Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

Crackdown
 
Crackdown
 
Platforms
Xbox 360
 
Uitgever
Microsoft
 
Developer
Real Time Worlds
 
Genre
Free-roam actiespel
 
Release datum
Xbox 360
Reeds verschenen
 
Belangrijke Features

Online marktplaats
Online Multiplayer
Xbox Exclusief
 
Waardering
Geweldig
Geweldig


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Mirik Smit op 26 maart, 2007
XBW Review - Crackdown

Titels die door Microsoft zelf uitgeven worden op de Xbox 360, dienen natuurlijk als voorbeelden voor andere games die uitkomen. Denk hierbij aan fantastische graphics, interessante gameplay en veelal overdadige online opties. Dit is niet altijd even makkelijk en Microsoft heeft dan ook een groot aantal mislukte pogingen op haar naam staan. Met onze review van Crackdown kijken we of deze free-roam actietitel de plank raakt, of compleet misslaat. Definieert dit spel de Xbox 360 positief of negatief?


Crackdown is niet ontwikkeld door een interne studio bij Microsoft maar door een studio in Ierland genaamd Realtime Worlds. Het hoofd van deze studio is de industrielegende David Jones. Misschien doet zijn naam geen belletjes rinkelen, maar deze heer is de bedenker van spellen als Lemmings en zelfs een van de meest populaire gamefranchises die wij kennen op de dag van vandaag; Grand Theft Auto. Kortom, als de man met deze ervaring een spel ontwikkelt, dan wil Microsoft meteen meedoen. Gelukkig maar, want hierdoor is Crackdown op de Xbox 360 uitgekomen en kunnen we er nu van genieten.

Verhaal niet noodzakelijk

Menig titel van vandaag de dag leunt sterk op een diepgaand verhaal of een uitgewerkte context waar de spelmechanieken zich in plaatsvinden. Succesverhalen als Halo hadden een achtergrond waar je U tegen zegt, die uitgediept werd in boeken, strips en over een aantal jaar hopelijk ook in een film. David Jones denkt hier anders over. Hij denkt dat de tijd rijp is om spelers zelf hun verhaal te laten verzinnen en gewoon een wereld te maken met unieke gameplay en deze vervolgens te laten groeien in de fantasie van de speler, of niet, als je dat niet wilt. Om deze reden is Crackdown vrijwel verhaalloos. Althans, op de summiere verklaring van de spelomgeving na. Een viertal eilanden, bevolkt door de bendes Los Muertos, The Volk, de Shai Gen en een wetshandhavingsorgaan genaamd The Agency.

Jij wordt als experimentele kloonagent van The Agency losgelaten op de drie eilanden om de bendes op te ruimen en zal daar een vijftal eigenschappen moeten ontwikkelen om vooruit te komen. Hoe je speelt, definieert waar je sterker in wordt en waar je zwaktes liggen. Je moet niets, je mag alles.

Dit klinkt interessant, maar voor menig gamer zal het gebrek aan een schopje onder de kont en een doorlopend verhaal een punt zijn om tegen aan te hikken. De speler wordt, op de eerste paar minuten dat je met het spel bezig bent na, slechts sporadisch gewezen op de mogelijkheden en de doelen van het spel. Hierdoor moet je op je eigen manier ontdekken hoe het spel gespeeld wordt en dat maakt het stiekem ook wel een beetje interessant, ondanks het gebrek aan een rode lijn.

Jouw speeltuin

Net als in andere free-roam titels, waarin je vrij bent de wereld te verkennen om te doen en laten wat je wilt, ben je als superagent vrij in je keuzes. Zo wordt aangegeven dat je eerste doel het uitschakelen van alle bendeleiders in de beginstad Los Muertos is. Elke bende heeft zeven kopstukken, onderverdeeld in drie niveau’s van belang. De twee laagste bendeleiders zijn het begin van een logistieke keten die de complete bende voorziet van wapens, mankracht, expertise, training en meer. Door deze twee bendeleiders uit te schakelen zullen alle andere bendeleiders, de vier middelste leiders en uiteindelijk de Kingpin, verzwakt worden en beperkt in hun wapenarsenaal. Ook zal de aanwezigheid van de bendes op de straat, terwijl je met andere dingen bezig bent, verminderen en veranderen als je reeds bendeleiders uitgeschakeld hebt.

Afbeelding 71Afbeelding 72Afbeelding 73

Dit is grappig gevonden van Realtime Worlds, maar alleen echt te merken als je er met je neus bovenop gaat zitten en notities maakt van welke wapens de vijanden hebben en in welke aantallen ze komen opdraven. Bij aanvallen op de verschillende bendelocaties zelf, waar de bazen zich schuilhouden, is dit sneller te merken en zal het er voor zorgen dat een leider makkelijker aan te pakken is dan voorheen. Maar denk niet dat je als agent vers uit het kloonvat meteen een bendeleider uit kan schakelen. In Crackdown is het de bedoeling dat je ervaring opbouwt door te moorden, zoals je gids tot de wereld van Crackdown zegt; “Skills for kills, agent, skills for kills”.

 Pagina 1 van 3 >> 2 3Top ^ 


  • Geniaal ontworpen spelwereld
  • Gameplay maak je zelf
  • Speel met je maat over Live
  • Heerlijke graphics


  • Baasgevechten ongeïnspireerd
  • Coöperatieve Time Trial werkt slecht


Geweldig
Crackdown is een voorbeeld van geniaal levelontwerp en spontane gameplay. Het enige wat de titel mist is een verhaal, wat meer uitdagingen en interessante baasgevechten. Maar ondanks dat, een titel die je in huis moet halen vanwege het creatieve spelplezier dat het je zal schenken.
0 lezer reviews voor deze titel

Conqueror zegt:
26/03/2007
Als ik me niet vergis stond er net nog "goed" maar dit is gelukkig veranderd. Topgame als je het mij vraagt. Vrijheid is wel erg groot maar je moet er gewoon mee omgaan. Heerlijk om te merken dat je steeds weer een stukje hoger kan springen en nieuwe daken bereiken. Ben momenteel op Agility niveau 3, maar kan nog niet bovenop de Agency komen. Dit is dan ook m'n ultieme doel=p
26/03/2007
bovenop the agency building kon volgens mij al op lvl 2 maar iig wel op lvl 3
26/03/2007
lvl3 is het te doen maar lvl4 is beter, het gaat trouwens sneller dan in een tiental minuten, ik denk dat je binnen 10 minuten wel boven kan zijn. Heb er alleen nooit echt haast bij gemaakt, maar fantastisch uitzicht heb je bovenaan.
M-F-z0r^ zegt:
27/03/2007
level 2 is ook te doen!
Had trouwens op vettere wapens gehoopt. Vind het zeker geen 'geweldig'.
Potmikje zegt:
27/03/2007
topgame idd, ik bedoel nix aan dit spel is op zichzelf super goed, maar mix ze samen en je heb lol voor 10 met zn 2tjes !! En zo herken je een parel van een game met geweldige game momenten en ervaringen die je later aan je kleinkinderen kunt vertellen :+

ja kleinzoon...zucht...pinkt een traan weg...die halo 3 beta moesten we nog apart..sniff...downloaden ook he.
Remco zegt:
27/03/2007
Ben nog bezig met het kopen van de game, maar hij lijkt me echt supervet, vooral om het online samen met een vriend te doen:)
28/03/2007
schijtspel
M-F-z0r^ zegt:
29/03/2007
Het is leuk om die orbs te verzamelen en dat motiveert je echt om de daken op te gaan. Als de daken eenmaal een beetje kaal worden is er geen bal meer aan
04/04/2007
Waarom vindt iedereen dit zo'n fantastische game? ik heb echt zoiets van fuck deze game man...
Mirik zegt:
05/04/2007
meesterlijke game
07/04/2007
Echt een super vette game indd, alleen de Agency Tower in enkele 10 tallen minuten beklimmen, beetje veel, ik kan het nu zelf in minder dan 2, en dat kon ik al in de demo, dus. Maar goed, goede review, kzit met smart te wachten op de eerste echte update, die 100 extra gamerscore, en eventueel nog andere dingen. :D
Mickster zegt:
09/04/2007
Toffe game met een heerlijk sfeertje. Een sfeer waar de laatste GTA's zelfs een puntje aan kunnen zuigen. Jammer dat je niet wat missies kan doen, in plaats van die baasgevechten elke keer weer.
10/04/2007
vet spel
10/04/2007
mag wel betere wapens zodat je kan knallen :):)
11/04/2007
Ik vind deze game niet echt heel speciaal, het is meer een Rip off van True Crime en GTA, maar dan met mannetjes met superkrachten. De free-roaming genre begint een beetje saai te worden... Ik sta daarom ook niet geweldig om GTA 4 te springen...
11/04/2007
ik heb hetzelfde als dick ja, al die "gangster urban free roam" spellen die uitkomen vind ik eigenlijk niks nieuws meer. Ik snapte dan ook niet wat egt de lol aan Saints Row ofzo was. crackdown volgt in het lijntje van deze ongeinspireerde spellen.
12/04/2007
Is het aan te raden om deze game te kopen of kan ik beter mijn geld ergens anders aan uitgeven?:p
Mirik zegt:
12/04/2007
@porsche-fan: LEES REVIEW. Beslis dan. Niemand kan voor jou beslissen. Als het je interesseert dan koop je, anders niet. :)
ASjok zegt:
13/04/2007
wel vet zelfs zelf een filmpi van dit spel op internet gezet :)
Nyazzin zegt:
13/04/2007
echt vet spel, heb hem sinds deze week super vet dat jumpen en alles. Zeker een geweldig van mij!
14/04/2007
dit is inderdaad best een leuke game, in het begin vond ik er niets aan, maar na een tijdje verder gespeeld te hebben wel en heb ik hem met veel plezier uitgespeeld.
rasta-man zegt:
15/04/2007
hoe kan je speltejes douwnloden
|:-
shadow x zegt:
16/04/2007
ik vind het vet stoer en je gaat een level omhoog dan krijg je zo'n soort electro veld gaan de mannetjes ook dood van ik had het op een toren allemaal dood
03/05/2007
ik vind het een mix tussen just cause en spider man 2/3
hanoseter zegt:
11/05/2007
opzicht un vette game mah na un tijdje gespeeld te hebbe viel t wel tege..je kan nix meer verder eenmaal uitgespeeld=klaar! ja je hebt natuurlijk diej orbs nog mer da hou je mij niet zoet meej..nu maar wagte op de halo 3 beta:)
dopje15 zegt:
28/05/2007
Kan iemand mij helpen?
Op het Forum verkopen en ruilen enz. kan ik geen berichten sturen, ik heb niet genoeg toegangsrechten ofso iets?
Als iemand mij kan helpen, graag:D:)
29/05/2007
Mooi game maar bietje gare naam was maar bij gta gebleven:Pmaar tog mooie game en lekker play
maar ik heb hem tog maar weer terug in me doos gedaan:P Geerd
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True