de winkel staan vet:P!!! het is tog ook een nederlands spel???:P das veel beter:P ??nederlands spel??
25/02/2006
_o_
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True