1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Initiatief voor referendum over aftapwet

Discussie in 'Actualiteiten, Sport, Entertainment en Lifestyle' gestart door Kevf, 15 aug 2017.

 1. Kevf

  Kevf Hardcore poster

  Berichten:
  16.896
  Leuk Bevonden:
  983
  Aangezien ik verwacht dat ook door veel XBW-ers de nieuwe aftapwet wordt gehekeld breng ik dit onder de aandacht in een aparte thread. Het zou wat mij betreft erg mooi zijn als deze nieuwe sleepwet de nek om wordt gedraaid:

  Hier kan je tekenen:
  https://sleepwet.nl

  Copy paste Tweakers:

  https://tweakers.net/nieuws/128363/...er-aftapwet-haalt-6000-handtekeningen-op.html

  Als het je interesseert tekenen en delen :)
   
 2. Tyrant

  Tyrant Well-Known Member

  Berichten:
  11.775
  Leuk Bevonden:
  8.905
  Ik gebruik Private Internet Access VPN nog steeds naar alle tevredenheid.
   
 3. Kevf

  Kevf Hardcore poster

  Berichten:
  16.896
  Leuk Bevonden:
  983
  Dus je maakt je er ook zorgen om toch? Want wellicht kunnen ze nu niet zien wat je over de lijn pompt, maar het feit dat je een VPN hebt maakt je wellicht al verdacht. Daarnaast zou een wereld waar je geen VPN neemt vanwege de overheid toch een betere wereld zijn? ;)
   
 4. Tyrant

  Tyrant Well-Known Member

  Berichten:
  11.775
  Leuk Bevonden:
  8.905
  Ja VPN vind ik wel een fijn gevoel. Ik heb een kodi machine staan met streamingapps, een NAS die automatisch content binnenhengelt via nieuwsgroepen en zo nu en dan download ik een torrent.

  Het is trouwens niet de overheid die ik niet vertrouw maar ik zie op korte termijn eerder Duitse praktijken opkomen hier waar commerciele juridische bureaus consumenten achterna jagen door ze af te schrikken met schikkingsbedragen of de rechtzaal.


  En kijk, het knelpunt is dat ik het doe omdat ik illegale activiteiten verricht. Dat heeft niet zozeer met privacy te maken maar meer met schuldvraag ;).
  Dus ik vind het moeilijk een kant te kiezen hier.

  Het liefst zie ik dus nog een controlesysteem die de instanties zelf weer controleert. Dus een beetje zoals die eerste reactie als onder het tweakers bericht.
   
 5. L.A.

  L.A. Active Member

  Berichten:
  656
  Leuk Bevonden:
  4.870
  Het gaat denk ik verder dan legaal/illegaal. Er zijn natuurlijk meer mensen die weleens wat downloaden.

  Het is een beetje alsof alle wegen op ons wegennetwerk constant gecontroleerd gaan worden op snelheid met beeldmateriaal en alles erbij..dat je daar dan tegen bent omdat je ook weleens iets verder het gas indrukt als het rustig is, is eigenlijk niet waar het echt om gaat. Het gaat vooral om vrijheid en privacy. Je zou immers niet willen dat een instantie altijd weet wat en waar je precies aan het doen bent.. óók als je je wél netjes aan de snelheid houdt. Dus ook als je altijd netjes surft en nooit iets download..(of je netjes aan de snelheid houdt om nog even in die terminologie te blijven.. wordt je gecontroleerd).

  Dat gaat mij een beetje te ver. Je bent innocent until proven otherwise.
  Je hebt recht op dat stuk vrijheid en privacy.
   
 6. Erasmus

  Erasmus Active Member

  Berichten:
  590
  Leuk Bevonden:
  39
  Als je iets illegaals doet op het internet/wegennet kan ik begrijpen dat je niet gecontroleerd wilt worden. Maar anders zou ik er geen probleem mee hebben.

  Het enige wat ik kan bedenken is dat je bijvoorbeeld bang bent dat die gegevens weer in handen komen van mensen die er kwaad mee willen (Zoals bijvoorbeeld je inloggegevens van internetbankieren).

  Wat zie ik over het hoofd dat dit een probleem zou zijn?
   
 7. Garrett

  Garrett Active Member

  Berichten:
  631
  Leuk Bevonden:
  6.079
  Of een overheid die er kwaad mee wil.
  En die 2 punten zijn meeeeeeer dan genoeg om zorgen over te maken.
   
 8. Erasmus

  Erasmus Active Member

  Berichten:
  590
  Leuk Bevonden:
  39
  Een overheid die er kwaad mee wilt.... Ik zie het niet. Zolang ik niks illegaals doe hoef ik mij toch nergens zorgen om te maken?

  Wat is het doemscenario wat ik niet zie?
   
 9. Tyrant

  Tyrant Well-Known Member

  Berichten:
  11.775
  Leuk Bevonden:
  8.905
  Maar het voorbeeldje van 'het gas verder indrukt als het rustig is' is toch heel zwart-wit niet innocent? Dus wat bedoel je met je laatste zin? Dat je recht hebt op zo nu en dan de wet te overtreden?
  Het voorbeeld wat jij geeft is wel legaal/illegaal. Je laatste zin is zelfs een voorbeeld dat het makkelijker is om guilty mensen ook guilty te verklaren. Dat is niet per se iets slechts. Jouw hele citaat gaat namelijk uiteindelijk over mensen die iets illegaals doen en daarvoor makkelijker kunnen worden gestraft.


  Ja die snap ik dus juist niet. Als een overheid kwaad wil doen kunnen ze je morgen uit de boeken schrijven en besta je gewoon niet meer voor de wereld. Dan heb je niks. Dan is je laatste zorg wel dat je dan een film illegaal hebt gedownload lijkt me.

  En een overheid die kwaad wil doen kan dan toch alsnog allerlei wetten doorvoeren?
  Dit blijft een raar argument die ik niet stand vind kunnen houden. Dan is je angst voor een overheid die kwaad kan doen groter dan angst voor deze wet. Waar die angst vandaan moet komen is weer een heel ander verhaal.
  Ik denk juist dat je bang moet zijn dat alle gegevens van jouw samen je op bepaalde manier kunnen uitsluiten van maastschappijen. Mensen die harder rijden betalen meer premie, rokers meer ziektekosten of mensen die xtc gebruiken mogen geen huizen kopen in bepaalde buurten. Dit zou kunnen leiden tot segregatie.  Dat zijn vind ik ergere gevaren dan dat er online criminelen nu makkelijker kunnen worden gepakt (?).
   
  Laatst bewerkt: 15 aug 2017
 10. Garrett

  Garrett Active Member

  Berichten:
  631
  Leuk Bevonden:
  6.079
 11. Garrett

  Garrett Active Member

  Berichten:
  631
  Leuk Bevonden:
  6.079
  Net als Sandra Bullock in The Net? :D Die snap ik weer niet echt.

  Eens eens
   
 12. Erasmus

  Erasmus Active Member

  Berichten:
  590
  Leuk Bevonden:
  39
  Filmpje gezien. Hij geeft ook niet echt antwoord. Maar waar het op neer komt is dat als er ooit een overheid komt in Nederland zoals er nu bijvoorbeeld in China is. Dan wil je niet dat de overheid alles van je weet. Dat lijkt mij een gegronde angst. Ware het niet dat ik het niet zie gebeuren dat er in Nederland een dictatuur komt waar je in de gevangenis komt als je een klacht heb over de overheid.
   
 13. Tyrant

  Tyrant Well-Known Member

  Berichten:
  11.775
  Leuk Bevonden:
  8.905
  Kijk, ik ben absoluut niet direct voor deze wetgeving, maar discussiëren door allerlei rare scenario's te schetsen waar de overheid je zonder duidelijke reden een oor aannaait door je gegevens te delen is niet alleen vrij hypothetisch, het doet ook de daadwerkelijke discussie ondersneeuwen.

  Want ik denk dat we allemaal toch eens zijn dat het prima is dat er meer controle is over de gevaren van het internet, mits daar heeeele goede en duidelijke afspraken over worden gemaakt waneer dit mag worden toegepast en wie hier allemaal toezicht op hebben.
   
 14. L.A.

  L.A. Active Member

  Berichten:
  656
  Leuk Bevonden:
  4.870
  Nee nee, maar je hebt toch wel het recht op vrijheid en privacy? Het voorbeeld wat ik gaf was voor mij vergelijkbaar met jouw argument tegen.. immers ik download weleens of ik rijd weleens te hard dús ben ik tegen controle daarop.
  Waar het mij om ging is dat het verder gaat dan dat..niet alleen de mensen die heel af en toe weleens iets fout doen, maar ook de grote aantallen mensen die niets fout doen waar wel gegevens van worden bijgehouden.

  Even een stom voorbeeld: stel je werkt 50 uur per week, je betaalt netjes je belasting, steunt goede doelen, helpt de buurvrouw met oversteken.. en elke vrijdagavond kijk je na je werk de hele nacht porno.
  Je doet niets verkeerds, dus juridisch is er niks aan de hand toch? Maar als dat wordt bijgehouden of zelfs naar buiten zou komen zou je daar zeker niet happy mee zijn. Doe je iets verkeerd..dan moet dat gestraft worden. Maar het vooraf screenen van burgers op zoek naar wellicht gevoelige info gaat wel een stukje verder..dan ga je voorbij privacy en vrijheid.

  Als dat verder evolueert zit daar een potentiele hele enge kant aan. Doet me weer denken aan het sociale puntensysteem in China en aan black mirror achtige dingen: Koop je een boek van de leider dan krijg je een pluspunt koop je een boek dat niet social geaccepteerd is een minpunt. Dat is in potentie een hele enge ontwikkeling. Zeker als die informative bewaard wordt, te hacken valt, of te kopen door commerciele bedrijven.

  edit: om nog even te benadrukken het zal hier niet zo worden als in china..maar ook als er totaal niets mee gebeurt is het imo discutabel. Al ben je homo of transgender en zoek je hele avonden informatie daarover op. Dat is je goedrecht, je vrijheid, je privacy. Je wilt niet dat die info ergens opgeslagen gaat worden door de overheid.
   
 15. Kevf

  Kevf Hardcore poster

  Berichten:
  16.896
  Leuk Bevonden:
  983
  De gevaren van het internet? Welke dan? Want volgens mij is het keer op keer bewezen dat dit soort sleepnetten niet zorgen voor een veiligere wereld. Het heeft iig weinig voor Groot Brittannië gedaan. Verder heb ik nul vertrouwen in die afspraken en dat zeg ik terwijl ik zelf rijksambtenaar ben. Ten eerste loopt de overheid altijd achter op het gebied van security (overigens doet elk bedrijf dit), dus welke afspraken je ook maakt, er zijn altijd mazen te vinden. Daarnaast gaat er echt nooit iets echt gebeuren met deze afspraken; deze wet is er al. Hoe word jij als burger op de hoogte gehouden van het nakomen van deze afspraken? Niet toch?

  Daarnaast kaart je terecht aan dat profilering een heel groot risico is. Hierdoor word je mogelijk buitengesloten van zaken waar je anders wel recht op had.

  En natuurlijk heb je altijd het gevaar dat je door veranderende wet- en regelgeving je profiel volgens de overheid ineens onder 'crimineel' valt.

  Neem bijvoorbeeld de nieuwe wet in Canada waar je een boete kan krijgen als je iemand zijn geslacht niet wilt geloven. Hup even een sweep door alle chats van Nederland heen en je kan de klos zijn.
   
 16. Tyrant

  Tyrant Well-Known Member

  Berichten:
  11.775
  Leuk Bevonden:
  8.905
  Ja sorry hoor, we kunnen hier 6 pagina's vullen met hypothetische doemscenarios over data die nu ook al gemeten wordt in verkeerde handen terecht komt... Dat kan ik ook, daar is deze wet niet eens voor nodig.

  Maar dat leek mij niet de insteek van dit topic, dacht dat het specifiek over de aftapwet ging. Jullie scenario's vallen daar niet onder en bewijst juist dat er transparantie, duidelijkheid en kadering nodig is.
   
  RaouLioo vindt dit leuk.
 17. Kevf

  Kevf Hardcore poster

  Berichten:
  16.896
  Leuk Bevonden:
  983
  Eens, we slaan een verkeerde weg in. Het gaat hier om de aanzet tot een referendum :)

  Overigens werd die data nu niet op dezelfde schaal 'gemeten', maar soit.
   
 18. Garrett

  Garrett Active Member

  Berichten:
  631
  Leuk Bevonden:
  6.079
  Ja eens, sorry
   
 19. L.A.

  L.A. Active Member

  Berichten:
  656
  Leuk Bevonden:
  4.870
  Ohh dus het gaat eig nergens over?

  SLOTJE!
   
 20. Sliv

  Sliv The One and Only

  Berichten:
  1.327
  Leuk Bevonden:
  228
  Is er iets bekend over hoe lang deze data bewaard wordt? Zelf heb ik niet zo veel problemen met de sleepwet om de simpele reden dat ze toch nooit mijn data gaan opvragen tenzij er een concrete aanwijzing is dat ik een ernstige misdaad heb of wil begaan. Het idee dat de veiligheidsdiensten actief gaan meekijken in het leven van de gemiddelde burger lijkt me dan ook vergezocht. Dat nog los van het feit dat de veiligheidsdiensten in Nederland al niet genoeg capaciteit hebben om alle terreurverdachten te volgen. Het lijkt me dus uit praktische overwegingen al sterk dat jouw data bekeken wordt als je een keer een nachtje porno kijkt.

  Als die data 10 jaar bewaard wordt op een server ergens vind ik het dan wel weer kwalijk. Zeker met het oog op de dataveiligheid, een onkraakbaar digitaal systeem lijkt me namelijk een pipe dream. Maar ik weet niet of die data daadwerkelijk lang bewaard wordt. Wie weet er meer?
   
  RaouLioo en Tyrant vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina