Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

Just Cause 2
 
Just Cause 2
 
Platforms
Xbox 360
 
Uitgever
Eidos Interactive
 
Developer
Avalanche Studios
 
Genre
Free-roam actiespel
 
Release datum
Xbox 360
Reeds verschenen
 
Waardering
Goed
Goed


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Casper Egas op 04 april, 2010
XBW review: Just Cause 2

Toen Just Cause 1 uitkwam in 2006, werd het spel onverwachts een succes in de verkoop. Het spel wist de van Grand Theft Auto (GTA) bekende vrije spelwereld uitstekend te mixen met de prachtige tropische omgevingen die in Far Cry terug te vinden zijn. Just Cause was echter was kwalitatief echter geen echte topper te noemen, daarvoor was de spelwereld te leeg en de gameplay te eentonig. Nu, vier jaar later is het vervolg verschenen. Zal Just Cause 2 de fouten van deel 1 verbeteren en tegelijkertijd de kracht van zijn voorganger behouden?


We’re all sinners

Just Cause 2 speelt zich af op de fictieve eilandengroep Panau, dat ergens in Zuidoost Azië zou moeten liggen. De speler kruipt wederom in de huid van Rico, die ook Scorpion genoemd wordt. Rico werkt undercover voor de Verenigde Staten en moet zodoende samenwerken met een drietal militante groepen op de eilanden. Voor elk van de drie partijen voer je missies uit, waarbij je dorpen verwoest, onschuldige mensen vermoord en criminelen helpt. Kennelijk vindt de Verenigde Staten dat niet erg, zolang de missie (die draait om geld) maar volbracht wordt. De “just cause”, oftewel het gerechtvaardigde doel uit de titel is kennelijk cynisch bedoeld.

Het spel neemt het verhaal niet zo serieus, het is overduidelijk dat het hier gaat om actie, niet om een serieuze toon. De personages zijn volkomen karakterloos, de militante facties zijn slechte karikaturen en het doel van de missies is lang volstrekt onduidelijk. De tussenfilmpjes zijn daarom veruit het slechtste element uit het spel; met slechte tekst, lelijke grafische vormgeving en verschrikkelijke stemacteurs. GTA toont aan dat interessante personages en een goed verhaal een spel als dit een stuk leuker kunnen maken; een gemiste kans voor Just Cause 2.

Afbeelding 44Afbeelding 64Afbeelding 80

Waar zit nou die sneeuwgrens?

Panau is een enorm grote, tropische eilandengroep. Op het eerste gezicht ziet Panau er geweldig uit, er zijn tropische bossen, dorpjes, woestijnen, steden en zelfs besneeuwde bergen te vinden. Je kunt erg ver kijken, met een echt dagnachtritme, waardoor je de illusie van een echt eilandparadijs krijgt.

Toch begon ik na een tijdje te merken dat het detail matig is, veel plaatsen lijken op elkaar en tropische bossen heb ik elders wel eens mooier gezien. Misschien is het de aardrijkskundeleraar in me, maar het is nogal vreemd dat tropische bossen op de bergen rechtstreeks overgaan in eeuwige sneeuw. Toch is het goed dat ze getracht hebben de wereld interessanter te maken door verschillende klimaten bij elkaar te zetten, realisme is in Just Cause toch al ver te zoeken, maar het dan maar visueel interessant.

Bionic Commando bij de luchtmacht

Panau is zo groot, dat het ondoenlijk zou zijn om te voet van de ene kant van de kaart naar de andere kant te lopen. Gelukkig zijn er allerlei voertuigen te stelen, alles voor het goede doel natuurlijk. Er is een brede selectie van auto’s en motorfietsen en zelfs een aantal boten beschikbaar die elk best aardig besturen, maar ook niet meer dan dat. Toch zal je deze voertuigen niet erg vaak gebruiken omdat zelfs met een auto de afstand van A naar B vaak veel te groot is. Om verveling te vermijden zijn er twee betere opties: De Amerikanen bellen om je ergens anders te droppen of door een vliegtuig of helikopter te stelen. Gedurende het spel zal je dan ook vooral in de lucht te vinden zijn. Aanvankelijk is het erg spectaculair om over het landschap te vliegen en alles onderweg plat te gooien, maar het begint na verloop van tijd te steken dat je alles steeds maar van bovenaf ziet. De ontwikkelaar had er in ieder geval voor moeten zorgen dat de zoveel voorkomende vliegtuigen en helikopters lekkerder te besturen zijn; je krijgt met een heli voortdurend de indruk langzaam te gaan en schuin te bewegen. In een vliegtuig was ik de controle soms geheel kwijt, met een crash tot gevolg.

Afbeelding 73Afbeelding 76Afbeelding 82

Zodra je echt toch even uitstapt en je wandelschoenen aantrekt, merk je dat je familie bent van de Bionic Commando. Je hebt namelijk een grijphaak waarmee je van alles kunt doen. Zo kun je op gebouwen of bergen klimmen, jezelf sneller voortbewegen, jezelf naar een voertuig toe trekken om deze te kapen, voertuigen meeslepen, tegenstanders aan een boom ophangen en nog veel meer. De mogelijkheden zijn zo groot dat het lang leuk blijft de haak te gebruiken. De achievements spelen hier goed op in. De grijphaak is zo makkelijk te gebruiken dat het snel een tweede natuur wordt en je bijna geen stap meer zet zonder de haak te gebruiken


 Pagina 1 van 2 >> 2Top ^ 


  • Enorm grote spelwereld
  • Lang
  • Afwisselender dan deel 1


  • Slecht verhaal en personages
  • Te veel nadruk op vliegen
  • Soms frustrerend
  • Bijna geen muziek


Goed
Just Cause 2 verbetert zijn voorganger op alle vlakken, maar voelt tegelijkertijd precies hetzelfde aan. De spelwereld is enorm en er valt dit keer een stuk meer te zien en te doen. Toch is het spel verre van perfect en is er een waslijst aan verbeterpunten te noemen. Ondanks alles is Just Cause 2 een aanrader voor wie op zoek is naar een flinke dosis ongecompliceerd speelplezier.
0 lezer reviews voor deze titel

ThomasR zegt:
04/04/2010
Een review die de spijker op zijn spreekwoordelijke kop slaat. Helaas heb je je review niet herlezen anders had je je spel- en grammaticafouten wel gezien...dus daarmee spiegel je je wel aan de game (verbeterpunten) ;-)
04/04/2010
ik heb het spel ook en ik weet niet waar de problemen zitten met de save system
Sen zegt:
04/04/2010
@ ThomasR: De redactie wel, maar ik heb het nu nogmaals doorgenomen. Heb er idd. een aantal typfoutjes uit gevist.
Samwise zegt:
04/04/2010
my name is bolo santoosi, i am the leadah of the reapahs
xboxz zegt:
04/04/2010
Ik vind het wel leuker dan deel 1, omdat als bijvoorbeeld ergens in the middle of nowhere bent, dan kun je er snel uitkomen met je grapple.

Verder is de actie erg tof. Ook een minpuntje vind ik de elites. Je ziet dat ze mis schieten met een light machine gun, maar ze raken jou op de een of andere manier altijd.
Mirik zegt:
04/04/2010
komt omdat ik het nalees en er vervolgens weer spelfouten bijzet in plaats van uithaal :+
05/04/2010
ik vind t een erg gaaf spel... kan me goed vinden in de review.. voor mij wegen de punten echte grote open wereld waar je overal kan komen t zwaarst.

T enige wat ik echt frustrerend vind van t spel is dat je (vooral in t begin)steeds weer bij die ene post wordt gedropt als je dood bent gegaan... daarnaast zijn de gevechten veelal heftiger als je denkt, en moet je toch iets van tactiek toepassen wil je niet tig keer dood gaan...

Dankzij de LE heb ik wel zo'n assaultrifle met scope.. en dat werkt ERG goed.

Veel vliegen komt vooral omdat de wereld zo groot is.. dus dat is niet echt een nadeel. Want je kan er ook voor kiezen om met de auto of de boot te gaan.. te voet.. (pfff maar daar is de wereld echt te groot voor) Ik hou ook bij waar heli's staan zodat ik sneller bij mijn volgende missie kan komen..

Los van de punten hierboven genoemd heb ik nog wel 2 missers:

-1- ammo kopen.. (jaja dan heb je een special LE wapen.. maar je enemy heeft die niet.. dus je moet elke keer dat wapen kopen omdat je ammo op is..)
-2- bereik van alle wapens lijkt even ver.. (hoe kan je door een shotgun een paar meter verder nog geraakt worden??)
05/04/2010
Goede review
alleen het stukje over de zwarte markt niet echt gepraat maarja:+
Ik had er meer van verwacht:{
05/04/2010
"In een vliegtuig was ik de controle soms geheel kwijt, met een crash tot gevolg"

Haha, dit heeft echt met jouw skills van doen! Zelden heb ik zo lekker kunnen vliegen in een spel ..Dat jij dus de controle kwijt was is precies hetzelfde als vrouwen in een auto...dat kunnen ze gewoon niet!

Daarbij vind ik argumenten als "bijna geen muziek" ook echt een stom argument. Dit spel is actie, daar heb ik geen (vaak slechte) muziek bij nodig! Als ik muziek wil dan zet ik mijn laptop wel aan. Ook 'frustrerend' is niet op zijn plaats dude. Had in jouw geval dan voor zoiets als casual difficulty setting gekozen? "I'm new to action games and value the experience rather than the challenge. I like having the edge of my enemies"

Hoe dan ook een -1 voor deze review, jammer maar helaas. Ik denk gewoon dat jij een peppi chullo zonder skills bent!
05/04/2010
Iedereen die wel overig met dit soort games kan...kopen die handel! 60 euro meer dan waard. Nu al 30 uur bezig en zit pas op 10%;)
Sen zegt:
06/04/2010
@ Halo_Freaky: Komische reactie van je. Natuurlijk kan het met mijn techniek van doen hebben, maar ik ben doorgaans zeker geen slechte speler. Ik speel ook graag spellen op hoge moeilijkheidsgraad. Het is daarbij de bedoeling dat het spannend wordt, niet frustrerend. Ik denk dat ik voor meer mensen spreek als ik zeg dat in Just Cause 2 de checkpoints ongelukkig geplaatst zijn waardoor een hoge moeilijkheidsgraad zeker niet altijd tot een leukere spelervaring leidt.

Wat betreft de vliegtuigen. Vind je ze echt zo lekker besturen? Het kan me bijna niet voorstellen.
RotorDJ zegt:
06/04/2010
Hallo!!

Een Goed? Dit stempel is geheel onterecht en kan alleen maar gegeven worden door iemand die :

1. gefocust is op het negatieve,
2. niet de enorme prestatie wenst te zien die het maken van zo'n game met zich meebrengt.

..want zeg nou zelf, wat een prestatie is het als je zo'n wereld met zoveel diepte en detail in elkaar kan schroeven. En natuurlijk zijn er glitches en vervelende dingen in het spel te vinden, maar in mijn optiek wegen die totaal niet op tegen het immense plezier wat je met deze game kan hebben. Ik ben in ieder geval tot nu toe al 45 uur op stoom hiermee en ben nog lang niet uitgedokterd!!

Have fun & peace be on you, dudes!!

RotorDJ
Willem zegt:
06/04/2010
RotorDJ, heb je de review gelezen? Casper beschrijft in mijn ogen heel goed dat dit spel erg leuk is een aankoop het zeker waard is, MAAR, de details van de wereld zijn niet zó diep, er zitten veel fouten in, de dialogen zijn slecht, het verhaal is slecht, de besturing is slecht. 8) Kom op. ;) En ene goed is ook niet slecht, dus vooruit.
RotorDJ zegt:
07/04/2010
Willem,

Ik heb hem gelezen inderdaad. Ik ben alleen van bescheiden mening dat, als je de prestatie van de makers in het oordeel meeneemt, dit spel zeker meer dan een eenvoudig 'goed' verdiend.

Rotorke
07/04/2010
Jezus Sen...
Je gaat toch niet serieus in op een reactie van zo'n rare clown als Halo_Freaky :s.

Ik quote ff snel 2 uitspraken:
precies hetzelfde als vrouwen in een auto...dat kunnen ze gewoon niet!

Daarbij vind ik argumenten als "bijna geen muziek" ook echt een stom argument. Dit spel is actie, daar heb ik geen (vaak slechte) muziek bij nodig!
-----
Zulke uitspraken geeft toch duidelijk aan dat dit jongetje duidelijk niet uit is op zinnige kritiek en absoluut geen verstand heeft.
Willem zegt:
07/04/2010
@RotorDJ: Oké, cool! Recht op je eigen mening heb je zeker, dacht na het lezen van je eerste reactie dat je de review slechts vluchtig had bekeken. ;)
07/04/2010
Ik vind het een vet spel maare
er hadden wel wat meer story missions gemogen.

Er hadden ook wel wat radio zenders erin gemogen
maarja op de xbox is dat niet zo een probleem.

Het is een mooi spel mooier dan gta iv vind ik.
Ik moet alleen nog zoveel dingen doen maarja
ienmand moet het doen.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True