Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena
 
The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena
 
Platforms
Xbox 360
 
Uitgever
Atari
 
Developer
Starbreeze Studios
 
Genre
Eerste persoons shooter
 
Release datum
Xbox 360
Reeds verschenen
 
Belangrijke Features
Online Multiplayer
 
Waardering
Geweldig
Geweldig


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Willem van Vugt op 26 april, 2009
XBW Review: Riddick - Assault on Dark Athena

Richard B. Riddick is de naam van één van de laatst overlevende Furyans in het science-fiction universum gecreëerd door David Twohy. Inmiddels is het levensverhaal van Riddick uit de doeken gedaan middels drie films, respectievelijk Pitch Black, The Chronicles of Riddick en tekenfilm Dark Fury. In 2004 verscheen het spel Escape from Butcher Bay, wat zich afspeelde vóór de twee films en vertelde over Riddick’s ontsnapping uit een zwaarbewaakte gevangenis. Ontwikkelaar Starbreeze haalde met dit spel het eerste grote succes binnen op de Xbox en wist ook op de Xbox 360 met The Darkness positieve reacties te winnen. Blijkbaar kregen de mannen en vrouwen van Starbreeze niet genoeg van Riddick, want met The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena keren we terug naar Butcher Bay… en gaan we verder!


The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena is een verzameling van twee spellen, namelijk een remake van het uit 2004 afkomstige Escape from Butcher Bay en een nieuw spel, Assault on Dark Athena. De remake van Escape From Butcher Bay is inhoudelijk vrijwel hetzelfde als het originele spel, maar heeft op het technische gebied een hoop verbeteringen ondergegaan. Assault on Dark Athena is zoals gezegd een nieuw spel en brengt dan ook nieuwe personages, wapens en missies naar dit science-fiction actieverhaal. Zoals de titel van Escape from Butcher Bay doet vermoeden, is het zaak als Riddick te ontsnappen uit deze zwaarbewaakte gevangenis. Het is geen verrassing dat Riddick ontsnapt uit Butcher Bay. Hij heeft enkel de pech dat het schip waarin hij ontsnapt opgepikt wordt door een piratenschip, de Dark Athena. Riddick is belandt in een nieuwe hel, en de speler moet wederom sluipen en elimineren in een nieuw actiespektakel waar je U tegen zegt.

Escape from Butcher Bay

Zoals je op de screenshots van dit spel kunt zien, is Butcher Bay opgewaardeerd van zijn Xbox incarnatie met (nog) mooiere graphics. Met name lichteffecten en reliëfillusies komen sterk over op de speler en wanneer je als Riddick voor het eerst Butcher Bay betreed en het roestige, vieze cellenblok instapt, vertellen de graphics in wat voor wereld je beland bent; eentje vol geweld. Het leuke aan Escape from Butcher Bay is dat het ontsnappen eraan niet alleen gepaard gaat met bruut geweld. Je zult als Riddick contacten moeten leggen binnen de bajes en klusjes opknappen voor de andere gevangen, zodat zij je op hun beurt kunnen verder helpen. Daarnaast kan je met een select aantal gevangen handelen, om zo aan een dodelijk scheermesje te komen, bijvoorbeeld. Ook sluipen speelt een grote rol in Butcher Bay en zal, met name later in het spel, een grotere vriend blijken dan het koude staal van een wapen. Als je bekend bent met The Darkness, krijg je misschien door dat het doven van alle mogelijke lichten een groot voordeel oplevert. Niet alleen zul je zo tegenstanders, vaak tot de tand bewapende wachters of zelfs de sterke Riot Guards, (klik voor screen), te slim af kunnen zijn, als Riddick beschik je ook over een groot voordeel in het donker. Op een gegeven moment in Butcher Bay ontvang je, op een wijze die ik niet zal verklappen, een ‘upgrade’ voor je ogen. Vanaf dat moment kan je, mits je de lasbril even afzet, in het donker zien. Met dit voordeel wordt het besluipen van wachters en hun de nek omdraaien, een schroevendraaier door het achterhoofd steken of de diepte ingooien een stuk makkelijker en ook een stuk aantrekkelijker.

Afbeelding 5Afbeelding 13Afbeelding 17

Gelukkig hoef je niet altijd op je tellen te letten en zijn er zat momenten waarop je met een ietwat klein aantal schietijzers eens flink huis kan houden. Wild het strijdveld oprennen met een goedgevuld wapen is niet de weg naar de zege, daarvoor zal je namelijk goed dekking moeten zoeken en gebruik maken van de mogelijkheid tot het turen langs muurtjes of over kisten en dergelijke. Een goedgericht schot op het hoofd levert natuurlijk direct een dode op en spaart je ook nog eens wat kogels. Hoewel je niet vaak voorzichtig met je wapens hoeft om te gaan, kan erg wild schietgedrag weldegelijk tot een leeg magazijn leiden. Je zal als speler soms geluk hebben door het falen van je tegenstanders. Zo is het denkwerk van je tegenstanders niet het sterkste wat je tegengekomen bent op de Xbox 360. Vijanden zullen het geluid van geweerschoten soms helemaal negeren en wanneer ze met een schokwapen voor korte tijd verlamd zijn om later weer op te staan, kan het voorkomen dat ze dit helemaal vergeten zijn. Ook zijn de tegenstanders vaak gebonden aan de omgeving waarin zij van oorsprong verkeren en kan Riddick makkelijk aan ze ontsnappen door te vluchten naar een andere omgeving, vaak afgebakend met een deur en bijbehorende laadtijd.

Brawl

Mocht je dan toch eens door een vijand gesnapt worden terwijl je langs deze probeerde te sluipen en beschik je niet over een wapen, dan staat Riddick ook zijn mannetje met zijn vuisten of enkele slagwapens. Door goed te verdedigen en aanvallen te timen is het mogelijk de aanval van een vijand te onderscheppen met eentje van jezelf, of zelfs een tegenaanval uit te voeren waarbij je als Riddick in een filmisch moment een tegenstander tot pulp degradeert. Dit gaat gepaard met een hoop bloed, brekende botten en een nog groter scheldwoordenboek. Wanneer Riddick je kamer instapt, is het gedaan met de pret. Mits je niet Riddick zelf bent, natuurlijk.

Variatie

Wat opvalt, is dan ook dat Escape from Butcher Bay een erg gevarieerd spel is. Het houdt echter niet op bij de vechttechnieken die Riddick als geen ander beheerst. Je zal in Escape from Butcher Bay regelmatig sleutels of toegangscodes moeten zoeken, kleine puzzeltjes oplossen of een lastig traject afleggen. Het is deze gevarieerde gameplay, in combinatie met goede graphics, een sterke cast met tal van personages die ingesproken zijn door sterren van zowel de films als daar buiten, waaronder Vin Diesel als Riddick en X-Zibit als Abbot, één van de belangrijkste mannen binnen Butcher Bay. Hoewel je vaak het loodje zal leggen en sommige eindbazen een flinke kluif kunnen zij en hiermee de spelduur flink oprekken, is Escape from Butcher Bay een kort spel. Het biedt dan wel een erg stoere ervaring, maar jammerlijk kort. Ben je al bekend met Escape from Butcher Bay en koop je The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena, dan vormt alleen het nieuwe spel de verrassing voor je en die is nog korter!

 Pagina 1 van 2 >> 2Top ^ 


  • Gevarieerde gameplay
  • Oogstrelende graphics
  • Sterk verhaal en personages
  • Vaak uitdagend moeilijk


  • Twee redelijk korte ervaringen
  • Kunstmatige intelligentie soms suf
  • Geen sterke multiplayer


Geweldig
The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena is een geweldig spel omdat het één van de meest intense en gevarieerde single-player ervaringen aanbiedt die nu op de Xbox 360 te vinden is. De korte spelduur en zwakke multiplayer zien we dan maar door de vingers, het mag alle lof voor dit spel niet drukken.
0 lezer reviews voor deze titel

*Xink* zegt:
26/04/2009
Ja de MP is echt een unreal aftreksel en alles behalve leuk op een console. :<
Ook klote want je moet achievements halen met MP.
Ebrithil zegt:
26/04/2009
Toch restepc voor Vin Diesel dat hij als Riddick redelijke films neerzet en daar ook nog goede games van weet te maken :)

Natuurlijk komt het ook door de studios die er aan werken maar hij heeft nog wel een aardige vinger in de pap.
Willem zegt:
26/04/2009
Aye, ben ik het zekerm ee eens! Met zijn Tigon Studios voor de games en als producer voor zowel de games als films, levert hij toch ook werk.
yoeri_ zegt:
26/04/2009
had vanmiddag gezien op (HD) tv. zag er heel strak uit idd.
tricker zegt:
26/04/2009
Ik heb je review niet gelezen Willem maar je zegt dus redelijke korte ervaringen dus in de zin van spel is niet heel lang, en de A.I. is ook niet erg goed altijd en de multi is niet al te best en toch krijg die geweldig? Bedoel dat zijn in mijn ogen toch echt wel iets waar ik een game zou gaan kopen....
Willem zegt:
26/04/2009
Komt gewoom omdat wat je WEL krijgt, TE GEWELDIG FANTASTISCH GOED is. ;)
26/04/2009
Ik ben het volledig eens met Willem's review. Ik heb Butcher bay gespeeld op de oude xbox en kon er geen genoeg van krijgen. Ik ga hem morgen maar eens halen en de game weer helemaal doorspelen. De verhaallijn is zo sterk en de graphics waren al erg goed op de xbox! Dit in combinatie met een stevige engine, vin diesels one-liners en een donkere futuristische sfeer eromheen en je hebt een must-buy.
Mirik zegt:
27/04/2009
Ik vind het een terecht oordeel, is gaaf spel, maar ik vind dat ze weinig goede dialoog hebben voor vin diesel. Zijn monoloog is goed, maar dialoog is crap. Wie gaat erin een gevaarlijke situatie quasi wijs en filosofisch lopen praten zonder diepgang?

Beetje jammer, voor de rest wel cool, en zijn monologen zijn wel stoer en typisch.

Toch krijg ik de indruk dat Riddick neergezet wordt als een nogal domme figuur, puur een instinctieve vechter/overlever/moordenaar ofzo. Doordat hij van die domme overdreven mysterieuze en intimiderende dingen zegt. Ik wordt eerder bang omdat hij zo dom is dan van wat hij zegt. :)

Maar misschien is dat juist slim...HM<MMMM
29/04/2009
Niet zo veel nadenken bij de game Mirik! :+ Kort maar krachtig noemen we dat.
smully zegt:
06/05/2009
Ik heb het spel ook al ff thuis liggen, maar ik ben er niet zo over te spreken, het butcher bay gedeelte lijkt zowat op een poort van de oude xbox en geen remake... En over het algemeen vind ik de graphics ook niet je van het, er zijn op dit moment vele mooiere spellen te krijgen, zoiezo de platform (klim) elementen zijn niet lekker uitgewerkt, en de AI laat ook vaak wat te wensen over. Daar in tegen is de hand to hand combat wel erg goed te doen.
The Fonz zegt:
11/05/2009
Gfx prima, gameplay prima. Ook van BB
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True