Dit is het archief van Xboxworld V3.

Bezoek Xboxworld.nl voor de laatste updates.
Review: Outlast
Artikel: XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Review: Enemy Front
Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Artikel: Xboxworld beta is open!
Artikelen

XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!

Reviews

Outlast Outlast
Enemy Front Enemy Front
Transformers: Rise of the Dark Spark Transformers: Rise of the Dark Spark
Murdered: Soul Suspect Murdered: Soul Suspect
UFC UFC
MotoGP 14 MotoGP 14
Tour de France 2014 Tour de France 2014
Sixty Second Shooter Prime Sixty Second Shooter Prime

Meer Artikelen Meer Artikelen

Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud! Xboxworld komend weekend off-line voor onderhoud!
XBW Review: Outlast XBW Review: Outlast
XBW Terugblik: De Guitar Hero serie XBW Terugblik: De Guitar Hero serie
XBW Review: Enemy Front XBW Review: Enemy Front
XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark XBW Review: Transformers: Rise of the Dark Spark
Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live! Bekijk de MS Gamescom Conferentie nu live!
Xboxworld beta is open! Xboxworld beta is open!
Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer Bekijk de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare...
Eerste gameplay trailer van Dead Island 2 Eerste gameplay trailer van Dead Island 2
Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en screenshots Zie de Shadow Warrior Xbox One trailer en scree...

Meer Nieuws Meer Nieuws

Red Dead Redemption
 
Red Dead Redemption
 
Platforms
Xbox 360
 
Uitgever
Rockstar Games
 
Developer
Rockstar San Diego
 
Genre
Free-roam actiespel
 
Release datum
Xbox 360
Reeds verschenen
 
Waardering
Geweldig
Geweldig


 
Meer info Meer info

Naar Forum Naar Forum

 
Gepost door Yaron Elmaliah op 28 mei, 2010
XBW Review - Red Dead Redemption

Worden wij, als mensen, geschapen door onze omgeving en opvoeding of zijn we gewoon wie we zijn, en kunnen we onze natuur niet veranderen? Dit is het centrale vraagstuk van Red Dead Redemption, Rockstar's GTA-ificatie van de Western. Je hoeft hier niet al te veel bij stil te staan, want met alle vrijheid die Red Dead je geeft kan je je eigen sporen achterlaten in de wereld. Ben je een nobele outlaw of een meedogenloze bandiet?


Jij bent John Marston. Marston wordt door overheidslui op een trein gezet om achter voormalige bendeleden van hem aan te gaan om ze tot gerechtigheid te roepen. Wat ze precies hebben gedaan en waarom Marston ze moet inrekenen is niet meteen duidelijk, maar gaandeweg krijg je steeds meer te weten over zijn verleden.

Maar als je eerst een premiejager wil zijn mag dat ook. Of jaag je liever op wilde dieren, zoals wolven, vogels en herten? Bloemen plukken, vreemdelingen in nood helpen, pokeren in de saloon, een bank overvallen, het kan allemaal. Bijna alles wat je zou willen doen in een open-world western game kun je hier ook daadwerkelijk doen.

They'll never take our freedom

De vrijheid is in het begin van het spel zelfs ietwat overweldigend. Na je eerste paar missies, die je in ware GTA-stijl op een rustige manier in de wereld van de game onderdompelen, kan je al meteen vrijwel overal naartoe, met uitzondering van Mexico, het gebied ten zuiden van de rivier, en het noordoostelijke gedeelte van de kaart, West Elizabeth. Maar vergis je niet, het gebied dat je voorgeschotelt krijgt is al gigantisch. Als je van westerns houdt, is het moeilijk om niet bij elke kleine nieuwe ontdekking een vreugdekreet uit te slaan. De eerste jacht op wilde dieren, en het villen van de prooi. De eerste premiejacht. De eerste aanvaring met een groep bandieten die jouw kleine dorpje in komen rijden. Willekeurige vreemdelingen die je om een dienst vragen. Nog nooit heeft een sandbox game werkelijk zo dynamisch en levend gevoeld, en dat in een vrij levenloos landschap. Het is makkelijk om jezelf een tijdlang te vermaken zonder de verhaalmissies zelfs maar aan te raken.

Afbeelding 86Afbeelding 104Afbeelding 116

Maar dit gevoel begint na een tijdje weg te ebben als de nieuwigheid eraf is. In principe is dit Grand Theft Horse. Of je dat als een positief of een negatief punt ervaart zal van persoon tot persoon verschillen, maar mechanisch is er veel hetzelfde. Het schieten is ongetwijfeld verbeterd, maar het dekkingsysteem werkt ongeveer hetzelfde. Door op RB te drukken neemt Marston dekking achter een steen, hek of wagen, maar je bent niet onschendbaar. Als je niet volledig wordt bedekt kun je nog steeds geraakt worden. Als je je wapen trekt met LT mik je automatisch op een vijand waar je crosshair in de buurt hangt, maar er is ook een expert mode beschikbaar zonder enige vorm van automatiek.

De wapens voelen over het algemeen bijzonder goed aan. Het kost zelden meer dan twee of drie kogels om iemand uit te schakelen. Het schademodel zorgt er ook voor dat vijanden realistisch reageren op waar je ze schiet. Raak je een rennende bandiet in zijn been, zal hij vallen, waarna hij opstaat om verder te strompelen. Schiet je hem in zijn andere been, kan hij niet meer lopen en zal hij op zijn knieŽn zitten. Mik op zijn hand of pistool en hij laat zijn wapen vallen. Als je iemand van zijn paard schiet zal hij soms aan de teugels blijven hangen. Geen andere game zet vuurwapengeweld op zo'n geloofwaardige manier neer. Het zorgt ervoor dat de actie vermakelijk blijft, en dat is maar goed ook, want in nagenoeg elke missie zul je een hoop mensen moeten doden.

Grand Theft Horse

Audiovisueel is Red Dead een pareltje. De Rage-engine van GTA 4 wordt hier gebruikt, en zo te zien heeft Rockstar dit keer het onderste uit de kan gehaald. De texturen zijn scherp en de weidse spelwereld wordt zonder enige vorm van laadtijden op je beeld getoverd. De game verdient een prijs voor beste weerseffecten. Vooral het effect van bliksem is subliem. Vanaf een hoog punt zie je hoe het hele landschap een seconde oplicht om daarna weer te verduisteren, gevolgd door het lage gebrul van het onweer. De zonsopgang en ondergang zijn evengoed prachtig. Soms wordt je gewoon gedwongen om de pracht en praal van de game te bewonderen.

Afbeelding 50Afbeelding 56Afbeelding 89

Kwa missies en structuur lijkt Red Dead Redemption erg veel op GTA. Op de kaart staan icoontjes van de mensen die missies voor je hebben, en om de zoveel tijd wordt er een nieuw personage geÔntroduceerd die weer nieuwe missies voor je heeft. De taken zijn in het begin vrij gevarieerd. Zo leer je eerst het leven als boer, waardoor je dingen leert als het temmen van wilde paarden met je lasso. Dit doe je door met je lasso een paard te vangen en hem daarna 'in te breken', door te blijven zitten terwijl hij als een hondsdolle in de rondte springt. Denk aan die mechanische stieren op de kermis en je krijgt een idee. Maar het duurt natuurlijk niet lang voordat Marston de problemen weer opzoekt. Je zal vaak genoeg een dorpje vol bandieten moeten leegruimen, of een konvooi beschermen, of op een wagen zitten om achtervolgers neer te schieten. In principe komt het vaak neer op veel schieten, maar de makers weten het zo aan te kleden dat de meeste missies toch uniek aanvoelen.


 Pagina 1 van 2 >> 2Top ^ 


  • Levende spelwereld
  • Machtige graphics
  • Geweldige actie


  • Multiplayer stelt teleur
  • Verhaaltechnisch niet consistent


Geweldig
Red Dead Redemption is niet de perfecte open-world game, maar komt dicht in de buurt. In sommige manieren houdt de nalatenis van GTA 4 de game terug, maar het is moeilijk om te zien wat ze met die engine beter hadden kunnen doen. Het verhaal laat een paar steekjes vallen en de multiplayer valt tegen, maar in wezen is er weinig om echt over te klagen in deze game. De wereld leeft en ademt, de actie is dynamisch en bevredigend, en de game is machtig mooi. Chapeau Rockstar!
0 lezer reviews voor deze titel

Yellow 13 zegt:
28/05/2010
Deze review vraagt om reacties heb ik het idee. ;)

Ik moet zelf nog meer spelen om te kunnen oordelen.
Vooralsnog ben ik het wel met de gemiddelde hoge cijfers eens.
GengeR zegt:
28/05/2010
Ben het helemaal met de review eens, online was even leuk om met een dikke posse die gang hideouts te doen, maar toen ik ze allemaal had gedaan, was de multiplayer ook wel weer een end afgelopen.
Als ik lekker wil knallen pak ik battlefield wel.
Singeplayer is wel gaaf, en nu dat ik hoor van west elizabeth zal ik er wat vaart achter zetten.
28/05/2010
Multiplayer laat ik toch meestal links liggen met GTA, hier kan het ook niet echt boeien. Dit speel je toch voornamelijk voor de singleplayer ervaring. En die ervaring is briljant. Ben het niet eens met de reviewer in kwestie. Maar zoals hij zelf al zegt, dat is een kwestie van smaak. :+
LikeAbc zegt:
28/05/2010
"een vrij nutteloos tijdsverdrijf"

Is de hele 360 dat eigenlijk ook niet.. of tv kijken.. (behalve het nieuws misschien)

Tot de dag dat RDR uitkwam speelde ik nog elke week een paar avonden in de gta4 free-roam.
Gewoon met wat maten een beetje aanklooien.

Er was misschien verder qua missies niets te doen maar ik kan niet zeggen dat ik er wat aan miste.

Dat je nu ook gang hideouts enzo kunt doen is gewoon een leuke extra.

m-ja.. misschien dat de reviewer liever nuttige spellen speelt waarmee je wel wat bereikt in het leven :? (persoonlijk doe ik dat liever gewoon op m'n werk :P)
Skoezie zegt:
28/05/2010
Vond GTAIV geweldig en daarom lijkt me dit ook een top spel. Alleen jammer dat hij echt nergens te koop is. |:-
Willem zegt:
28/05/2010
Haha scherp LikeAbc. Denk dat Yaron er mee bedoelt dat je er - in het spel - zo weinig mee opschiet. :+
BLACE zegt:
28/05/2010
Hij is inderdaad NERGENS te koop, overal uitverkocht, voorlopig geen nazendingen|:-want die zijn allemaal al gereserveerd:{
Sneltje zegt:
28/05/2010
Ik vind deze game wel beter als GTA IV en is ook erg goed in elkaar gestoken.

Zeker een Musthave game.


Chop!!
28/05/2010
Goeede review ben het erg met je eens:D!
beetje aan de late kant maar beter laat als nooit!
Ik vind het erg goed dat jullie niet met de hype meegaan
Centurion zegt:
28/05/2010
Hier is hij wel te koop :D. http://forum.xboxworld.nl/showthread.php?t=142856
Yaron zegt:
28/05/2010
@Coolsharpei: We kregen geen review exemplaren van Rockstar voor de release, dus we hadden hem op dezelfde dag als dat 'ie uitkwam. Ik heb de game in een weekje uit moeten spelen + review schrijven.
SuBruo zegt:
28/05/2010
Goede review, ben het met bijna alle punten eens..
Vooral de sleur op de helft van de single player, waar ik gelukkig weer van af ben.. Top game!
t0mas1 zegt:
28/05/2010
Dit spel is gewoon echt mega gaaf _O_
29/05/2010
waarom is dit spel geweldig en is gta4 destijds als legendarisch bestempeld? RDR is op vele punten veel beter geworden als GTA4.. http://www.xboxworld.nl/article/777/review-grand-theft-auto-iv/
SuBruo zegt:
29/05/2010
@x76xdemonx76x
Ik denk dat jij zelf de reden al heb gezegt..
Vanwege de gta's van te voren al.. Dit is zeker n goed spel, maar het is gewoon n zoveelste gta in principe.
29/05/2010
@Yaron

ja was ook niet negatief bedoeld, kan natuurlijk gebeuren dat je geen review exemplaar kreeg ( Dan heb je het nog wel snel gedaan 1 week:D)
29/05/2010
De 'sleur' heb ik niet mogen meemaken. Net verhaal uitgespeeld, geweldig. Ik vond het een stuk beter als GTA, maar komt ook omdat stiekem een cowboy wil zijn gok ik :+
Ruben III zegt:
30/05/2010
Het is een tof spel. Outfits verzamelen vind ik erg leuk. Verhaal daarentegen kan me totaal niet boeien. Waar ik bij GTA er echt in zat, laat het me hier koud. Kan ook aan mij liggen.
30/05/2010
@subruo.. okay. Dat zou kunnen, maar op vele punten is t wel een verbeterde versie van. En gta had ook veel foutjes... maar toch legendarisch..

@rubenIII, ligt voor iedereen anders.. gelukkig kan je filmpjes skippen naar eigen keus! Heb er altijd een hekel aan als de fabrikant je verplicht om zijn filmpjes/verhaal te kijken...
RotorDJ zegt:
30/05/2010
@LikeABC;

Er is geen nuttelozer tijdsverdrijf als het kijken naar het nieuws.

RotorDJ
31/05/2010
is die multyplayer egt zo slecht jongens .. zoals ik die filmpjes heb gezien van de multyplayer viel dat in mijn ogen wel mee.. wa vinden jullie ervan ??
31/05/2010
Top spel!

En NOU EN dat het "de zoveelste GTA" is! FIFA 2019 wordt de zoveelste FIFA. Wat is dat nou voor argument, zolang een game goed is en zolang je waar voor je geld krijgt, is er toch niets aan de hand?
DjMike zegt:
01/06/2010
Voor de mensen die nog intresse hebben in het spel en in de buurt van Rotterdam wonen kunnen langs de free reccord shop op Zuidplein (vlak bij Ahoy). Daar hebben ze er nog voldoende liggen, althans afgelopen zaterdag waren er nog voldoende. Verder is de game zeer vermakelijk..
02/06/2010
Het is een mooi spel maar de missies zijn veel van het zelfde, het verhaal is goed maar komt heel langzaam op gang. En om elke keer weer het verhaal te horen van dat je deze keer wel geholpen wordt met je missie maar dat je eerst toch weer een opdracht uit moet voeren wordt op den duur voorspelbaar.

Ik speel nu puur het verhaal door, al die ontelbare zijmissies geven in mijn ogen geen echte toegevoegde waarde. Kijk, bij Mass effect bijvoorbeeld hebben de zij missies een doel om meer info te krijgen over je characters waarmee je samenspeelt. Hier bij RDR is het alleen om of outfits te krijgen (ok das leuk bedacht, maar niet noodzakelijk) en om je bekendheid slecht of goed te laten verlopen.....RDR is vermakelijk, ik blijf zeggen....Mario Galaxy 2 wordt een doldwaze game ervaring:-P
tinbad zegt:
03/06/2010
Ik heb sterk het gevoel dat de reviewer (en een aantal reageerders) niet voldoende tijd hebben besteed aan de multiplayer van deze game om er iets over te kunnen zeggen. De free roam is misschien niet voldoende om je dagen zoet te houden, maar er zijn meer dan genoeg andere modes om je mee te vermaken zoals free-for-all of gang matches die je met je vrienden kan spelen: erg tof! De dead-eye in de multiplayer voegt echt iets nieuws toe t.o.v. andere spellen en bijna elk potje brengt weer een verassende tactiek of situatie. Jammer dat hierover niet wordt gesproken in de review.
08/06/2010
Is zeker weten een fucking mooi spel. Beter dan GTA 4
JDH zegt:
16/06/2010
@Shopperbob Dude, hoe vet Mario Galaxy 2 qua gameplay ook mag zijn. Die graphics kunnen echt niet meer! En dan heb ik het over de stijl. Tot een jaar of 12 is dat vet maar nu je zowat volwassen bent is dat echt te kinderlijk hoor. Al die vrolijke primaire kleuren, ik heb dat echt gehad.
16/06/2010
Vandaar dat Mario Galaxy voor de jongere gamer is :+
shadow x zegt:
10/07/2010
ok voor de mensen die twijfelen omdat ze gta4 slecht vonden het lopen wat bij gta4 echt een pain in the ass was dat je camera meebeweegt is hier weg dus het speelt veel beter naarmate je het langer speelt gaan mensen om je hulp vragen dus het houd je langer bezig dit soort dingen miste ik oook in gta4 en zoiezo als je van het western gehalte houd is dit een aanrader
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nog geen login? registreer je dan eerst.
 
nCode World Domination True