Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

Pro Evolution Soccer 2008
 
Pro Evolution Soccer 2008
 
Platforms
Xbox 360
 
Uitgever
Konami Digital Entertainment
 
Developer
Konami Digital Entertainment
 
Genre
Sportspel
 
Release datum
Xbox 360
Reeds verschenen
 
Belangrijke Features
Online Multiplayer
 
Waardering
Uitstekend
Uitstekend


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Jos Morsch op 18 november, 2007
XBW Review : PES 2008

Het is herfst, de bladeren vallen van de bomen en dat kan maar één ding betekenen. De voetbalcompetities zijn weer in volle gang! Een mooie tijd voor de gedoodverfde voetballiefhebber, want het najaar staat tevens in het teken van twee voetbalspellen. Eerder bespraken we al EA Sports’ FIFA 08, dat van ons het keurmerk ‘uitstekend’ kreeg, maar nu ligt ook Konami’s Pro Evolution Soccer 2008 ( PES 2008 ) in de schappen.


Het debuut van de PES-serie op de Xbox 360, PES 6, werd met gemengde gevoelens ontvangen. De gameplay was erg goed, maar het was allesbehalve next-gen. Bovendien ontbraken er ook nog eens wat zaken. We hadden de hoop dat PES 2008 wél next-gen zou aanvoelen, maar voordat PES 2008 in de schappen lag, gaf Shingo 'Seabass' Takatsuka (red. het brein achter de PES-serie) al aan dat hij eigenlijk niet tevreden was met PES 2008. Hij had meer spelmodi willen toevoegen en ook grafisch had hij een grotere slag willen slaan. Gek genoeg zijn dat precies de punten waar het PES 2008 dit jaar aan schort. Als je PES 2008 puur bekijkt op het gebied op gameplay, dan is het namelijk opnieuw een topper.

“Nederland verliest zinderende finale na strafschoppenserie”
Waarom de gameplay van de PES-serie zo goed is, is vrij eenvoudig uit te leggen. Je hebt het gevoel dat je complete vrijheid hebt, de zwaartekrachtsimulatie van de bal is fantastisch en je hebt ontzettend veel mogelijkheden op tactisch gebied. Het is zelfs zo erg dat je na verloop van tijd gewoon een band met het spel krijgt. Dit is ook de reden dat trouwe fans genoegen namen met de minder goede graphics, presentatie en geluid en het beperkte aantal licenties. Aan subtiele wijzigingen hadden de fans veelal genoeg.

Ook dit jaar heeft Konami weer op subtiele wijze gesleuteld aan de gameplay. Positief is het feit dat de bal zwaarder lijkt, waardoor je harder kunt schieten en dat de balans tussen aanval, middenveld en verdedigers realistischer is geworden. Ook merk je dat spelers beter reageren. Als een keeper de bal heeft gevangen kan je hem nu direct uitgooien, waardoor je een counteraanval op kunt zetten. Bovendien worden de tactische opdrachten beter uitgevoerd. Wat nieuw is in PES 2008 is dat je kunt aangeven welke spelers mee naar voren moeten bij corners en vrije trappen en dat je zelf kunt bepalen uit hoeveel man een muur bestaat (LT + D-pad omhoog of omlaag). Daar komt bij dat je een Farfannetje of Suarezje (schwalbe) kunt uitvoeren (LB+LT+RB) en aan shirtjes kunt trekken. Er zijn tevens zeven stadions bij gekomen en de kunstmatige intelligentie is verbeterd door middel van Teamvision (hier komen we later op terug). Als dat nog niet genoeg is, dan kunnen we alvast verklappen dat de Edit-modus en wedstrijdstatistieken weer terug zijn van weggeweest.

Keepers blijven daarentegen nog steeds een zorgenkindje. Ze zijn in bepaalde opzichten wel beter geworden maar halen af en toe nog steeds rare capriolen uit. Bovendien zijn wij van mening dat er dit jaar een té groot verschil is tussen topspelers en middelmatige spelers. Op het eerste gezicht heeft PES 2008 dus meer plus- dan minpunten…

Afbeelding 1Afbeelding 2Afbeelding 3

Toch begint de trouwe achterban (geheel terecht) te morren, want waar de grootste concurrent van de PES-serie, FIFA, dit jaar veel vooruitgang heeft geboekt, kent PES 2008 (op subtiele wijzigingen na) nauwelijks vernieuwingen. Op zich is dit niet zo heel erg, de gameplay is en blijft immers het belangrijkst, maar toch hebben bepaalde randzaken een positieve invloed op de uitstraling van het geheel. PES 2008 doet het dus erg goed, maar komt op bepaalde fronten gewoon tekort. Het is alsof Nederland de EK finale heeft verloren na strafschoppen. Je bent trots op het feit dat ze zover zijn gekomen, maar aan de andere kant ben je toch teleurgesteld.


 Pagina 1 van 3 >> 2 3Top ^ 


  • Nog meer balans
  • Nieuwe commentatoren
  • Prima spelersgezichten en animaties
  • Teamvision


  • Weinig vernieuwingen
  • Online slechts 1 tegen 1
  • Nog steeds niet next-gen
  • Fr am e dr ops


Uitstekend
PES 2008 scoort wederom hoog op het gebied van gameplay, maar laag op het gebied van randzaken. Aangezien EA Sports drie next-gen pogingen nodig heeft gehad om een waardige voetbaltitel op te leveren op de Xbox 360 en PES 2008 pas de tweede poging van Konami is, geven we ze toch nog het voordeel van de twijfel. Als we Seabass mogen geloven, dan wordt het verschil tussen PES 2008 en PES 2009 net zo groot als het verschil tussen PES 1 en PES 5. Laten we het hopen, want het is toch echt de laatste kans voor Konami om haar trouwe fans tevreden te houden. Ondanks de geringe vernieuwingen blijft PES 2008 een spel dat je als voetballiefhebber het komende jaar vaak zult spelen.
0 lezer reviews voor deze titel

Remco zegt:
18/11/2007
Hmm... ik wacht wel tot ie in de budgetbakken ligt..
18/11/2007
Kheb nooit gehouden van voetbalgames...
Joost zegt:
18/11/2007
daar zou ik niet op wachten !!! hij is zoooo goed, ik speel hem elke dag sinds ie uit is
Jesse Z zegt:
18/11/2007
@ Joost

Het spel heeft toch ook een uitstekend gekregen? Of zat je te wachten op een 'legendarisch' voor een spel dat inderdaad weinig vernieuwend is en qua mogelijkheden tekortschiet. Online speelt het ook nog niet zo lekker, dus ik ben weer teleurgesteld als die hard PES-fan. Tis niet zo erg als PES6, maar nog steeds niet de next-gen PES waar ik op wacht.
Booster zegt:
18/11/2007
Heb PES 6 nog lang niet uitgespeelt, en ik ga niet 'hetzelfde' spel kopen met slechts enkele vernieuwingen. ik wacht op 2009 of totdat hij ergens voor een leuk prijsje ligt
Viktortje zegt:
18/11/2007
je kan een pes game ook niet uitspelen;)
cassie zegt:
18/11/2007
Ik speel PES vooral online, omdat dat gewoon het leukste blijft. Ik vind het dan ook zo verschrikkelijk jammer dat er in alle previews alleen aandacht is voor een uitgebreide edit-mode (alsof mij dat een drol uitmaakt), en dat bij de reviews pas naar boven komt dat het online speelt als een natte krant.

De prioriteiten van previewers moet echt eens wat beter uitgekozen worden.
Oujdi zegt:
18/11/2007
Weet iemand of het nou mogelijk is met vrienden met elkaar te spelen op LIVE??
Rebellion zegt:
18/11/2007
Tot nu toe vond ik PES 4 nog het beste.
VWTDIGT zegt:
18/11/2007
Kijk eens naar de minpunten die je noemt...

En dan nog een "UITSTEKEND" geven?????????

Wierd... Ik zou bijna zeggen, fanboygedrag!
Ollie zegt:
18/11/2007
Inderdaad, het gaat niet alleen om de gameplay maar of het spel zijn geld waard is en dat is dus niet.. 30E is het een super game, maar voor 60 E een "kopie" te kopen..
Toly zegt:
18/11/2007
Voetbalgames, daar heb ik helemaal niks mee..
Jows zegt:
18/11/2007
Kijk eens naar de minpunten die je noemt...
En dan nog een "UITSTEKEND" geven?????????
Wierd... Ik zou bijna zeggen, fanboygedrag!

Hahaha! Ik denk eerder dat jouw reactie fanboygedrag is :P

PES 2008 is een prima spel, dat je maanden en dan ook echt maanden zult blijven spelen. De gameplay is gewoon heel erg goed en dat is toch echt het belangrijkste.

Ondanks het weinig aantal vernieuwingen en de ietwat mindere graphics blijf je dit spel spelen. Ook dat is een kunst. Tetris ziet er ook niet uit en heeft weinig spelmodi, maar het blijft verslavend.

Een spel met mindere graphics en spelmodi, maar met een superieure gameplay is m.i. beter dan een spel dat je grafisch wegblaast, maar na een paar weken al gezien hebt.

Beide hebben ze hun charmes, maar om dit fanboy gedrag te noemen gaat te ver. De FIFA 08 review heb ik ook geschreven. Wat heeft die voor cijfer gehad?

Precies, ook een uitstekend. Dit jaar een gelijkspel dus. Konami heeft nog één kans om het goed te maken wat betreft spelmodi en presentatie.

Inderdaad, het gaat niet alleen om de gameplay maar of het spel zijn geld waard is en dat is dus niet.. 30E is het een super game, maar voor 60 E een "kopie" te kopen..
Jij hebt het spel blijkbaar niet lang genoeg gespeeld ;) Want een kopie is het zeker niet....
19/11/2007
Heel simpel voor moi: IK haat voetbal games, of het nou van EA of konami is.... FIFA of PEs... ik wordt echt gek van al die fanboy reacties hier... ga lekker voetballen joh ipv hier zitte zeiken... stelletje nOObs 0_o
DjMike zegt:
19/11/2007
pes 2008 is een prima spel. Maar laat iedereen in zijn waarde over hoe goed of slecht het spel is :D. De echte voetbal fans weten welk spel ze moeten hebben. Alleen erg jammer dat de online functie het weer laat afweten. Ik ben zelf zeer tevreden over het spel, ben net gepromoveerd naar de eerste divsie en moet nu al anders gaan spelen want idd het teamvision werkt prima, en dat maakr het juist erg leuk.
19/11/2007
ja, zo'n review zat eraan te komen, maar ach, als de gameplay zo goed blijft komen de andere dingen ook nog wel eens.
19/11/2007
ik vind em wel beter als fifa 08 hoor
cassie zegt:
19/11/2007
@ Jows,

Ik ben al jarenlang een PES fan, maar ik ben het wel met anderen eens hier dat deze versie geen uitstekend verdient. Die hele xboxlive functie daar heb je niks aan door de lag. Voor mij is dat echt een van de belangrijkste zaken en tot mijn frustratie wordt dat bijna overal doodgezwegen. Het gaat allemaal maar over uitgebreide edit-modes en dat soort onzin.

Anyway, een game waarvan de online functie echt een totale ramp is kan nooit een uitstekend krijgen in mijn ogen.
Jows zegt:
19/11/2007
@cassie, ik heb duidelijk vermeld in de review dat er online sprake is van lag en dat ik dit erg storend vind. Ik heb verder niets vermeld over de edit-mode, behalve dat die er weer in zit.

Het is matig dat er een patch moet uitkomen om dit probleem te verhelpen. Een klein beetje beta-testing had een hoop problemen op kunnen lossen.

Offline is het spel daarentegen erg vet om te spelen en dat is toch het allerbelangrijkste, want niet iedereen heeft een Xbox Live abonnement. Hadden de framedrops er niet geweest en had het online ook soepeltjes gespeeld dan was het helemaal een topper geweest. Nu is het gewoon een prima spel, vandaar uitstekend (wat gelijk staat aan een 8 a 8.5).
flappie zegt:
19/11/2007
Echt erg dat het nog steeds niet next-gen is.
Die versie van vorig jaar kon nog maar net. En dit is bijna hetzelfde, vooral voor de gamers die af en toe een potje spelen. En dan die baas van Konami: 'Jah, PES 2008 is eigenijk niet wat het had moeten zijn'. Gelukkig is hij wel zo eerlijk dat te zegge voor de release.
DonJordi zegt:
19/11/2007
Uitstekend vindt ik wel een beetje hoog... goed zou meer op z'n plaats zijn.
19/11/2007
Ik moet deze nog halen, maar momenteel eigenlijk wel druk met AC :P .
19/11/2007
hoe krijg ik de keeper bij het nemen van een corner mee naar voren .Want dat lijkt me wel een keer lachen
le_dion zegt:
19/11/2007
Mischien off-topic maar dikke lol voor Jows die heel wat moeite neemt om dit spel te verdedigen! Whahaha...
Jows zegt:
20/11/2007
hoe krijg ik de keeper bij het nemen van een corner mee naar voren .Want dat lijkt me wel een keer lachen

Bij Formations, Setplay settings.

Mischien off-topic maar dikke lol voor Jows die heel wat moeite neemt om dit spel te verdedigen! Whahaha...
:D
M-F-z0r^ zegt:
02/12/2007
Hoe kan je dit spel in godsnaam uitstekend noemen.. Het is gewoon niet te spelen online en de framedrops en grahpics zijn verschrikkelijk terwijl ze het tegenovergestelde hebben beloofd. Je kunt nog beter PES6 kopen ipv deze versie als je een normaal potje wil spelen zonder framedrops of lag
DjMike zegt:
13/12/2007
ik ben het met M-F-Z0r eens. dit spel is echt niet te spelen. Dit is echt 1 van de slechte voetbal spellen van de pes serie die er is. online is niet te doen gewoonweg waardeloos.
Robje NL zegt:
27/12/2007
voor de liefhebber van de serie is het een geweldig spel, en anders probeer je gewoon een keertje fifa, is ook leuk... Er is altijd wel wat anders te vinden ^^
jelle v zegt:
27/12/2007
Ik heb de reacties hierboven gelezen dus daar ligt het niet aan dat ik het volgende toch zeg:

Toen ik die review aan het lezen was kreeg ik de indruk dat het geen denderend spel is en vooral teleurstelt. Hoe groot was mijn verbazing aan het einde van de review toen het spel een "uitstekend" kreeg en ik in de reacties ook nog lees dat dat gelijk staat aan een 8 tot 8,5.

Op die manier zijn review en beoordeling natuurlijk niet met elkaar in evenwicht. Dan krijg ik het idee dat je uit sentimenten niet durft om een lagere beoordeling dan uitstekend te geven. Een "goed" was meer op zijn plaats geweest volgens mij.
Stoempfel zegt:
02/01/2008
Ik vind dit echt een crapspel, alles is beter in FIFA.
*ziet er wel fatsoenlijk uit,
*redelijke snelheid, niet zo snel,
*online nooit een lack,
Alleen heeft Fifa kutcommentaar, en zijn die gezichten niet om aan te zien. Maar liever dat dan wat pro heeft.
20/03/2008
ja ik heb fifa 08 en pes08 en ik moet zeggen dat ik de voorkeur geef aan fifa want het speelt gewoon veel beter,pes08 heeft wel heeft wel hele mooie beelden die gezichten zien er veel beter uit als bij fifa.En dan natuurlijk lopen er bij pes08 wel scheidsrechters en grensrechters in en langs het veld dus daar hebben ze weer een streepie voor want dat mis ik toch wel heel erg bij fifa
gast zegt:
20/08/2010
ik heb dat niet
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True