Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

FIFA 08
 
FIFA 08
 
Platforms
Xbox 360
 
Uitgever
Electronic Arts
 
Developer
Electronic Arts
 
Genre
Sportspel
 
Release datum
Xbox 360
Reeds verschenen
 
Belangrijke Features

Online Multiplayer
Online toernooien
 
Waardering
Uitstekend
Uitstekend


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Jos Morsch op 11 oktober, 2007
XBW Review: FIFA 08

Begin jaren negentig kreeg ik het spel FIFA International Soccer voor mijn verjaardag. Dit was het eerste voetbalspel waarin je duidelijk publiek op de tribunes zag zitten en diverse stadiongeluiden goed werden nagebootst. Dit spel zorgde er dan ook voor dat ik ieder jaar uitkeek naar de nieuwe versie. De reeks tot en met FIFA 99 heb ik dan ook trouw gekocht. Elk jaar ging EA Sports iets verder om het echte voetbalgevoel op de speler over te brengen. Zo werden de stadions driedimensionaal, werden er commentatoren aangesteld en werden er clublicenties gekocht.


Na FIFA 98 ging het op gameplay gebied helaas bergafwaarts met de serie. De afgelopen paar jaar is het voor de voetballiefhebber dan ook niet makkelijk geweest. Tenminste, als je het woord Pro Evolution Soccer niet wilde horen. EA Sports probeert namelijk al geruime tijd een voetbalspel te ontwikkelen dat op gameplay gebied kan tippen aan het realisme van de Pro Evolution Soccer serie. Een aantal jaar geleden begon EA Sports daarom achter de schermen te werken aan een nieuwe game-engine, speciaal voor de nieuwe generatie spelcomputers. Vorig jaar was FIFA 07 daar het eerste resultaat van. Helaas kon FIFA 07 niet echt overtuigen. Bovendien was FIFA 07 voor ons niet heel aantrekkelijk, aangezien de Eredivise ontbrak. Dit jaar zit het daarentegen weer goed met de licenties. Ook de Eredivisie is namelijk weer vertegenwoordigd. We zijn dan ook benieuwd of FIFA 08 de opvolger is waar we al die jaren op hebben zitten wachten.

Maakt FIFA 08 het waar?

EA Sports heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om FIFA 08 zo realistisch mogelijk te maken. Vooral door de lage speelsnelheid heb je het gevoel dat je naar een echte voetbalwedstrijd zit te kijken. De animaties en graphics zijn over het algemeen erg goed en dragen daaraan bij. Je kunt de bal rustig rondspelen en zult moeten wachten op een gaatje in de verdediging van je tegenstander.

Als je echt het gevoel van vrijheid wilt hebben (en een echte uitdaging nastreeft), kan je zelfs enkele hulpmiddelen uitzetten. Je passes moet je in dat geval zelf sturen en de juiste snelheid geven. Hetzelfde geldt voor schoten, hoge voorzetten en steekpasses. FIFA 08 is hierdoor weer uitdagend en leuk om te spelen.

De trukendoos is weer van zolder gehaald!

In tegenstelling tot FIFA 07 mogen de spelers hun trukendoos ook weer openen. Schijnbewegingen of trucjes kan je uitvoeren door de linker schouderknop in te drukken en vervolgens bewegingen te maken met de rechter duimstick. Een kort tikje naar links zorgt er bijvoorbeeld voor dat de speler net doet alsof hij naar links gaat dribbelen. Er is echt ontzettend veel mogelijk, maar voordat je deze trucjes echt (goed) kunt toepassen in een wedstrijd ben je aardig wat speelminuten verder. Gelukkig kan je oefenen in de ‘arena’, die we nog kennen van FIFA 07.

Afbeelding 15Afbeelding 17Afbeelding 18

Nog geen kampioenskandidaat

We zijn erg blij dat FIFA 08 de speler eindelijk weer genoeg uitdaging biedt. Wel zijn we van mening dat FIFA 08 soms wat lastig speelt. Dit is veelal te wijten aan de response van de spelers. Het verwisselen van spelers werkt bijvoorbeeld niet altijd lekker, waardoor je zelf een grote kans laat schieten, of je tegenstander ongewild een grote kans krijgt. Bovendien reageren de spelers zo nu en dan net even te langzaam, waardoor je geen impulsieve actie kunt maken of je de tegenstander niet op het verkeerde been kunt zetten.

Een ander punt van kritiek is dat de keepers slecht uitkomen en dat je medespelers zichzelf niet altijd even goed vrijlopen. Zelfs niet op de hoogste moeilijkheidsgraad (Legendarisch). Bij voorzetten die in de buurt van het vijf metergebied van de keeper terecht komen blijft de keeper regelmatig op de doellijn staan. Zo zijn er nog een aantal zaken waar de kunstmatige intelligentie wat tekort schiet.

Afbeelding 23Afbeelding 24Afbeelding 30

Ook merken we weinig van tactische opdrachten die we aan spelers toekennen. Denk hierbij aan een verdediger die we de opdracht geven om via de flank op te komen, of opdrachten als mandekking. Het is jammer dat EA Sports hier niet iets meer aandacht aan heeft gegeven, want bovenstaande kritiekpunten en de wat trage response maken het spel net iets minder interessant voor de echte liefhebber. Toch kunnen we met een gerust hart zeggen dat dit de beste FIFA is tot nu toe.

Spelmodi genoeg

Aan spelmodi kom je bij FIFA 08 niet tekort. Eentje die het meest in het oog springt, maar helaas wel een beetje tegenvalt, is de ‘Be A Pro’ modus. Je zou verwachten dat dit inhoudt dat je een eigen speler kan creëren en hem gedurende zijn carrière kan laten uitgroeien tot topspeler. Helaas is deze modus beperkt gebleven tot het offline spelen van een vriendschappelijke wedstrijd.

 Pagina 1 van 2 >> 2Top ^ 


  • Meer gevoel van vrijheid
  • Goede geluiden en stadions
  • Veel uitdagende spelmodi


  • Grafisch slordig
  • Nederlands commentaar slecht
  • Kunstmatige intelligentie zwak
  • Slome reacties van spelers


Uitstekend
Het zal voor velen even wennen zijn, maar FIFA 08 is niet meer de arcade game die op de licenties na weinig tot niets met voetbal te maken heeft. Het spel is uiteraard nog niet perfect, maar dit komt voornamelijk door de langzame reacties van de spelers. Als EA de kritiekpunten volgend jaar heeft verbeterd, dan komen er mooie tijden aan voor de voetballiefhebber.
0 lezer reviews voor deze titel

11/10/2007
Al is de FIFA nog zo goed.....PES all the way !!!! :p
Jows zegt:
11/10/2007
Ik wacht zelf ook op PES (blijft toch mijn spelletje), maar deze FIFA laat zien dat EA Sports eindelijk de zaken op orde heeft en dat belooft dus wat voor volgend jaar!

En zelfs ik zeg dat als PES liefhebber....
Remco zegt:
11/10/2007
Ik begrijp alleen niet als je de voordelen en de nadelen afweegt en de waardering, dat ie dan een uitstekend krijgt...
Jows zegt:
11/10/2007
@Rumast, vanwege het totaalpakket. De licenties, de spelmodi, etc. etc. Zoals je ziet zijn de pluspunten gecombineerd (waardoor het aantal positieve punten minder lijkt).

Een van de minpunten is het NL commentaar en hier en daar wat grafische zaken (zoals het ontbreken van scheids- en lijnrechters). Dat is gewoon slordig, net als de schaduwen die soms té donker zijn.

Die punten wilde ik toch noemen. Verder speelt het echt wel leuk, al is de reactie van de spelers op momenten te langzaam waardoor je af en toe je controller wil opeten.
11/10/2007
Wat kan ik erover zeggen?

26 oktober PES2008
cassie zegt:
11/10/2007
Fifa is een game voor mensen die een spelletje willen spelen, PES is een game voor mensen die willen voetballen
xboxz zegt:
11/10/2007
@cassie. ik vind het ook zo. Fifa mag wel mooier zijn, maar het echte voetbalgevoel heb je bij PES. Het grote minpunten van PES is dat ze stomme commentators hebben en dat het publiek niet eens een club naam roepen. Ma ja, ik ga voor PES :p
Xbneo zegt:
11/10/2007
mmm...kben niet zo van die voetbalgames...
maar als ik pes en fifa demo vergelijk vind ik fifa 10x zo gaaf! behalve dan die f*cking trage reacties bij fifa
Jows zegt:
11/10/2007
@xboxz, commentaar van PES is dit jaar verbeterd hoor ;)

Maargoed. Het gaat hier om FIFA 08 en niet om PES.
bartm zegt:
11/10/2007
wat betreft het slechte uitkomen van de keeper, was het niet zo dat je de keeper zelf moet besturen in deze versie ?
11/10/2007
26 oktober PES2008

HAIL TO THE KING, BABY!!!
flappie zegt:
11/10/2007
Jammer ik had er meer van verwacht. En nog steeds geen Oranje erin. BAH.
Daz zegt:
11/10/2007
Fifa 08 is ten opzichte van de PES reeks sterk vooruit gegaan. Het nederlands commentaar is inderdaad erg slecht. Ik hoef er geen woorden aan vuil te maken. De reacties zijn redelijk sloom. Je passt naar een speler, die neemt hem aan en wil dan verder rennen.. Dat duurt ongeveer al 1.5 seconden. De gameplay van PES blijft gewoon beter, maar met al die functies en modi is het een erg goed spel geworden. Ook een pluspunt vind ik: De tricks zitten er weer in. En het werkt uitstekend! Mooie review!
marco007 zegt:
11/10/2007
verdiend zeker geen hoge scoren
J-Jonny zegt:
11/10/2007
Beste fifa ooit (niet zo moeilijk though)!! Ik vind m op dit moment zelfs beter dan PES, MAAR straks komt PES 2008 en dan ben ik er van overtuigd dat die gewoon weer nr1 wordt! Maar het feit dat Fifa toch zo dichtbij komt is....interessant. Zij hebben immers alle licenties, dus ik hoop gewoon dat ze PES ooit slachten...wees eerlijk ;)
Bad*Guy zegt:
11/10/2007
de pro cam in fifa 2008 vind ik erg vet!
Frank14 zegt:
12/10/2007
de normering van deze game die aansluitend gewaardeerd wordt op uitstekend vind ik persoonlijk een gewaagde keuze.. derhalve is het wel zo dat als je het spel in het beoogde vakgebied beoordeeld de score nog hoger had kunnen uitvallen. iig is dit een goede game met genoeg vernieuwing en een tikkeltje onwetendheid.. Normeer je deze game echter in het totale vakgebied had ik de score iets lager willen zien uitvallen omdat de competenties van deze game vooraf al bekend waren..
WiXX zegt:
12/10/2007
@ frank

Neem nog een slok van je brandy en een teug van je sigaar.
Frank14 zegt:
12/10/2007
wil je me dood ofzo..teug dan je sigaar:S
14/10/2007
Zee proberen het al meer dan 10 jaar maar het is en blijft bagger.
Gewoon schande dat een bedrijf zo groot als EA maar niet een fatsoenlijke voetbalgame kan maken.
Zelfs pes1 uit eind jaren 90 is nog steeds beter.
Knakespel,leuk voor beginners voor ze aan het echte werk pes gaan beginnen.
Beppie zegt:
31/10/2007
Ja ik zat ook erg te twijfelen of ik na al die jaren van PES maar weer eens Fifa zou gaan halen. PES is een prachtig spel en ook ZEKER het vetste op te spelen tegen je maten. Maar omdat je na 50 seizoenen masterleague het wel gezien hebt, kies ik nu toch voor FIFA, maar dan puur omdat er zoveel verschillende spel modi's zijn. Dat is het leuke eraan, IK zit nog te wachten totdat ze fifa en pes samensmeden en het ultieme voetbalspel komt,.... maar dat zal waarschijnlijk nooit gebeuren :s

PES blijft gvd een fucking mooi spel!!!
Maxke-360 zegt:
02/11/2007
Pes rules, ga er vanmiddag achter :)
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True