Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

Damnation
 
Damnation
 
Platforms
Xbox 360
 
Uitgever
Codemasters
 
Developer
Blue Omega Entertainment
 
Genre
Derde persoons shooter
 
Release datum
Xbox 360
Reeds verschenen
 
Belangrijke Features
Online Multiplayer
 
Waardering
Puretroep
Puretroep


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Lars Hoekstra op 06 juli, 2009
XBW Review: Damnation

De kans dat je helemaal gek bent van sexy cowgirls is vrij groot. Plus misschien ben je een echte motorfan of krijg je een adrenalinestoot van bergbeklimmen. Als dit alles jou aanspreekt, lijkt Damnation op het eerste gezicht een titel die je wel moet halen. Maar opgelet, het aantal goede punten van dit spel kan ik met vier vermenigvuldigen als ik het over de slechte kanten heb. Lees onze uitgebreide review van deze verticale derde persoons shooter.


Damnation speelt zich af in een wereld gevuld met cowboys, motoren en robots. Het spel begint met een korte introductievideo die je vertelt wat zich in de spelwereld van Damnation heeft afgespeeld (en dient als tutorial), voor je deze als speler onveilig(er) gaat maken. In de spelwereld van Damnation is er een medicijn dat mensen na overmatig gebruik vele malen sterker, maar ook vele malen agressiever maakt. Terwijl twee groeperingen in een hevige strijd met elkaar zijn verbonden, gebruikt één er van, de slechterik natuurlijk, dit medicijn op zijn troepen waarmee hij op het punt staat de wereld te overheersen. Je zult dan ook de rol van Hamilton Rourke aannemen om deze oorlog te beslechten en de wereld te redden, maar of je daar veel plezier aan zal beleven, is nog maar de vraag!

Irritaties

Tijdens het spelen van de tutorial kom je er al gauw achter wat de knelpunten van Damnation zijn. Behalve een camera die alles behalve fijn meedraait met de speler, zal je altijd de linker trigger moeten indrukken om een vuurwapen klaar te hebben voor gevechten. Dit is gek, want in principe is Damnation een schietspel en zal je naast periodiek gebruik van een voertuig of kabelbaan, voornamelijk schieten. Het lijkt er dan ook op dat dit een typisch onnodige extra besturing is, die een beetje gaat vervelen. Het verhaal, dat niet belachelijk is voor een shooters, we kennen slechter, komt maar matig uit de verf. De belangrijkste reden daarvoor zijn de weinig overtuigende ingesproken stemmen die bij vlagen zelfs irritant of belachelijk zijn.

Ook aan bugs en fouten geen gebrek. Ook hier begint het al met de tutorial. Maak je een fout in de tutorial, dan zal de uitleg niet nog eens gegeven worden en heb je eigenlijk geen idee wat je moet doen. Mocht je de tutorial in met zijn tweeën doorlopen (wat dan wel weer tof is!), zal je alle acties, zoals het overhalen van een hendel, samen moeten doen. Doe je dit niet, dan zal één van de twee spelers de gehele tutorial tot het eerstvolgende laadscherm rondlopen met de irritante Damnation uitleg in beeld. Het zijn kleine foutjes die ook later in het spel terugkeren en worden bijzonder ergerlijk.

Afbeelding 20Afbeelding 21Afbeelding 22

Wolkenkrabber

Damnation probeert origineel te zijn, door qua gameplay te innoveren. Zo zal je in de meeste levels van Damnation een klim naar hoger gelegen terreinen (meestal in fabrieken of mijnstadjes) moeten maken. Hoewel het eindpunt hetzelfde is, kan je zelf kiezen welke route je neemt. In coöperatieve games kan dit tot stoere taferelen leiden, er is namelijk weinig leuker dan een race tegen je maatje. Althans, in Damnation. Je zult ook motoren aantreffen in de bonte mix aan gameplay die Damnation bevat. Jammer genoeg voegt de motor weinig toe aan het spel. Er zijn weinig actiemomenten met de motoren te beleven en meestal dient deze enkel as transportmiddel van het ene punt naar het andere. Om het nog gekker te maken kan je in de coöperatieve spelmodi slechts gebruik maken van één motor, waardoor je maatje verveeld achterop zal moeten kruipen. Terwijl je door de saaie, detailloze en lege omgevingen raast blijkt er één lichtpuntje te zijn. Met motor tegen een muur op rijden, helemaal verticaal, is best vet.

Déjà-vu

Binnen het shootergenre wordt er de laatste jaren weinig vernieuwd. Het gros van de games is niet veel meer dan het standaard schietspel, met een leuke gimmick er aan toegevoegd. In het geval van Damnation moet die gimmick het verticale aspect van de levels zijn, dat op zich aardig is gedaan. De omgevingen staan een dynamische speelstijl toe en dat is af en toe best tof. Toch zijn er zat van ergernissen. De mogelijkheid tot dekking zoeken, iets wat in rap tempo uit Gears of War gekopieerd wordt mist in Damnation. Het is echter wel iets waar het spel eigenlijk om schreeuwt. Maar zoals in elke shooter van vandaag is er ook een multiplayer modus aanwezig. Alleen hierbij is het grootste probleem dat het gewoon niet gespeeld wordt. Anders zou je los kunnen gaan in de gametype's Capture the Flag en King of the Hill. Maar ik daag jullie uit om spelers te vinden.

Indianen

Cowboys en indianen zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Damnation laten de indianen van zich horen door hoofdpersoon Hamilton Rourke een speciale gave mee te geven. Op een gegeven moment zal je namelijk een speciale ‘Spirit Vision’ gave ontvangen, waarmee je door muren kunt kijken en vijanden als een rode gloed oplichten. Handig om je strategie uit te plannen, maar wel frustrerend dat het enkele seconden duurt voordat de ‘Spirit Vision’ geactiveerd wordt. Dat je in deze speciale modus niet kan bewegen, is de zoveelste ergernis. Helemaal gek is dat je via de ‘Spirit Vision’ ook je teamgenootjes op de been kunt helpen door simpelweg naar ze te kijken, mochten ze uitgeschakeld zijn. Waar je in Gears of War nog naar je maatje toe moet lopen om hem overeind te helpen, in Damnation ben je als coöperatief team onverslaanbaar omdat één speler zich in het gevecht gooit en de ander hem van een afstand geneest. Apart.

Afbeelding 12Afbeelding 13Afbeelding 14

Als laatste poging van Damnation iets speciaals te maken, zal je enkele aparte wapens aantreffen in het spel. Naast de standwaard wapensets bestaande uit automatische wapens of een sluipschuttersgeweer, zijn er wapens die spijkers schieten waarmee je een vijand aan de muur kan nagelen. Ook zijn er enkele speciale explosieven die ontploffen op commando, en niet na het verloop van enkele seconden. Handig, maar inmiddels ook al wat malen eerder geprobeerd. Deze gadgets kunnen de vele foutjes in het spel niet ongedaan maken.

Conclusie

Damnation is op papier een alleraardigste game. Het verticale en dynamische aspect is best tof en de setting die cowboys, drugs en industrialisatie combineert, is bijzonder te noemen. Jammer genoeg is bijna alles in Damnation slecht uitgewerkt. Er is teveel mis met het spel, zoals de onhandige besturing, saaie actie, de vele bugs en talloze irritaties. Jammer genoeg is er meer tijd besteed aan het ontwerpen van de levels, dan het daadwerkelijk leuk maken van het spel zelf.
  • Origineel concept


  • Vervelende besturing
  • Tal van bugs en irritaties
  • Grafisch onder de maat
  • Niemand in multiplayer


Puretroep
Damnation is op papier een alleraardigste game. Het verticale en dynamische aspect is best tof en de setting die cowboys, drugs en industrialisatie combineert, is bijzonder te noemen. Jammer genoeg is bijna alles in Damnation slecht uitgewerkt. Er is teveel mis met het spel, zoals de onhandige besturing, saaie actie, de vele bugs en talloze irritaties. Jammer genoeg is er meer tijd besteed aan het ontwerpen van de levels, dan het daadwerkelijk leuk maken van het spel zelf.
0 lezer reviews voor deze titel

capcom23 zegt:
06/07/2009
Ben blij dat het geen review is als bij "power unlimited" met die kutstraatjargontaal! Vind ik echt zo kut en zal nooit hun boeken kopen....
06/07/2009
kan me hier helemaal in vinden... had m al gepreorderd voor de 1e reviews binnen kwamen... en dacht al bij mezelf... t zal toch niet zo slecht zijn..

Allergrootste minpunt is de besturing en dat je overal kan komen.. dus je valt van een gebouw in een kloof.. waar je nooit uit kan komen. En in plaats dat je daarvan na suicide een paar minuten terug in de tijd wordt gezet moet je vaak helemaal OPNIEUW beginnen met het level! Dit was al vrij snel in t begin van t spel...

Was een heel mooi concept wat gruwelijk verkracht en duidelijk helemaal te vroeg geboren in onze schoot is geworpen.

Snap de uitgevers/makers ook niet. Je weet dat t crap is, en je weet dat je dan niets verkoopt. Dan kan je toch beter de foutjes eruit strijken VOOR de release.. er is toch ook zo iets als betatesters...
Samwise zegt:
06/07/2009
leek me wel een supertof spel, maar ik had ff gewacht op de reviews, en daarna toch maar niet gedaan :) danku internet
donfatos zegt:
06/07/2009
Ik had hem ook gepreorderd. Zware spijt van :-( weg zuur verdiende centjes!!

De makers/uitgever zou iedereen een groot deel van zijn of haar geld moeten terug geven voor deze belachelijke game.
07/07/2009
Ik had hem ook gepreorderd. Zware spijt van :-( weg zuur verdiende centjes!!

De makers/uitgever zou iedereen een groot deel van zijn of haar geld moeten terug geven voor deze belachelijke game.

heb ikook/vind ik ook:(
capcom23:
kom nou nie gek doen over de power unlimited, ze zijn wel goed hoor
gnudde zegt:
07/07/2009
goeie review, jammer van het potentieel... typisch geval van goed idee om zeep geholpen.

Tip aan de reviewer: controleer voortaan voor het posten nog effe op spelling en grammatica.. ;)
tolinden zegt:
07/07/2009
Origineel concept??? Cowboys, tieten en robots combineren is nog nooit origineel geweest. In Japan wel; 150 jaar geleden!!!!!
marco007 zegt:
07/07/2009
deze ga ik direct hale, kan niet wachten....
sammie zegt:
07/07/2009
Jammer ik had wel gehoopt dat dit iets zou worden. Dan had ik hem later nog wel gekocht.
@tolinden, het concept van een wereld die niet alleen horizontaal erg uitgebreid is maar ook verticaal groot is. Jammer dat de game niet goed is uitgewerkt
tolinden zegt:
07/07/2009
@Sammie; Ik had zover niet eens gelezen. maaruh.. in Assassins Creed vond ik dat concept toch best goed uitgewerkt. Maar goed.. Ik zeik graag, dus...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True